23 haftalık gebelik, bebeğin boyunun yaklaşık 23-25 gram uzunluğuna; kilosunun ise ortalama olarak 450-480 gram ağırlığa ulaştığı dönemdir. Gebeliğin 23. haftasında, bebeğin kulağındaki kemikler sertleştiği için, işitme duyusu iyice güçlenir. Bebekler artık dışarıdaki sesleri algılayabilir.
23.haftada, halsizlik ve unutkanlık gibi şikayetlerle karşılaşabilirsiniz. Bu durum, demir eksikliğinden kaynaklanır. Gebelik sürecinde kadınların önemli bir bölümü, demir eksikliği sorunu yaşar. Bunun için demir eksikliği tedavisi görebilir; demir açısından zengin olan gıdaları daha sık tüketebilirsiniz.
Gebeliğin 23. Haftasında Bebek Gelişimi
Hamileliğin 23. haftasında, bebeklerin kol ve bacakları büyümeye; diş yapıları ve göz kapakları gelişmeye devam eder. Amniyotik sıvının içerisinde bulunan bebeklerin vücudu, jölemsi bir madde ile kaplıdır. Bu madde bebekler için antibakteriyel bir etki sağlar. Bebeğiniz burada güvendedir. Hamileliğin 23. haftasında bebeklerde yağ gelişimi de devam eder. Bebeğin kilosu, 24-27 haftalık dönemlerde hızlı bir şekilde artar ve yaklaşık iki katına çıkar. Hızla büyümeye devam eden bebeğiniz için, daha dengeli beslenmeniz ve dinlenmeye daha fazla vakit ayırmanız hem sizin açınızdan hem de bebeğiniz açısından oldukça önemlidir.
23 Haftalık Gebelik ve Bebeğin İlkleri
Gebeliğin 23.haftası, ikinci trimesterın ortalarına denk gelir. Bebeğin gelişiminin arttığı ve hem yağ dokusu hem de vücut sistemlerinin tamamlanmaya başladığı bu dönemde, bebeğinizle iletişim kurmaya da başlayabilirsiniz.
- Hamileliğin 23. Haftasında, bebeklerde yağ dokusu oluşmaya başlar. Yağ dokusunun oluşmasıyla birlikte, bebeğin sonraki dört haftada kilosu yaklaşık iki katına çıkar.
- Bebeğin kulağındaki kemikler 23 haftalık gebelikte oluşmaya başlamıştır. Bu, bebeğin sesleri çok daha iyi duyduğu anlamına gelir. Gebeliğin 23. Haftasında, bebeğinizle sesle iletişim kurmanız kolaylaşır.
- Bebeğiniz bu dönemde kilo almaya devam ettiği gibi, kol ve bacakları da gelişmeyi sürdürür.
Hamileliğin 23. Haftasında Annedeki Değişimler
23 haftalık gebelik, sizin beslenmenize ve dinlenme sürecinize daha fazla dikkat etmenizin şart olduğu dönemin başladığı anlamına gelir. Bebeğinizin daha sağlıklı gelişmesi ve hamileliğin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için, beslenmenize dikkat etmeniz, günlük kalori ihtiyacınızı karşılayabilecek besinler tüketmeniz önemlidir. 20.haftadan itibaren, günlük ihtiyaç duyduğunuz kalori miktarı önemli oranda artar. Bu değişikliğe ayak uydurabilmeniz için, daha sık beslenmeniz ve tek yönlü beslenmemeye dikkat etmeniz gereklidir. Protein, vitamin, karbonhidrat ve yağ oranını kontrol edebilmek için, doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir. Aynı zamanda, demir eksikliği şikayeti bu dönemde artabilir. Bunun için de demir eksikliğine bağlı anemi tedavisi görebilirsiniz.
Hamileliğin 23. Haftasında Annenin İlkleri
23 haftalık gebelik, günlük yaşamanıza daha fazla dikkat etmeniz gereken dönemin başladığını gösterir. Bu süreçte, ayak bilekleriniz ve el bilekleriniz şişmeye başlar. Kan akışınız yavaşlayabilir ve ödem oluşabilir.
- 23 haftalık gebelikte, özellikle yaz hamileleri için, kan dolaşımının yavaşlaması ve vücutta ödem oluşması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu dönemde bol su tüketmeniz şarttır.
- El ve ayak bileklerinizin şişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Eğer uzun süre oturarak çalışıyorsanız, sık sık hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Masa başında görev yapıyorsanız, saatte bir kez kalkıp dolaşmanız önemlidir.
- Gebeliğin 23.haftasında, beslenmenize ve dinlenme düzeninize dikkat etmeniz gerekir. Bununla birlikte kıyafetlerinizi de doğru seçmelisiniz. Rahat çoraplar ve ayakkabılar, geniş kıyafetler tercih etmeniz önemlidir.
- Bebeğiniz, gebeliğin 23.haftasında, sizi daha iyi duymaya başlar. Bebeğinizle konuşmaya zaman ayırmanız, sesli kitap okumanız ve müzik dinlemeniz, bebeğin gelişimi açısından önemlidir.