CiciPedia

23 Nisan ile İlgili Yazı

23 Nisan ile ilgili yazı mı arıyorsunuz? İşte size 23 Nisan’ı anlatan bir yazı. 23 Nisan nedir, niçin kutlanır? Birlikte öğrenelim.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan, dünyanın ilk ve tek çocuk bayramıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış bayramı olan 23 Nisan 1920, 1935 yılında Halkın Egemenliği Bayramı ile birleştirilmiş ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

23 Nisan’ın Tarihçesi

23 Nisan, ilk olarak 1929’da kutlanmaya başlanmıştır. 23 Nisan 1924 tarihinde Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Uzun süre 23 Nisan Milli Bayramı olarak kutlanan ulusal bayramımız, 1935 yılında Ulusal Egemenlik Bayramı ile birleştirilmiştir.

23 Nisan 1980 yılında ise Milli Güvenlik Konseyi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başladı.

1 Kasım 1922 yılında saltanatın kaldırılması ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete teslim edilmesiyle kutlanmaya başlanan Ulusal Egemenlik Bayramı (Hâkimiyet-i Milliye Bayramı) 1935 yılından bu yana 23 Nisan’da kutlanmaktadır.

Şimdi sırada 23 Nisan ile ilgili yazı var.

23-nisan-ile-ilgili-yazi

23 Nisan Çocuk Bayramının Önemi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, geleceğin çocukların elinde olduğuna inanmış ve bu nedenle çocuklara büyük önem vermiştir. Atatürk’ün çocuklara hitaben söylediği birçok söz bulunmaktadır. Çocukların sahip olduğu gücün farkında olan Mustafa Kemal Atatürk, bu nedenle 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını çocuklara armağan etmiştir. Dünyadaki tek çocuk bayramı olan 23 Nisan, Atatürk’ün çocuklara verdiği önemi ve çocuklara duyduğu sevgiyi göstermektedir.

Atatürk, 23 Nisan’ı yalnızca Türkiye’de yaşayan çocuklara değil, dünyadaki tüm çocuklara armağan etmiştir. Bu nedenle her yıl 23 Nisan için Türkiye’ye dünyanın her yerinden çocuklar gelmekte ve çocuk bayramını kutlamaktadır.

Ulusal Egemenliğin Önemi

Ulusal egemenlik kavramı, bir ulusun kendi kendini yönetmesi anlamına gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra 1 Kasım 1922 yılında saltanata yani yönetim hakkının babadan oğla geçtiği sisteme son veren Mustafa Kemal Atatürk, ulusa seçme ve seçilme hakkı vermiştir.

Böylece doğuştan gelen padişahlık ortadan kalkmış ve herkes halk milletvekili, başbakan ve cumhurbaşkanını seçme hakkını kazanmıştır. Halkın kendi kendini yönetmesi anlamına da gelen ulusal egemenlik kavramı, tüm halka yönetme hakkı da vermektedir. Böylece herkes yöneticileri seçebildiği gibi, yönetici olabilme hakkına da sahiptir.

66 Yorum

66 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir