Belirli Gün ve Haftalar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedir? Niçin kutlanır? 23 Nisan’ın tarihçesi nedir?

Cumhuriyetimizin temeli, 23 Nisan 1920 tarihidir. Bu tarih, ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarihtir. Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanan bu gün, aynı zamanda Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.

Cumhuriyetin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olmasının yanı sıra çocuklara verilen önemi de gösteriyor.

Çocukların çocukluklarını dilediğince yaşaması için son yıllarda şenlik havasının öne çıktığı 23 Nisan, tüm aya ve 23 Nisan haftasına yayılan etkinliklerle, çocukların sevincini ikiye katlıyor.

Festivaller, Çocuk Şenlikleri, tiyatro gösterileri, açık alan aktiviteleri, eğlenceler, atölyeler, film şenlikleri, mutfak atölyeleri ve daha fazlası; çocukların bayramını en keyifli şekilde geçirmesi için düzenleniyor.

Ulusal egemenlik, yönetim yetkisinin ve hakkının ulusta olmasıdır. Yönetme yetkisi, ulusun onayı alınmadan hiçbir sınıfa, kişiye, aileye ya da topluluğa devredilemez.

Bilindiği gibi, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yurdumuz düşmanlarca işgal edilmiştir. Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, milleti bu haksız işgale karşı direnmeye çağırmıştır. Bu işgale bir ‘dur’ demek isteyen halkın desteğiyle, düşmana karşı bir Kurtuluş Savaşı başlatılmıştır. Savaşın yönetimi için bir ‘Temsil Heyeti’ seçilmiştir ve başına da Mustafa Kemal’in getirilmesi kararlaştırılmıştır.

Temsil Heyeti, 27 Aralık 1919’da, işgal altında olmadığı ve çalışmalar için her bakımdan uygun bir yer olduğu için Ankara’ya gelerek, burada çalışmalarını sürdürmeye başladı.

İstanbul’daki Meclis-i Mebusan ise, Osmanlı padişahı ve hükümetine bağlı olarak çalışıyordu. Mustafa Kemal düşüncelerinde yanılmadı, Meclis-i Mebusan İngiliz işgali ile birlikte dağıldı. Bazı milletvekilleri Malta’ya tutsak gönderildi, bazıları da ulusal kurtuluş hareketine katılmak için Anadolu’ya kaçtılar.

Mustafa Kemal, Ankara’da padişah gölgesinden uzak, özgürce çalışabilecek bir meclis toplamak üzere, 19 Mart 1920’de, bu yeni meclise birer temsilci seçerek göndermeleri yönünde, tüm illere bir haber gönderdi.

21 Nisan 1920’de yayınladığı bildiriyle, TBMM’nin Ankara’da 23 Nisan günü toplanacağını duyurdu. Açılış Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basışından 11 ay sonra, 23 Nisan’da yapıldı. Meclise 115 milletvekili katıldı. Meclisin ilk konuşmasını en yaşlı milletvekili olan Sinop milletvekili Şerif Bey yaptı. Daha sonraki konuşma ise Ata’nın konuşmasıydı.

Büyük Millet Meclisi’nin benimsediği ilk ilke şuydu:
‘Egemenlik, kayıtsız şartsız ulusundur; ulus bu hakkını meclis aracılığıyla yürütür. Meclisin üzerinde güç yoktur.’

Meclis, yurdun düşmanlardan kurtulması ve bağımsız Türkiye’nin kurulması için titizlikle çalıştı. Yurdumuzu kurtuluşa ulaştırmak, ilk anayasayı hazırlamak ve Cumhuriyet’i kurmak bu meclisin çalışmalarının başında geldi.

23 Nisan, egemenliğin padişahtan halka geçtiği gündür. Ulusumuz bu hakkını düşmanlara karşı savaşarak kazanmıştır. Bu nedenle, ulusal varlığımızın temeli, ulusal egemenliğimizden geçer.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun!

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir