Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 5. kez düzenlediği 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali kapsamında, "Çocuk Eğitim, Eğlence ve Bilim Fuarı" düzenliyor.
19-23 Nisan tarihleri arasında yapılacak ve 41 ülkeden 1000’in üzerinde çocuğun katılımın beklendiği festialde birçok bilim atölyesinin yanı sıra Keloğlan Masalları Köyü ve Müzikali, İcat Çıkar-ma Yarışması, Uluslararası Oyuncak Müzesi, Moskova Çocuk Sirki, Beijing Akrobats gösterisi, Yetenek Sizsiniz programının yarışmacıları çocukları bekliyor olacak.
Festival kapsamında 30 bin metrekare kapalı alana sahip Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde Türkiye’de ilk olan ve bu yıl 2’inci kez düzenlenen "Çocuk Eğitim, Eğlence ve Bilim Fuarı" kurulacak.
Geçtiğimiz yıl 130 bin kişiyi ağırlayan festivale Kocaeli çevresindeki illerden de katılım bekleniyor.
Yıl sonunda, TÜBİTAK işbirliği ile hazırlanan ve yıl sonunda açılması beklenen Seka Bilim Merkezi'nin tanıtımı amacıyla “Bilim” olarak belirledi.
Fuarda çocuklar için hem eğitici, hem de eğlendirici birçok atölye, etkinlik ve gösteri yer alacak.
Fuarda çocuklar, atıklardan kâğıt yapımını öğrenecek, "Kaz ve Keşfet" atölyesi ile arkeolojik kazı yapacak, elektronik devre ve elektronik örümcek yapımı öğrenirken kendi robotlarını üretecekler.
Ayrıca çocuklar doğal bitkilerle kendileri için parfüm üretirken, kimya deneyleri ile böceklerin dünyasında keşfe çıkacak, botanik bahçesinde kendi bitkisini dikecek, uçurtma, gemi ve uçak yapımını öğrenecek, cam üfleme standlarında camın yapımına tanıklık edecek, dijital oyun alanında sınırsız eğlence dolu anlar yaşayacak.
Fuarda neler var?
Fuarda ilk girişte kâğıt ile ilgili atölye stantları, resim, Ebru ve kaligrafi stantları yer alacak. Kâğıdın Serüveni Atölyesi’nde ise çocuklar atık kağıtlardan selüloz üreterek, kağıt yapacaklar. Çocuklar uygulamalı olarak kağıt yapımını öğrenirken geri dönüşümün önemini de anlayacaklar. Fuarda tıp alanında önemli çalışmaları bulunan İbn-i Sina tanıtılıacak.
İbn-i Sina’yı ve onun çalışmalarını festivale ve fuara katılan tüm yerli ve yabancı çocuklara anlatmak amacıyla Türkçe-İngilizce bir illüstrasyon kitabı bastırıldı. 2011 yılında Nasrettin Hoca, 2012 yılında Piri Reis’in tanıtımı yapılmıştı.
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali’nde Türkiye’nin önde gelen bilim merkezleri ve kuruluşları da bulunacak. Aralarında İTÜ Bilim Merkezi, Türk Beyin takımı, MAD Science, BASF, Bursa Bilim Merkezi, Türk Hava Kurumu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Kocaeli Bilim-Sanat Merkezi, İstanbul Go Okulu , Bayrampaşa Bilim Merkezi, Kocaeli Gençlik Spor Merkezi, Derince Belediyesi Engelsiz Yaşamı Destekleme Merkezi, Kocaeli Gençlik Meclisi Bilim Kulübü miniklere festival boyunca bilimsel çalışmalar sunacaklar.
Çocuklara bilimin sevdirilmesinin kendi deneyimleri ile mümkün olacağı görüşünden yola çıkılarak hazırlanan Bilim Adası Projesi’nde bilimsel drama yarışması, atölye çalışmalarının yer aldığı stantlar, sergi ve saha etkinlikleri ve sahne gösterilerine yer veriliyor. Ayrıca uzayı ve evreni 360 derece izleme imkanı sağlayan ve kubbe biçiminde bir salonu andıran planetaryum da çocuklar için adada yer alacak. Küçük bilim insanları, burada kendi teleskoplarını üretme imkânına da kavuşacaklar.
Bilim Adası’nda yer alan Kaz ve Keşfet Atölyesi’nde çocuklar, tarihin en eski çağlarına eğlenceli bir yolculuk yapacak. Elektronik Devre Yapım Atölyesi’nde ise çocuklar hem malzemeleri tanıyacak, hem de elektronik devre yapımını öğrenecek. Elektronik Örümcek Atölyesi’nde de hafıza pili, pipo temizleme çubuğu izole bant ile çocuklar örümceğe benzeyen elektronik bir oyuncak tasarlayacak.Çocuklar, Robot Atölyesi’nde lego kit malzemeleri kullanarak yaş gruplarına göre top fırlatma robotu, kapı alarmı robotu gibi robotlar üretecek.
Elektronik Kolye Atölyesi’nde geri dönüşüm elektronik malzemelerinden takı tasarımları çocukların hayal dünyalarını renklendirecek. Teknik Boyama Atölyesi’nde en sevdikleri çizgi film karakterlerini kendi seçtikleri plastik boyalarla renklendirerek birer anahtarlık tasarlayacak olan çocuklar, Böcekler Atölyesi’nde bir canlının türünü öğrenerek böcekler dünyasını yakından tanıyacaklar.
Fotoğraf, cam üfleme, cam boncuk konusunda bilgi edinecek olan çocuklar, uçurtma atölyesinde ise uçurtma yapmayı öğrenecek. Ayrıca, Türk Hava Kurumu yetkilileri tarafından gerçekleştirilecek Model Uçak Tasarım Atölyesi’nde çocuklar, önceden hazırlanmış uçak kitlerini bir araya getirip kendileri için ATA modeli uçaklarını yapacaklar ve onu uçuracaklar. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi çalışanlarının yardımıyla çocuklar, botanik bahçesinde bitkileri tanıyacak ve bitki yetiştirmeyi öğrenecekler.
Bilim Adası’nda yer alan Çılgın Makineler Atölyesi yine bilimi eğlenceli hale dönüştürmenin farklı metotlarını kurgulamayı öğretecek. Mekanik bilimi ve onların günlük yaşamdaki rollerini burada öğrenecek olan çocuklar, kaldıraçlarla fırlatma oyunu, yarış arabası yapımı, makara yoluyla ağır eşyaları taşıma etkinliklerine dâhil olacak. Ses, frekans ve tınının ne olduğunu öğrenerek kendi müziklerini yapma fırsatı bulacak olan küçük dâhiler, GO Atölyesi’nde ise Uzakdoğu oyunlarından biri olan GO uygulamalarına tanıklık ederek yarışmalara katılacak.
Oyuncak Ayı Atölyesi ile de Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından yürütülen “Teddy Bear Hospital” projesi ile çocukların doktor korkusunu yenmelerine yardımcı olunacak. "Vücudumuzu Tanıyalım" etkinliğiyle ise çocuklar maket üzerinden organları ve iskelet sistemini öğrenecekler.
Anadolu kültürünün köklü oyunlarından biri olan Mangala zeka oyununun çocuklara tanıtılacağı Bilim Adası’nda çocuklar kendi binalarını inşa etme, atıklardan kolye tasarlama, rubik küpünden bilim insanlarını resmini oluşturma gibi sayısız etkinlik, geleceğin bilim insanlarını bekliyor olacak.
Ayrıca Dijital Oyun Alanı’nda hareketli boyama ekranı, , dijital uzun atlama gibi birbirinden eğlenceli etkinlikler çocukları bekliyor olacak. Kimya Deneyleri Atölyesi’nde sıradışı deneyimler yaşayacak olan çocuklar köpük şovu ile eğlenecek, sıvı azot gazı gösterisi ile nefesini tutacak, doğal bitkilerle kendi parfümlerini üretecekler.
Fesitvalin etkinlik programı için tıklayınız.