Türkiye’de çocuklara yönelik medya ve içerik üretiminin gelişimine destek olmak amacıyla, TRT tarafından bu yıl 3. kez düzenlenen “23 Nisan TRT Uluslararası Çocuk ve Medya Kongresi” 21-22 Nisan tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleşiyor.
TRT Çocuk Kanal Koordinatörlüğü ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen kongrenin bu yılki konusu ‘Çocuk Medyasında Müzik, Ses ve Efekt.’ Kongreye, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden, alanlarında uzman konuşmacılar katılıyor.
Kongrede ‘Çocuk Medyasında Müzik, Ses ve Efekt’ kapsamında görüşülecek konular ve oturum başlıkları: Uzun metrajlı çocuk filmlerinde ses kuşakları, dijital-web tabanlı oyunlar ile mobil uygulamalar, seslendirme, çocuk medya içerikleri ve lisans ürünlerinde kullanılan müzik, ses ve efektten oluşuyor.
Kongreye, Tükiye’den ve dünyadan sektörün profesyonelleri, medya kuruluşları, yayın birlikleri, üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları katılacak. 2 gün boyunca sürecek olan kongrede, ana salonda oturumlar ve sunumlar yapılacak. Bununla birlikte, 3 ayrı salonda kongreye paralel olarak gerçekleştirilecek deneysel müzik-ses ve efekt üretim atölyesi, kısa film ses kuşağı çalışması ve vücut perküsyonu-müzik ve ritim algısı konulu atölye çalışmaları ile Türk ve Suriyeli çocuklar bir araya gelecek.
Kongrede yapılacak sunumlar arasında , Rahman Altın‘ın ‘Dijital-web tabanlı oyun ve mobil uygulamalarda müzik’; Kaoru Wada‘nın ‘Uzun metrajlı filmlerde müzik; Krzesimir Debski‘nin ‘Uzun metrajlı çocuk filmlerinde müzik’; Şebnem Bozoklu‘nun ‘Karakter ve kukla seslendirmesi’; Cem Ulu ve Burak Çambel‘in ‘Çocuk medyasında ses kuşağına yaklaşım’; Tita Maya‘nın ‘Müzik ile ilerleyen yeni formatlar’; Günnur Öztürk‘ün ‘Çocuk radyo içerikleri’; Av. Ejder Karan‘ın ‘Lisans ürünleri ile ilgili yasa ve mevzuatlar’ ve Maya Goetz‘in ‘Çocukların televizyon önünde farklı ses türlerine tepkileri’ konulu çalışmaları yer alıyor.