24 haftalık gebelik sürecinde, bebeğiniz yaklaşık olarak mısır koçanı büyüklüğüne ulaşmıştır. Boyu yaklaşık 25-28 cm; ağırlığı ise 580-600 gram ağırlığındadır. 24-28 hafta boyunca kilo almaya devam edecek olan bebeğiniz, 28.haftanın sonunda yaklaşık 1 kilogram ağırlığına ulaşacak.
6.ay, bebeğin en aktif dönemi olduğundan, 24-28 haftalar arasında, uyku düzeniniz bozulabilir. 24 haftalık gebelik, bu sürecin başlangıcıdır. Uyku ve dinlenme sürecinizin değişmesine karşı önlem almalı, sindirim sisteminizi zorlamaktan kaçınmalısınız.
24 haftalık gebelik, bebek gelişimi açısından oldukça önemlidir. Hamileliğin 6.ayının sağlıklı bir şekilde tamamlanması, kalan süreçteki birçok riskin azalmasını sağlar. Bu dönemde bebeğin cildin, neredeyse şeffaftır. Derisi, 6.aydan sonra kalınlaşacağı gibi, damarları ve kas yapısı da son derece incedir. Gebeliğin 24.haftası, bebeğin göz gelişimi açısından da önemlidir. 24-28 haftalık süreçte, bebeğinizin duyu organları büyük oranda tamamlanmış olur.
Gebeliğin 24.haftasında, bebeğinizin yüz hatları belirginleşmeye başlar. Ultrason görüntülerinde, bebeğinizin kime benzediğini dahi tahmin edebilirsiniz. Göz kapakları bu dönemde birleşmiş durumda kapalıdır. Göz gelişimi devam ederken, 6.ayın sonunda retina dahi göz yapısı tamamen oluşmuş olacaktır.
24 haftalık gebelik süreci ile birlikte, hamileliğin sonuna doğru yaklaştığınızı hissedebilirsiniz. Bu dönemden sonrası, sizin için çok hızlı geçebilir. Yorgunluk, uykusuzluk, dinlenememe, nefes darlığı gibi şikayetleriniz bu dönemde artabilir. Hem kıyafetlerinize hem de beslenmenize ve etkili dinlenmeye dikkat etmeniz gerekir. İş temponuzu azaltmanız, gün içerisinde daha fazla dinlenme zamanı ayırmanız 24 haftalık hamilelikte ve sonraki süreçte oldukça önemlidir. Doğru dinlenme teknikleri uygulamanız ve egzersiz yapmanız, hem vücudunuzu korumanızı hem de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda beslenmenize dikkat etmeniz; kırmızı et ve balık eti tüketimini artırmanız; demir açısından zengin olan gıdalara ağırlık vermeniz bu dönemde oldukça önemlidir. Hamilelikte beslenme düzeninin dengeli ve yeterli olması 24.haftadan itibaren daha değerli hale gelmeye başlayacaktır.
24 haftalık gebelik, hamileliğin en yoğun geçen döneminin başlangıcıdır. Bu dönemde, kendinizi önceki haftalara göre çok daha yorgun hissedebilir, bebeğinizin aşırı aktif olması nedeniyle uykusuz kalabilirsiniz. Gebeliğin 24.haftasından itibaren, günlük rutininizde bazı değişiklikler yapmanız da gerekebilir.
Gebeliğin en yoğun geçen dönemlerinin başlangıcı olan 24. haftada, vitamin takviyesi, stresten uzak durma, yeterli sıvı tüketimi ve nitelikli dinlenme, hamileliğin önceki haftalarına oranla daha önemli hale gelir. Bu nedenle kendinizi gözlemlemeniz ve fiziksel ya da ruhsal değişimleri doktorunuzla paylaşmanız ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde sürmesi için gereken önlemleri almanız önemlidir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.