27 haftalık gebelik sürecinde, bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 900 gram ağırlığına ulaşmıştır. Gebelikte 6.ayın sonuna kadar bebeğiniz 1000 grama ulaşacağı gibi, 7.ayda ortalama olarak 450-600 gram daha alacaktır. Bebeğinizin organ ve doku gelişimini tamamlamaya başladığı bu dönemde beyni ve akciğerleri gelişmeye devam eder. Hamileliğin 27.haftasında bebeğinizin boyu ortalama 24-26 cm arasındadır.
İkinci trimesterın son haftalarına yaklaşmanızla birlikte, vücudunuzda bazı farklılıklar hissedebilirsiniz. 27 haftalık gebelik sürecinde, önceki haftalarda ağrıdan şikayet ettiğiniz kaslarınızda, kramplar oluşabilir. Bacak kramplarını hem gündüz hem de gece yaşayabilirsiniz. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kramplarla daha sık karşılaşabileceğinizden, egzersizlere önem vermeniz gerekir.
27 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
Gebeliğin 27.haftasında, bebeğiz temel refleksleri yerine getirmeye başlar. Gözlerini açıp kapayabilir, parmaklarını emebilir ve nefes hareketi yapmaya devam edebilir. Ayrıca 27 haftalık hamilelik döneminde bebeğiniz düzenli olarak uyumaya da başlayabilir. Bu süreçte bebeğinizin beyin fonksiyonları gelişmeye devam eder.
Gebeliğin 27. Haftasında Bebeğin İlkleri
27 haftalık gebelikte, bebeğinizin tat alma duyuları gelişmeye başlar. Aynı zamanda bebeğiniz, amniyotik sıvının içerisinde gözlerini açıp kapatabilir. Ancak bu dönemde iris oluşumu tamamlanmamıştır. Dolayısıyla bebeğinizin görme yetisi oluşmadığı gibi, göz rengi de belirsizdir.
- Gebeliğin 27.haftasında, bebeğiniz gözlerini açıp kapatmaya başlar. Bu hareketi gün içerisinde sık sık tekrarlar.
- Bebeğinizin emme ve kavrama refleksleri, gebeliğin 27.haftasında gelişmeyi sürdürür.
- hafta, bebeğinizin tat alma duyularının da gelişmeye başladığı dönemdir. Bu dönemde bebeğiniz, sizin yediğiniz gıdalara tepki vermeye dahi başlayabilir. Gelişmiş bir tat alma duyusundan söz edilemeyeceği gibi, bebeğiniz bu dönemde farklı tatları ayırt edebilir hale gelmiştir.
27 haftalık hamilelik sürecinde en belirgin olarak yaşayacağınız farklıklardan biri kramplar olabilir. Birçok kadın, ikinci trimesterın ardından bacak krampları yaşamaya başlar. Hamileliğin önceki dönemlerinde hissettiğiniz kas ağları, 6.aydan itibaren yerini bacak kramplarına bırakabilir. 26-27.haftalarda başlayan ve gündüzleri daha sık görülen kramplar, hamilelik boyunca devam edebilir.
Gebeliğin 27.haftasında göğüsleriniz de değişmeye devam eder. Göğsünüzde şekilsel bozukluklar olduğu gibi, göğsünüzün yapısı da bu dönemde farklılaşmaya başlar. Göğüslerinizdeki bu değişim, doğumdan sonra şekilsel olarak düzelir.
Hamileliğin 27. Haftasında Annenin İlkleri
27 haftalık gebelik, ikinci trimesterın sonuna doğru yaklaştığınız anlamına gelir. Hamileliğin 7.ayına girmeden önceki son adımlar olan 27-28.haftalar boyunca egzersizlere düzenli olarak devam etmeniz, stresten uzak durmanı ve beslenme düzeninize maksimum düzeyde özen göstermeniz oldukça önemlidir. 27 haftalık gebelikte kendinize sık sık vakit ayırmanız ve bebeğinizle iletişim kurmanız da oldukça önemlidir.
- 27 haftalık hamilelikte, göğüslerinizin değişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Göğsünüzde fark ettiğiniz değişiklikler, renk değişimi, şekil bozukluğu ya da meme ucu değişikliği olabilir. Bu değişiklikler genellikle doğuma kadar kendiliğinden düzelir.
- Bacak kramplarını 2.haftada çok sık yaşayabilirsiniz. Krampları ve krampların etkilerini azaltmak için, düzenli egzersiz yapmanız önemlidir.
- Su tüketimine ve besin dengesine dikkat etmeniz 27.haftada önemlidir. Özellikle hamileliğiniz yaz dönemine denk geliyorsa, su tüketimine daha fazla dikkat etmelisiniz.