Hamileliğin 28.haftasında, bebeğiniz neredeyse 1000 gram ağırlığına ulaşmıştır. 2.trimesterın son haftası olan 28.haftada, bebeğinizin boyu da bu dönemde uzamayı sürdürür.
Bebeğiniz gözlerini açıp kapatmaya, parmaklarını emmeye ve düzenli aralıklarla uyuyup uyanmaya da devam eder. 28.haftada, bebeğinizin beyin dokusu son derece aktif olduğu gibi, bebeğinizin beyin dokusu da gelişmeyi sürdürür. Bebeğinizin kirpikleri de bu dönemde çıkmaya başlar.
Gebeliğin 28.haftasında, vücudunuzda çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Çatlakların oluşması vücudunuzdaki değişime bağlı olarak son derece normaldir. Bu dönemde çatlakları en aza indirmek için, düzenli beslenmeniz, bol su içmeniz ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Bu dönemde pembe renkli görünen çatlaklarınız, doğumdan sonra gri renge dönecektir.
28 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
Gebeliğin 28.haftası, ikinci trimesterın ve 6.ayın sonu olduğundan önemlidir. Artık hamileliğin son dönemi olan üçüncü trimester başlayacaktır. 28 haftalık hamilelikte, bebeğinizin kirpikleri oluşmaya başlar. Bununla birlikte, 6.aydan sonraki en önemli gelişim, bebeğinizin beyin fonksiyonlarında yaşanır. Bebeğinizin beyninde milyarlarca nöron gelişmeye başlar. Ayrıca vücudu bebeğinizi dış dünyaya hazırlamaya başlar ve vücudunda yağ oluşumu başlar.
Gebeliğin 28. Haftasında Bebeğin İlkleri
Gebeliğin 28.haftasında, bebeğinizin beyin yapısı gelişmeye başlamıştır. 6.aydan sonra, bebeğinizin beyninde milyarlarca nöron oluşacağı gibi, bu gelişim bebeğinizin tepkilerini de etkiler. Bebeğinizin gözleri ışığa tepki verecek düzeye ulaşmıştır. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz seslere de tepki vermeye devam eder.
- haftada, bebeğinizin kirpikleri oluşmaya başlar. Aynı zamanda görme yetisi de gelişmeye devam eder.
- Gebeliğin 28.haftası, bebeğinizin beyin fonksiyonlarının hızla geliştiği bir dönemdir. Bu süreçte bebeğinizin temel beyin yapısı gelişmeyi sürdürür.
- 28 hafta hamilelikte, kan testleri Rh negatif olduğunuzu göstermişse, Rhogam aşısı olabilirsiniz. Bebeğinizin Rh durumu doğumdan sonra kontrol edilir. Ancak 28.hafta, rh immünoglobulini açısından önemlidir.
Hamileliğin 28. Haftasında Annedeki Değişimler
Hamileliğin 28.haftası, yani hamilelikte 6.ayın sonuna geldiğinizde, bazı risk faktörlerinin kontrol edilmesi ve tarama testlerinin yapılması gerekir. Hamilelikte 7.aya girerken bu testlerin yapışması ve olası risklerin araştırılması oldukça önemlidir. Bunlardan biri Rh immünoglobulin enjeksiyonudur. Ayrıca glukoz yükleme testi de 24-28 haftalık süreçte yapılır. 6.ay içerisinde yaptırmadıysanız, 28.haftada glukoz yükleme testi yaptırmanız gerekir. Glukoz yükleme testi eğer 140’tan yüksek çıkarsa, OGTT testi yaptırmanız gerekir.
6.ayın sonuna kadar yaptırmanız gereken testler, oldukça önemlidir. Gebelikte herhangi bir sorun yaşanmaması için yaptırmanızın şart olduğu bu testlerin ardından, hamileliğin 35-37 haftaları arasında bakteri taraması testini de yaptırabilirsiniz.
28 Haftalık Hamilelik Haftasında Annenin İlkleri
Hamileliğin 28. haftasının tamamlanmasıyla, gebeliğin yüzde 70’i tamamlanmış olur. Bu dönemde vücudunuzda oluşan çatlaklar ve huzursuz bacak sendromu sizi rahatsız edebilir. Ancak düzenli beslenmeniz her iki sorunun çözümü için önemli bir anahtardır. Dengeli ve doğru beslenip, egzersize vakit ayırmanız, çatlak sorunlarını azaltacağı gibi, huzursuz bacak sendromunu da daha hafif yaşamanızı sağlayacaktır.
- 28 haftalık hamilelik sürecinde gerekli olan testleri yaptırmanız önemlidir. Hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız açısından testleri takip etmeye dikkat etmelisiniz.
- 28 haftalık gebelik süreci, bebeğinizin beyin fonksiyonlarının gelişmeye başladığı dönemdir. Bu süreçte daha iyi beslenmeniz ve bebeğinizle iletişim kurmaya vakit ayırmanız önemlidir.
- Hamileliğin 7.ayına girerken, doğum hazırlıklarını da geliştirmeye başlamanız gerektiğini unutmamalısınız.
28 haftalık gebelik sonucunda hamileliğin yaklaşık 3’te 2’si tamamlanmış olur. Bu süreçte düzenli beslenmeye ve egzersiz yapmaya devam etmeniz bebeğiniz ve gebelik süreci açısından oldukça önemlidir.