29 haftalık gebelik, üçüncü trimesterın ve 7.ayın ilk haftasına denk gelir. Bu dönemde bebeğiniz 1300 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin boyu ise ortalama olarak 26-28 cm arasındadır. Gebeliğin 6.ayı boyunca bebeğinizin beyin gelişimi devam ettiği gibi, beyni artık vücut sıcaklığını sabit bir düzeyde tutacak kadar olgunlaşmıştır. Gebeliğin 29.haftasında, bebeğiniz kilo almaya devam eder. Bebeğiniz bu dönemde organ ve doku gelişimi neredeyse tamamlamıştır.
Gebeliğin 29. haftasında değişen hormon düzeyine bağlı olarak, mide ekşimesi veya kabızlık gibi sindirime bağlı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlara karşı, lif bakımından zengin besinler tüketmeniz önemlidir. Bununla birlikte 7.aydan itibaren günlük su tüketimini artırmanız da hem sindirim sistemi açısından hem de hamileliğin daha rahat geçmesi açısından dikkat etmeniz gereken noktalar arasında bulunmaktadır.
29 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
29 haftalık gebelik sürecinde, bebeğinizin özellikle kasları ve akciğeri olgunlaşmaya devam eder. Akciğerler nefes almaya hazır hale gelmek için olgunlaşmaya devam ettiği gibi, hacim olarak büyümeyi de sürdürür. Bunun yanı sıra beyin gelişimine paralel olarak, bebeğinizin başı da büyümeye başlar. Gebeliğin ikinci trimesterı bebeğin beyin gelişiminin devam ettiği bir süreç olduğundan, bu dönemde bebeğinizin artan besin ihtiyacına cevap verebilecek şekilde beslenmeniz gerekir. Folik asit, C vitamini, protein ve demir bakımından zengin besinler, bebeğinizin gelişimini destekler.
Gebeliğin 29. Haftasında Bebeğin İlkleri
29 haftalık gebelik boyunca, bebeğinizin hem akciğeri ve beyni hem de kasları gelişmeye devam eder. Hamileliğin 7.ayı bebeğinizin kemik gelişimi için de oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğinizin başı, kolları ve bacakları büyüdüğü gibi, organları da büyümeyi ve gelişmeyi sürdürür.
- Gebeliğin 29.haftasında, bebeğinizin beyin fonksiyonları gelişmeye devam eder. Beynin büyümesine paralel olarak, bebeğinizin başı da büyümeyi sürdürür.
- Bebekler, gebeliğin 7.ayında genellikle uterusta konumlanmaya başlar. Bebeğin başı, rahim ağzına doğru yerleştiğinden, bu dönemde bebeğin vücut hareketleri daha fazla hissedilir.
- Bebeğiniz 29.haftadan itibaren artık doğacağı zamanki formuna hemen hemen ulaşmış olur. Bu dönemden sonra kilo almaya ve büyümeye devam eder.
Hamileliğin 29. Haftasında Annedeki Değişimler
Gebelikte 7.ayın ilk evresi olan 29 haftalık hamilelik sürecinde, bebeğinizle daha fazla iletişim kurmanız, bebeğinizin besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha iyi beslenmeniz ve doğum hazırlıklarına başlamanız gerekir. Bebeğiniz artık sizi net bir şekilde duyabildiğinden, sık sık ona müzik dinletmeniz kadar onunla konuşmanız da önemlidir. Zira gebelik sürecinde bebeğinizin sizin sesinize alışması, doğumdan sonra daha kolay iletişim kurmanızı sağlayabilir.
7-9 aylık süreçte, bebeğinizin beyin gelişimi durmaksızın devam eder. Beyin gelişiminin devam etmesi, bebeğin ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin de artmasına yol açar. Bu nedenle, 29 haftalık gebelik süreci ve takip eden haftalarda daha dikkatli ve dengeli beslenmeniz önemlidir. Fosfor, demir, protein gibi besin değerlerini bol miktarda tüketmeniz; potasyum ve kalsiyum açısından zengin beslenmeniz bebeğinizin gelişimi açısından önemlidir.
Hamileliğin 29. Haftasında Annenin İlkleri
Hamileliğin 29.haftasında, bebeğin hareketlerini önceki haftalara oranla çok daha fazla hissedebilirsiniz. Bebeğinizin başının rahim kısmına yaklaşması, o bölgedeki alanın daralmasına ve bebeğinizin hareketlerini daha fazla hissetmenize olanak sağlar.
- Gebeliğin 29.haftasında beslenme dengenize daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Özellikle kırmızı et ve balık eti tüketimini artırmanız önemlidir.
- Demir, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içeren besinleri tüketmeye dikkat etmeniz, bebeğinizin gelişimini olumlu etkiler. Bu nedenle, öğünlerinizi olabildiğince çeşitlendirmeniz önemlidir.
- Su tüketimi de gebeliğin 7.ayı için oldukça önemlidir. Özellikle yaz hamilelerin bu dönemde çok fazla su tüketmesi gerektiği gibi, hamileliğin yaz aylarına denk gelmiyor olsa dahi günde en az 3 litre su tüketmeniz şarttır.