Çocuklar genellikle 2 yaşına kadar ‘süt çocuğu’, 2-5 yaş arasında ‘oyun çocuğu’ ve 5 yaşından sonra da ‘okul çocuğu’ olarak adlandırılır. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından en önemli dönem olarak bilinen 2-5 yaş aralığında çocukların beslenmesine dikkat edilmesi şarttır.
Oyun çocuklarının sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmeleri için, yalnızca tüketilen yiyecekler değil, yiyecekleri tüketme biçimi de önem taşıyor. Bu nedenle, ebeveynlerin, oyun çocuklarının beslenmeleri ile yakından ilgilenmeleri önem taşıyor.
Oyun Çocuğunun Beslenmesine Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocukların sağlıklı beslenebilmesi için, yemek istemedikleri yiyecekler yerine yemeyi sevdikleri yiyecekleri tüketmelerini sağlamak ebeveynlerin en sık yaptığı hataların başında geliyor. Çocuğun uzun süre; sebze çorbası ya da yemeklerini yemeyi reddetmesi durumunda, ebeveynler çocuklarının beslenebilmesi için makarna, hamburger, pizza gibi yiyeceklere yönelebiliyor. Bu tutum, oyun çocuklarının sağlıksız gelişmesine yol açtığı gibi, obezite tehlikesinin de oluşmasına yol açıyor.
Oyun çocuklarının sağlıklı beslenebilmesi için, yalnızca sağlıklı gıdaları tüketmeleri yeterli değil. Psikolojik ve sosyal gelişimi açısından çocuk beslenmesi büyük önem arz ediyor.
Çocuğun başka bir şeyle ilgilenirken yemek yemesi, ileride dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açabiliyor. Bunun yanı sıra, çocuğun sürekli ebeveyn tarafından beslenmesi, özgüven gelişimini de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla oyun çocuklarının yemek yerken, başka şeylerle ilgilenmesinin engellenmesi ve çatal-kaşık tutacak yaşa geldiklerinden itibaren de kendi kendilerine yemelerinin teşvik edilmesi gerekiyor.
Oyun çocuklarının beslenmesinde yapılan yanlışlardan biri olan ‘gezerek yemek yedirme’, çocuğun dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu gibi sorunlar yaşamasına neden olabiliyor. Çocuğun yemekten kaçması durumunda, peşinden yemekle birlikte gidilmesi de son derece yanlıştır. Oyun çocuklarının sağlıklı beslenmesini sağlamak için, sağlıklı gıdaların eğlenceli bir görünüme kavuşturulması ya da çocukların ilgisini çekecek hale getirilmesi önemli olduğu gibi, çocuğa zorla yemek yedirmeye çalışmak yanlıştır.
Oyun çocukları; kereviz, bamya, ıspanak ve pırasa gibi kekremsi tada sahip olan gıdaları yemekten genellikle hoşlanmaz. Bunun sebebi, 5 yaşından küçük çocukların dilinde bulunan tat reseptörlerinin henüz gelişmemiş olmasıdır. Ancak çocuklar bu yaşta; ketçap, mayonez, çeşitli soslar ve şekerlemeler gibi tatlara alıştırılırsa, ileride de bu yiyeceklerin dışındaki tatlardan hoşlanmayacaktır. Dolayısıyla, 5 yaşından küçük çocuklara, katkı maddesi ağırlıklı yiyeceklerin verilmemesi gereklidir.
Çocuklara yemek yemesi durumunda ödül vermek ya da çocuğu cezalandırmak da oldukça yanlıştır. “Yemek yemezsen cüce kalırsın, kimse seninle oynamaz.” gibi ifadelerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği gibi; çocuğun yemek yemesi durumunda ödüllendirileceğini de düşünmemesi gereklidir.
Çocuklar, yemek yemeyi doğal ve yapılması gereken bir eylem olarak görmeli ve yemek saatinde masada ailenin diğer üyeleri gibi yemek yemek için bulunmalıdır. Ebeveynlerin bu nedenle, cezalandırıcı ya da ödüllendirici davranışlardan kaçınması gereklidir.