Ay Ay Bebek Gelişimi

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebekler, çevresini tanımaya, bilinçli sesler çıkarmaya, tepkilerini gösterebilmeye ve ilişki kurduğu insanları tanımaya başlar. 3 aylık bebek gelişimi süreci, bebeğin hem uyku hem de beslenme açısından daha düzenli bir döngüye girdiği dönemdir. 3 aylık bebekler; acıktığı zaman tepki verebilir, çevresine gülebilir ve daha önce zaman geçirdiği insanları tanıyabilir.

Bebeğinizin hem zihinsel hem de bedensel aktiviteleri açısından 3 aylık bebek gelişimi oldukça önemlidir. 3.ayda bebeğinizin ses çıkarmaya, çevresini taklit etmeye ve etrafına sürekli olarak tepki vermeye başlar. Bebeklerdeki zihinsel ya da fiziksel gelişim sorunları açısından 3-6 ay arasındaki dönem oldukça önemlidir.

Bebeğiniz fiziksel tepki vermekte gecikiyor ya da hiç tepki vermiyorsa doktor kontrolünden geçmeniz gerekebilir. Zira 3 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin hemen hepsi fiziksel tepkiler vermeye başlar. 3 aylık bebeklerde uyku

Bebeğinizin üçüncü ayda sahip olduğu beceriler şunlardır:

  1. Dikkatini çekmek için ses çıkarır: 3 aylık bebeğiniz dikkatinizi çekmek için ses çıkarmaya başlar. Gülme sesleri, hafif çığlıklar ya da ağlamaya dönük sesler bebeğinizin sizin ilginizi çekmek için bilinçli bir şekilde çıkardığı seslerdir.
  2. Tepkilerinize karşılık verir: Bebeğiniz 3 aylık gelişim sürecinde, tepkilerinize karşılık vermeyi öğrenir. Ona gülümsediğinizde o da size gülümseyebilir, kollarınızı yukarı kaldırdığınızda size aynı şekilde tepki vermeye çalışır.
  3. Vücudu ile tepki verir: 3 aylık bebeğiniz, yalnızca gülümseyerek ya da ses çıkararak değil, kollarını ve bacaklarını hareket ettirerek de tepki verir. Mutlu olduğunda sıklıkla ellerini ve kollarını havaya kaldırır, bacaklarını hareket ettirmeye çalışır. Bu tepkiler, bebeğinizin kas gelişiminin de yolunda olduğunu gösterir.
  4. Taklit etmeye çalışır: Bebeğiniz bu dönemde sizin çıkardığınız ya da duyduğu sesleri de taklit etmeye çalışır. Ona ilginç gelen sesleri tekrarlamaya çalışarak, ilginizi çekmeye çalıştığı gibi, bu yöntem onun için oldukça iyi bir öğrenme yöntemidir.

3 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 3.aya girdiğinde, kas ve iskelet sistemi hızlı bir şekilde gelişmeyi sürdürür. Bu dönemde bebeğinizin zihinsel gelişimi de hız kazanır. Bebeğiniz çevresini izleyerek ve taklit ederek öğrenmeye başlar. Öğrendiklerini sık sık tekrarlar. Bu süreçte bebeğiniz sık sık ses çıkarmaya, kendini ifade etmeye ve çevresine tepki vermeye çalışır.

3 aylık bebekler, ellerini ve kollarını da hareket ettirmeye; daha fazla hareket etme isteği geliştirmeye başlarlar. Bu, oldukça olumlu bir işarettir: bebeğinizin iskelet ve kas sisteminin iyi çalıştığı anlamına gelir. Bebeğinizin uyku ve beslenme düzeni de, ilk iki aya oranla, 3.ayda bir rutine oturmaya başlamıştır.

3 aylık bebek gelişimi Sütünüz Azaldıysa Ne Yapmalısınız?

Bebeğiniz üç aylık olduğunda, sütünüz azalmış ya da kesilmiş olabilir. 3 aylık bebek gelişimi aşamasında, sütünüzün kesilmesi bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Sütünüzün azalması, beslenme düzeninize, biyolojik yapınıza bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kansızlık da, sütünüzün azalması ya da kesilmesinin nedeni olabilir. Doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda bebeğinize ek besinler verebilirsiniz. Ancak ek besinlere geçmeden önce, mutlaka doktorunuzdan onay almanız gerektiğini unutmayın.

İşinize Dönerken Bebeğinizin Beslenme Düzenini Sağlama

3.ayda, iş hayatına geri döndüğünüzde, bebeğinizin beslenmesini sağlamak için sütünüzü düzenli olarak sağmanız gerekiyor. Anne sütünü sağabilmek için çeşitli aparatlar kullanabilirsiniz. Sütünüzü doğru bir şekilde sağmanız, maksimum miktarda süt depolamanızı sağlayacaktır. Ancak anne sütünü saklarken de dikkatli olmalısınız. Sütü doğru şekilde saklamanız, anne sütünün sahip olduğu vitamin ve minerallerin korunmasını sağlar.

3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Üçüncü ayda bebeğinizin uyku düzeni büyük ölçüde oturmuştur. Bebeğiniz artık gece uykusunu rahat bir şekilde uyuyor ve gündüz uykusuna da düzenli şekilde devam ediyor olmalıdır. Gece uykusu bebeklerin gelişimi açısından oldukça önemli olduğu gibi, sizin uyku düzeniniz açısından da önemlidir. Bu nedenle, bebeğinizin gece uykusuna dikkat etmeli, geceleri iyi uyumasını sağlamalısınız. Bebeğinizin sütünü gece verdikten sonra uyutulması, rahat bir uyku uyumasını sağlar.

üç aylık bebek3 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim

Bebeğinizin zihinsel gelişimi 3.aydan itibaren hızlanmaya başlar. Bebeğiniz çevresindeki cisimleri tanımaya, insanları algılamaya ve birbirinden ayırmaya gibi zihinsel beceriler edinmiştir. Bebeğinizin seslere tepki vermesi, sesleri takip etmesi ve vücudunu hareket ettirmesi de bu dönemde gerçekleşir. Bebeğinizin zihinsel gelişimini desteklemek için, onunla çeşitli oyunlar oynamak, farklı sesler yaratarak tepki vermesini sağlamak ve vücudunu hareket ettirmek önemlidir.

3 Aylık Bebek Bakımı

Bebeğiniz büyüdükçe, siz de bebeğinizin bakımı konusunda uzmanlaşırsınız. Bebeğinizin pişik olmasını engellemek için bezini değiştirirken altının ıslak kalmamasına dikkat etmelisiniz. Pişik belirtileri oluştuğunda, az miktarda pudra kullanmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin pişik olmasını engellemek için bezini sık değiştirmeniz ve bezini değiştirdikten sonra altının kuru kalmasını sağlamanız gerektiğini unutmayın.

3 Aylık Bebeğinizle İletişim

Bebeğiniz üçüncü aya geldiğinde, artık sizinle iletişim kurmaya başlamıştır. Sizi yüzünüzden tanıyan bebeğiniz, verdiğiniz tepkilere cevap verir, sizin tepki vermeniz ses çıkarır ve vücudunu hareket ettirir. Bu süreçte bebeğinizle iyi iletişim kurabilmek için birlikte oyun oynamaya başlayabilir, bebeğinizin tepki verdiği sesleri tekrarlayabilirsiniz.

Bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından önemli olan bu iletişim biçiminin yanı sıra, bebeğinizle fiziksel temas kurmaya da devam etmelisiniz. Bebeğiniz 3 aylıkken de kucağa alınmaktan ve sevilmekten keyif alır. Dolayısıyla bebeğinizle iletişiminizi geliştirmek için bebeğinizle daha fazla temas kurmalısınız.

3 Aylık Bebek Gelişimi ve Aşı Takvimi

Rotavirüs aşısını geçen ay yaptırdıysanız, bu ay herhangi bir aşı bulunmuyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir