3. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

3. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali afişi

Türkiye’nin en büyük çocuk ve gençlik sanat organizasyonu olan 3. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 15 Mayıs Perşembe günü başlıyor.

Türkiye genelinde Kastamonu, İzmir, Ankara, Afyon, Van, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Hakkari, Erzincan, Giresun, Mardin, gibi 48 ilden ve farklı ülkelerden ise yüzlerce genç ve öğrencinin katılımıyla uluslararası bir nitelik kazanan Bienal, yaklaşık 5000 öğrencinin resim, heykel, seramik, fotoğraf, düzenleme, video, müzik, sahne performansları ile bireysel çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Bir ay sürecek Bienal programında yer alan öğretmen eğitimleri, söyleşiler, atölye programları, konferans ve edebiyat buluşmaları her yaştan izleyici kapsayan bir içeriğe sahip olacak.

Yurt içinden ve dışından birbirinden önemli konukları ağırlayacak Bienal, bu programlar ile öğretmenlerin mesleki becerilerini de arttırmayı hedefliyor. Ayrıca Bienalin bir haftasında çocuk hakları temalı çalışmalara da yer verilecek.

Bienalin Amacı

3. kez düzenlenen Bienal; dünya çocuklarının çağdaş sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanma fırsatına sahip olabilmeleri, oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri, nitelikli bir platformda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulmuş olan sanat organizasyonu şu amaçları gütmektedir;

-Sanat eğitimi ile ilgili kalitenin arttırılması.

-Çocuk ve gençlerin güncel sanat uygulamalarının içinde yer alması.

-Dezavantajlı grupların sanat çalışması yapma imkanına sahip olması.

-Çocukların ve gençlerin ürettiği özgün sanat çalışmalarının kamusal alanlarda toplumla paylaşılması.

-Tüm çocukların hakları olan kaliteli sanat eğitimine erişimlerini güvence altına alacak ve Türkiye’nin toplumsal ve sanatsal gelişimini üst düzeylere taşıyacak, sanat eğitim politikaları oluşmasına katkıda bulunmaktır.

-Öğretmen eğitimleri, ders saati, malzeme öğrenme ortamı, içerik -müfredata ilişkin katılımcı- saydam ve yenilikçi politika üretme süreçlerinin yaygınlaşması

Bienal etkinlikleri nerelerde gerçekleşecek?

Bienal kapsamında gerçekleşecek olan etkinlikler ve girişlerin ücretsiz olduğu, yaklaşık 70 bin izleyiciye ulaşması beklenen III. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, “Küçük Olan İyidir” konsepti ile nüfus hareketliliğinin en yoğun olduğu kamusal alanlar da gerçekleştirilecek.

Şehir hatları vapurları, Kadıköy İskeledeki Şirketi Hayriye Sanat Galerisi, Galata SALT, 2500 metrekarelik alanı ile Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi, Beşiktaş Çağdaş, Kadıköy İskele Meydanı ve Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Bienale ev sahipliği yapıyor.

Sanat Bienali Danışma Kurulu

Direktör; Küratörler;

Gazi SELÇUK Maria Sezer
Leyla Sakpınar
Doç. Dr. Gülçin Özdemir Aksoy
Kader Akçay

Danışma Kurulu;

Harun Kaya İstanbul Vali Yardımcısı
Prof. Devrim Erbil Devlet Sanatçısı, Akademisyen
Muammer Yıldız İl Milli Eğitim Müdürü
Berna Çağatay TEGV Genel Müdürü
Beral Madra Küratör – Sanat Yönetmeni
Fikret Toksöz TESEV İyi Yönetişim Programı Direktörü
Osman Kavala Anadolu Kültür A.Ş.Yönetim Kurulu Bşk.
Şerafettin Turan İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yrd
Gazi Selçuk Sanat Yönetmeni, Sanatçı, Eğitimci
Gülçin Aksoy Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi,
Leyla Sakpınar Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Gör. Sanatçı, Eğitimci,
Maria Sezer Sanatçı, Eğitimci,
Esra Çelikkanat Eğitimci,
Özcan Yurdalan Fotoğraf Sanatçısı, Yazar, Eğitimci

Bienal Direktörü Gazi Selçuk’tan

3. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Direktörü Gazi Selçuk

Bienal; özelde İstanbul’da öğrenim gören 3 milyon öğrencinin, genelde de tüm dünya çocuklarının çağdaş sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanmaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri, nitelikli bir platformda izleyici ile buluşturmaları için oluşturduğumuz bir sanat organizasyonudur. 6 yıl önce başlattığımız bu önemli girişimi 2014’te 3.sünü yaparken her sene daha da artan bir katılımla büyüyerek devam ediyor.

Bienal çalışmalarını üç öncelikli amaç doğrultusunda sürdürüyoruz. Bunlardan ilki, tüm çocukların hakları olan kaliteli sanat eğitimine erişimlerini güvence altına alacak ve Türkiye’nin toplumsal ve sanatsal gelişimini üst düzeylere taşıyacak, sanat eğitim politikaları oluşmasına katkıda bulunmaktır. Bienalin katkıda bulunduğu diğer başlıca alan ise öğretmen eğitimleri, ders saati, malzeme öğrenme ortamı, içerik -müfredata ilişkin katılımcı, saydam ve yenilikçi politika üretme süreçlerinin yaygınlaşmasıdır. 3.sü ise; çocuk ve gençlerin ürettiği sanat çalışmalarının ulusal ve uluslararası platformlarda izleyici ile buluşmasını sağlamaktır.

2 yılda bir tekrarlanan ve bu yıl 3.sünü yaptığımız Bienalle; Dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratarak, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini sağlamaya çalıştık. Bu çerçevede yaptığımız ulusal ve uluslararası işbirlikleri ve etkinliklerle; sanat eğitiminin kalitesi arttırılırken aynı zamanda, kültürler arası etkin bir iletişim sağlayarak, ortak bir dil yaratılmasına katkında bulunmak istedik. Bu girişim ve olanaklar, genç sanatçıların ve kültür endüstrisinin önemli aktörlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunulmakta, uzun vadede nitelikli kültür sanat üretici ve izleyicilerinin yaratılması hedefine daha da yakınlaşmaktayız.

Ayrıca bu sene önceliklerimiz arasına çocuk haklarını da aldık. Bir hafta süresince yüzlerce yetişkin, sanatçı, çocuk ve genç üretecekleri sanatsal çalışmalarla bu alana bizlerin dikkatini çekerek bu alanla ilgili farkındalık yaratmaya çalışacaklar.

Türkiye genelinde Kastamonu, İzmir, Ankara, Afyon, Van, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Hakkari, Erzincan, Giresun, Mardin, gibi 48 ilden ve farklı ülkeden yüzlerce genç ve öğrencinin başvurusuyla, uluslararası bir nitelik kazanırken, yurtiçi ve yurt dışından farklı coğrafyaların sanatsal performansları izleyici ile buluşacak.

III. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ni, 15 Mayıs-15 Haziran 2014 “Küçük Olan İyidir” konsepti ile nüfus hareketliliğinin en yoğun olduğu kamusal alanlar da gerçekleştireceğiz.

Şehir hatları vapurları, Kadıköy İskeledeki Şirketi Hayriye Sanat Galerisi, Galata SALT, 2500 metrekarelik alanı ile Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi Beşiktaş Çağdaş, Kadıköy İskele Meydanı ve Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Bienale ev sahipliği yapıyor.

Gazi SELÇUK
Direktör

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

Bienal Hakkında

İlkinin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteği ile gerçekleştirildiği İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin üçüncüsü ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü veTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı kurumsal ortaklığında gerçekleştirilmektedir.

Kültür ve Turizmi Bakanlığı, Enka Vakfı, Doğuş Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi, İsveç Konsolosluğu gibi birçok Üniversite, STK ve kurum tarafından desteklemektedir.