3 yaş çocuğun gelişim özellikleri arasında en dikkat çeken nokta, çocuğun bağımsız bir birey olma bilincine varmasıdır. 36 aylık bebek gelişimi sürecinde bebekler oyun çağına girdiği gibi, özgüven ve bağımsızlık duygusu da belirginleşmeye başlar.
36 aylık bebekler, diğer çocuklarla birlikte oyun oynama, eşyalarını paylaşma, başkalarının da önemli olduğunu kavrama, ebeveynlerinin olmadığı bir ortamda bulunma, yardımsever davranma gibi özellikler kazanmaya başlar.
Bebeklerin bağımsızlık duygusunun gelişmesiyle birlikte, kreş, park, oyun alanı gibi mekanlarda bebekler tek başına vakit geçirmeye başlayabilir. Bu beceri, bebeklerin sosyal gelişimine de önemli katkı sağladığı gibi, bebeklerin bu dönem akranlarıyla kurduğu ilişki, sosyalleşme sürecinde kritik bir rol oynar.
3 Yaş Çocuğun Gelişim Özellikleri
- Çocuklar 3. yaştan itibaren “oyun çağı”na girer. Bu yaştaki çocuk kendisinin çevresinden bağımsız bir birey olduğunun bilincine varmıştır. Kendine özel bir benlik ve cinsiyet duygusu geliştirmeye başlar.
- 3 yaşındaki çocuk güven ve özerklik kazandığı oranda çevresini keşfetmeyi sürdürür. Çevresine karşı belirgin bir merak duymaya başlar. Bu yaş cinsel rollerin belirlendiği bir dönemdir.
- 3 yaşındaki çocuklar akranları ile oynamaktan keyif alır, grup halinde oynamaya ve grubun içinde kendi arkadaşını seçmeye başlar.
- 3 yaş çocuğun gelişim özellikleri arasında akranlarını seyretme ve yaşıtları ile sürekli konuşma gibi davranış biçimleri de yer alır.
- 36.aydan itibaren çocuklar konuşurken diğerlerinin fikirlerini dikkate almaz.
- Çocukların bu dönemde sahip olduğu kelime dağarcığı 300 civarındadır ve konuşmalarındaki akıcılık giderek artar.
- 3 yaşındaki çocuklar, zaman kavramı ile ilgili sözcükleri ve cümleleri doğru bir şekilde kullanmaya başlar. Bu süreç beş yaşına kadar devam eder.
- Motor gelişim süreci açısından 3 yaş önemlidir. Çocuklar bu süreçte 3 tekerlekli bisiklet kullanabilir, tek ayak üzerinde dengede durmaya başlayabilir ve parmak ucuna kalkarak yürüyebilir.
3 yaş çocuğun gelişimi; kalıtsal özellikler, beslenme, sosyal ortama katılım gibi etkenlerle şekillenir. Bu nedenle 3 yaşındaki her çocuk benzer özellikleri göstermeyebilir. Ebeveynlerin, çocuğun gelişimini desteklemek için çocuğun oyun oynamasını, akranlarıyla vakit geçirmesini ve özgüven kazanmasını sağlamaları önemlidir.