31 haftalık gebelik sürecinde bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 1,5 kg civarındadır. Boyu ise ortalama olarak 28-30 cm’dir. Bebeğiniz 28.haftadan sonra rahim içinde kıvrılmış pozisyonda durur. Dolayısıyla bebeğinizin gerçek boyu ortalama olarak 40-42 cm civarındadır.
Doğuma doğru yaklaşırken, bel ağrılarınız artabilir. Ayrıca eklem ağrıları da yaşayabilirsiniz. Bu durum normal olduğu gibi, korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Ancak ağrılarınız sizi zorlayacak duruma geldiğinde, doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Gebeliğin 31.haftasında, sık sık dinlenmeniz önemlidir. Ayrıca egzersizlere devam etmeyi de unutmamanız gerekir. Her gün 10-15 dakika düzenli egzersiz yapmanız, doğuma doğru bir şekilde hazırlanmanızı kolaylaştırır.
Gebeliğin 31. Haftasında Bebek Gelişimi
Bebeğiniz, 31.haftada kilo almaya ve büyümeye devam eder. Bebeğinizin vücudu geliştiği gibi, beyin gelişimi de bu dönemde devam eder. Bebeğiniz amniyotik sıvı içerisinde sürekli hareket eder. Hatta sık sık başını çevirir ve parmaklarını emer. Doğuma hazırlanan bebeğiniz, artık temel yaşam fonksiyonlarını tamamlamıştır ve dünyaya gelmeye neredeyse hazırdır. 31 haftalık gebelik sürecinde 1,5 kg ağırlığında olan bebeğiniz, hızlı bir şekilde kilo almaya devam eder ve 32-36 haftalık süreçte ortalama 2,8-3,2 kg ağırlığına ulaşır.
Gebeliğin 31. Haftasında Bebeğin İlkleri
31 haftalık gebelikte, bebeğiniz temel reflekslerini geliştirmeyi sürdürür. Artık parmağını emebilir, başını çevirebilir ve parmaklarıyla cisimleri kavrayabilir hale gelmiştir. Büyümeye ve kilo almaya da devam eden bebeğiniz, birkaç hafta sonra sizinle tanışmaya hazır hale gelecektir.
- Bebeğinizin, gebeliğin 31.haftasında kilo almaya devam eder.
- Hamileliğin 31.haftası, bebeğinizin reflekslerinin ve beyin fonksiyonlarının gelişmeye devam ettiği dönemlerden biridir.
- Bebeğiniz, bu haftadan sonra, 32-36 hafta boyunca kilo almayı sürdürecektir.
Hamileliğin 31. Haftasında Annedeki Değişimler
Hamileliğin 31.haftasında rahim kaslarınız kasılmaya başlar. Braxton Hicks kasılmaları adı verilen bu kasılmalar yaklaşık 30 saniye sürer. Düzensiz olan bu kasılmalar, genellikle ağrıya neden olmaz. Braxton Hicks kasılmaları kısa sürede geçtiği gibi çok sık da tekrarlamaz. Ancak rahim kasılmaları çok sık gerçekleşiyorsa, erken doğumdan şüphelenmek gerekebilir. Eğer saatte bir ya da birden fazla kasılma yaşıyorsanız ve bu 4 saattir devam ediyorsa, doktor muayenesinden geçmeniz gerekir.
Hamileliğin 31. Haftasında Annenin İlkleri
31 haftalık hamilelikte sizin için üç şey çok önemlidir: doğru beslenme, yeterli uyuma ve düzenli egzersiz. Hem bebeğinizin gelişimi hem de doğuma hazırlık açısından stresten uzak durmanız da oldukça önemlidir.
- Gebeliğin 31.haftasında, rahim kaslarınızda kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu durum oldukça normaldir. Ancak kasılmaların türünü kontrol etmeliniz şarttır. Bazı kasılmalar, erken doğumla ilgilidir ve bu durumda geciktirmeden doktor muayenesinden geçmeniz gereklidir.
- Kendinizi rahat hissettiğiniz ortamlarda bulunmanız, stresten uzak durmanız ve zengin bir beslenme programına sahip olmanız önemlidir.
- Doğum çantanızı hazırlamanız, doğum yapacağınız hastaneyi belirlemeniz ve acil durumlar için bir eylem planı yapmanız da 31 haftalık gebelik açısından dikkat etmeniz gereken noktalar arasında yer alır. Plan yapmanız, acil durumlarda çok değerli bir rol oynayabileceği gibi, sizin de olası durumlar için stres yapmanızı engelleyecektir.