31. Pınar Resim Yarışması’nda 1.068.440 resimle bir rekora imza atıldı.
İlköğretim öğrencilerine resim sanatını sevdirmek amacıyla tam 31 yıldır düzenlenen Pınar Resim Yarışması’nda bu yıl bir rekora imza atıldı. İlköğretim öğrencileri arasında düzenlenen yarışmaya Türkiye genelinden toplam 1.068.440 resim ile başvuru yapıldı.
Elemeler sonucunda finale kalan 23 minik ressam, 7. Pınar Sanat Haftası’nda bir araya geldi. Türkiye’nin 7 bölgesinden, KKTC’den ve Almanya’dan Pınar Sanat Haftası’na katılan minik sanatçılar, ressam Prof. Hüsamettin Koçan önderliğindeki atölye çalışmalarında yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergiledi. Sanat haftasına Diyarbakır’dan katılan Muhsin Ayaş ise eğitim bursu almaya hak kazandı.
Pınar Sanat Haftası’nın sertifika ve ödül töreninde öğrenciler ile bir araya gelen Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı “31 yıldır kesintisiz olarak düzenlediğimiz Pınar Resim Yarışması ile birbirinden yetenekli çocukları resim sanatına teşvik etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Yarışmamıza katılım her yıl artıyor, bu da bizlere geleceğin ressamlarını yetiştirmek konusunda doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor” dedi ve tüm finalistleri tebrik etti.
Türkiye’nin en çok başvuru yapılan resim yarışması olan ve bu yıl 1 milyonu aşkın başvuruyla kendi katılım rekorunu egale eden Pınar Resim Yarışması’nın finalistleri, 7. Pınar Sanat Haftası’nda buluştu. 11 â 15 Haziran’da Büyükada Splendid Palas Hotel’deki Pınar Sanat Haftası’na katılan minik yetenekler, Türk resim sanatının önemli isimlerinden Ressam Prof. Hüsamettin Koçan önderliğinde atölye çalışmalarına katıldı. Atölye çalışmalarının sonunda Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ve Ressam Prof. Hüsamettin Koçan öğrencilere katılım sertifikalarını ve netbook’larını hediye etti. Törende ayrıca Ressam Prof. Hüsamettin Koçan tarafından yetenek ve gelişim kriterleri değerlendirilerek seçilen Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden sanat haftasına katılan Muhsin Ayaş da Pınar’dan 1 yıllık eğitim-öğretim dönemini kapsayan karşılıksız burs ve bir sonraki sanat haftasına katılma hakkı kazandı.
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, törende yaptığı konuşmada Pınar’ın kurulduğu günden bu yana topluma katkı projelerine büyük önem verdiğini, ürünleriyle olduğu kadar sosyal sorumluluk projeleriyle de çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine destek olduğunu vurguladı. Bu amaçla 31 yıl önce ilköğretim çağındaki çocukların resim sanatına, dolayısıyla güzel sanatlara ilgisini artırmak için Pınar Resim Yarışması’nı düzenlediklerini söyleyen Yiğitbaşı, “Resim sanatı, bilinen en eski ve köklü sanat dalı. Çocukların soyut düşünme yeteneğini geliştiren tüm sanat faaliyetleri gibi resim sanatı da, zihinsel gelişimlerine katkıda bulunuyor. Bu noktadan yola çıkarak Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar’ın fikir babası olduğu Pınar Resim Yarışması’nı hayata geçirdik. Yarışmamız, ekonomik krizlerin ve tüm toplumsal olayların dışında kalarak çocukların resimle olan bağını koparmamak için aralıksız devam etti ve milyonlarca çocuğu resim sanatıyla buluşturdu. Her yıl artan katılım rakamı, motivasyonumuzu yükseltti ve bizlere doğru yolda ilerlediğimizi gösterdi” diye konuştu.
Yiğitbaşı, yetenekli çocukları resimle daha fazla bir araya getirmek için Pınar Sanat Haftası’nı başlattıklarını belirterek “Yarışma boyunca her yıl birbirinden yetenekli minik ressamın eserleriyle karşılaştık ve onları resim hakkında daha fazla bilgilendirmenin yöntemini düşündük. Böylelikle 7 yıl önce Pınar Sanat Haftası’nı düzenlemeye karar verdik. Pınar Sanat Haftası’nda minik yeteneklerin çalışmalarını yakından inceliyorum ve geleceğin ressamlarına kendilerini geliştirmeleri imkânını sunduğumuz için Pınar adına gurur duyuyorum” dedi.
Pınar Sanat Haftası’nda renklerin dansı
Pınar Sanat Haftası’nda küçük ressamlar, Pınar’ın hediyesi profesyonel resim malzemelerini kullanma fırsatı buldu ve resim sanatına dair geniş bilgi edindiler. Yeteneklerini sergileyen minik ressamlar, yaratıcılıklarını ve hayal dünyalarını rengârenk tuvallere yansıttı. Atölye çalışmalarının son derece keyifli geçtiğini söyleyen ve Pınar Resim Yarışması’nı değerlendiren Ressam Prof. Hüsamettin Koçan, “Resim sanatı, çocukların yaratıcı düşünme sistemlerinin gelişmesini sağlıyor. Bu da üretkenliklerini artırmalarına olanak veriyor. Pınar Resim Yarışması’nın yaratıcı bir toplum olma yolunda önemli ve ayrıcalıklı bir adım olduğunu düşünüyorum. Yarışma bu yıl çocukların hayal dünyalarını bizlerle paylaşmalarını sağladı. Onların hayallerindeki imgelemler resimlerine yansıdı. Yeni nesli anlayarak onlarla bağ kurmamızı sağlayan Pınar Resim Yarışması’nı yürekten destekliyorum” dedi.
7. Pınar Sanat Haftası boyunca çocuklarla bir araya gelen ve atölye çalışmalarında birebir onlarla çalışan Koçan, “Pınar Sanat Haftası’nda çocuklar bireysel üretim ve grup çalışması deneyimi ediniyor. Ayrıca atölye çalışmalarında kendi kararlarını veriyorlar. Bu da potansiyellerini keşfetmelerini sağlıyor. Pınar Sanat Haftası aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanından, hatta Almanya ve Kıbrıs’tan çocuklara, birbirleriyle iletişim ve etkileşim ortamı sağlıyor. Çocuklarla çalışmak, onların görsel dünyalarının zenginliğine tanık olmak, sanatsal becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlamak bana da büyük mutluluk veriyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Resimler yan yana dizildiğinde Boğaziçi Köprüsü’nü 342 kez geçti
Pınar Resim Yarışması’nda bu yıl 1.068.440 adet resim yarıştı. Bu resimler yan yana dizildiğinde yaklaşık 342 Boğaziçi Köprüsü’yle eşdeğer uzunlukta bir mesafe ortaya çıkıyor, 46 futbol sahası büyüklüğünde bir zemin kaplanabiliyor. Pınar Resim Yarışması’na başvuran resimlerin bölgesel dağılımına bakıldığında ise; 253.812 resim ile Marmara Bölgesi ilk sırayı alıyor. Ardından, 228.125 resim ile Güneydoğu Anadolu, 189.764 resim ile Akdeniz, 134.176 resim ile Ege, 104.437 resimle İç Anadolu, 91.347 adetle Karadeniz, 65.067 resimle Doğu Anadolu, 1.515 resimle KKTC, 196 resimle Almanya sıralamada yerini alıyor. Pınar Resim Yarışması’na en fazla sayıda resimle katılan çocukların okullarına da masa üstü bilgisayar hediye edildi.