Hafta Hafta Hamilelik

32 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 32.haftasında, bebeğinizin kilosu ortalama olarak 1,6-1,8 kg civarındadır. Bebeğiniz sonraki haftalarda, doğum ağırlığının yaklaşık 3’te birini daha alır. Bebeğinizin en fazla kilo aldığı dönem olan son trimesterın son ayı boyunca bebeğiniz gelişmeye ve büyümeye devam eder.

Bebeğinizin hızlı gelişimine ayak uydurabilmek ve ihtiyacı olan besin değerlerini sağlayabilmek için, sizin de düzenli beslenmeniz ve besin çeşitliliğine önem vermeniz şarttır. Vitamin, mineral, protein, karbonhidrat başta olmak üzere, bebeğinizin gelişimi için gereken tüm besin değerlerini düzenli olarak almaya dikkat etmeniz, bebeğinizin dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda iyi beslenmeniz doğumu da kolaylaştırır.

32 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

Bebeğiniz, 32.hafta sürecinde amniyotik sıvının içerisinde hareket etmeye devam eder. Amniyotik sıvıda sürekli olarak hareket eden bebeğinizin konumu doğuma yaklaştıkça değişebilir. Baş aşağı konumda olan bebeğiniz, tersi konuma da geçebilir. Ancak doğuma yaklaştıkça, bebeğinizin uterusta kapladığı yer artar ve amniyotik sıvı azalır. Bu durumda, ilerleyen haftalarda bebeğiniz baş aşağı konumda kalır.

32 haftalık gebelik32 Haftalık Gebelikte Bebeğin İlkleri

32 haftalık gebelikte, bebek artık tamamen gelişmiştir. Bu dönemde yalnızca kilo almaya ve büyümeye devam eder. Bebeğinizin duyu organları ve beyin fonksiyonları genel olarak bu dönemde tamamlanmıştır ve bebeğiniz vücut sistemleri açısından dünyaya gelmeye hazırdır. Ancak bebeğinizin 4-8 hafta daha kilo alması ve büyümesi gereklidir.

  1. Gebeliğin 32.haftasında, amniyotik sıvı azalmaya başlar. Bebeğiniz, 34-36 hafta arasında, uterusta baş aşağı konumda durmaya başlayacaktır.
  2. Bebeğiniz hızlı bir şekilde kilo almayı sürdürür. Hamileliğin 32.haftasında, bebeğiniz hem uzamaya hem de kilo almaya devam eder.
  3. Gebeliğin 32.haftasında, bebeğiniz daha fazla hareket etmeye başlar. Bu hareketler gün içerisinde siz dinlenirken ya da hareket halindeyken artabilir.

Hamileliğin 32. Haftasında Annedeki Değişimler

Gebeliğin 32.haftasında rahim kasılmaları artabileceği gibi, yorgunluk ve gerginlik hissiniz de çoğalabilir. Kendinizi stresli hissetmeniz bu dönemde oldukça normaldir ancak stresten uzak durmaya çalışmanız da hem bebeğiniz açısından hem de doğumun güvenliği açısından kritik bir noktadır. Dolayısıyla 32.haftadan doğuma kadar olan süreçte, stres durumunuzu kontrol etmeli, ani heyecanlardan uzak durmalısınız. Hem bedeninize hem de psikolojik durumunuza dikkat etmeniz bu dönemde oldukça kritiktir.

Hamileliğin 32. Haftasında Annenin İlkleri

32 haftalık gebelik sürecinde 2 haftada bir doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Doktor kontrolü erken doğum riskinin sürekli olarak değerlendirilmesini sağlayacağı gibi, enfeksiyon ve preeklampsi belirtileri de muayeneler sırasında takip edilecektir.

  1. Doğum için hazırlıklarınızı tamamlamanızın vakti geldi. 32.haftadan itibaren doğum çantanızı hazırlamalı ve acil durumlarda kolay ulaşabileceğiniz bir alanda bekletmelisiniz.
  2. Doğum çantasının yanı sıra, bebeğiniz için de hazırlıkları tamamlamaya başlamanız önemli. Bebeğinizle tanışmanıza ortalama olarak 2-4 haftalık bir süreç kaldı.
  3. Erken doğum sancılarına karşı kendinizi kontrol etmeyi unutmamalısınız. Sancıların tipi ve türü hakkında bilgi edinmeniz, bu konuda daha doğru karar vermenizi sağlar.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir