Hafta Hafta Hamilelik

33 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 33.haftasında, bebeğinizin boyu ortalama olarak 38-40 cm uzunluğuna ulaşmıştır. Bebeğinizin ağırlığı ise 1,6-1,9 kg arasındadır. 31-32. haftalar boyunca devam eden beyin gelişimi sayesinde, bebeğinizin başı bu dönemde büyümeye devam eder.

Gebeliğin 33.haftasında, bebeğiniz vücut ısısını düzenlemek için yağ katmanları giyer. Bebeğiniz rahmin dışına çıkmaya artık tam olarak hazırdır. Gebeliğin 33.haftasında, bebeğinizin kafatası doğum kanalından geçebilecek forma gelmiştir.

33 haftalık hamilelik; yorgunluk, bileklerde ve eklemlerde şişkinlik, uykusuzluk ve stres gibi şikayetlerinizin en üst düzeye çıkmasına neden olabilir. Kendinizi her zamankinden halsiz hissedebilirsiniz. Aynı zamanda bu dönemde kilo artışı da yaşayabilirsiniz.

Gebeliğin 33. Haftasında Bebek Gelişimi

33 haftalık gebelik sürecinde, bebeğiniz kilo almayı ve gelişmeye devam eder. Bebeğinizin boyu, önümüzdeki birkaç hafta boyunca 6 cm’e kadar daha uzar. Aynı zamanda kilosu da hızlı bir şekilde artmayı sürdürür. Bu süreçte, uterusta bebeğinizin dünyaya gelmesi için son hazırlıklar yapılır. Bebeğinizin vücudu yağ katmanı ile çevrelenir. Böylece vücut ısısının korunması sağlanır. Bunun yanı sıra, bebeğinizin merkezi sinir sistemi gelişmeye ve akciğerleri gelişmeye devam eder.

33 haftalık gebelik33 Haftalık Gebelik ve Bebeğin İlkleri

Gebeliğin 33.haftasında, uterusta bulunan amniyotik sıvı azalmaya başlar. Uterusta 36.haftaya kadar yaklaşık 1 litre kadar amniyotik sıvı bulunur. Ancak bebeğinizin büyümesine ve uterusta kapladığı yerin artmasına bağlı olarak, amniyotik sıvı da azaltır. 33 haftalık hamilelik sürecinde, bebeğiniz, uterusta sabit bir şekilde konumlanmaya başlar. Bu süreçten sonra genellikle bebeğiniz pozisyon değişikliği yapmaz ve doğuma kadar bu pozisyonda kalır.

  1. Bebeğinizin vücudu yağ tabakası ile kaplanmaya başlar. Vücudun yağ ile sarmalanması, bebeğinizin doğduğu anda vücut sıcaklığını koruyabilmesini sağlar.
  2. Gebeliğin 33.haftasında, bebeğinizin beyin gelişimi aralıksız bir şekilde devam eder. Aynı zamanda akciğerleri de gelişmeyi sürdürür.
  3. 33 haftalık gebelik sürecinde, bebeğiniz artık dünyaya gelmeye hazırdır. İlerleyen haftalarda bebeğiniz kilo almaya ve büyümeye devam edecektir.

33 Haftalık Gebelik ve Annedeki Değişimler

Gebeliğin 33.haftasında, rahim kasılmaları, ani duygu durum değişiklikleri, eklem ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Bu belirtiler hem değişen hormon düzeyi ile ilgilidir hem de doğumun yaklaşmasının oluşturduğu strese bağlıdır. Dolayısıyla bu 33-35 haftalık hamilelik sürecinde, aşırı tepkiler verebilir, el ve ayak bileklerinizde şişlik sorunları ile karşılaşabilir ya da yoğun kaygı yaşayabilirsiniz. Ancak hem fiziksel hem de psikolojik belirtileri en aza indirmek için doktorunuzdan yardım almanız, doğum sürecine daha rahat şekilde hazırlanmanızı sağlar.

Hamileliğin 33. Haftasında Annenin İlkleri

33 haftalık gebelikte, doğuma yaklaşırken, bebeğinizin hareketlerini çok daha fazla hissedersiniz. Özellikle dinlenme pozisyonundayken, bebeğinizin tüm neredeyse tüm hareketlerini duyumsarsınız. Uterusun neredeyse tamamını kaplayacak kadar büyüyen bebeğiniz, neredeyse doğuma hazırdır. Sizin de hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak doğuma hazırlanmanız için bazı planlamalar yapmanız gereklidir.

  • 33. hafta, ağrılarınızın ve sancılarınızın artığı bir dönem olabilir. 33-36 haftalar arasında şikayetleriniz yoğunlaşabilir. Sorunları en aza indirmek için doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.
  • Gebeliğin 33.haftasında, doğum için son hazırlıkları yapmanız da oldukça önemlidir. Doğum çantası, doğumu hangi hastanede yapacağınız ve doğuma hangi doktorun gireceği gibi planlamaların artık tamamlanmış olması gerekir. Bununla birlikte, ani gelişen sancılara karşı önlem planı almış olmanız da şarttır.

Doğumun giderek yaklaştığı 33 haftalık gebelik sürecinde doğum çantası hazırlamak önemli olduğu gibi, ani gelişebilecek durumlara karşı önlem almak ve doktorunuzla iletişim halinde olmak son derece önemlidir.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir