Hamileliğin 34.haftasında bebeğinizin kilosu ortalama olarak 2,2 kiloya ulaşmıştır. Boyu ise yaklaşık 40 cm civarındadır. 34 haftalık gebelikte, uterustaki alan bebeğin büyüklüğüne oranla oldukça dar kaldığından, bebeğinizin karnınızı zaman zaman baskıladığını hissedebilirsiniz.
34.haftada, bebeğin vücudunu çeperleyen yağ yapımı devam eder. Bebeğinizin vücut sıcaklığını sabit tutacak olan bu yağ duvarı, bebeğin dünyaya gelmeye hazır olduğuna da işaret eder. Erken doğumlarda bebeklerin vücudundaki yağ yapımı tamamlanmadığından, bebekler genellikle küvezde tutulur.
Gebeliğin son ayına denk gelen 34.hafta, kasılmalarınız artabilir. Regl dönemlerinde yaşadığınıza benzer kasılmalar yaşayabilirsiniz. Doğum sancısı belirtilerini bu açıdan iyi tanımanız önemlidir. Zira doğum sancıları ile gebelik sancıları arasında belirgin farklar vardır. Doğum sancısı geldiğinde, doğuma hazırlanmaya başlamanız gerekir. Hamile kadınların büyük bir kısmı 34-37 haftalar arasında doğum yapar. Bu nedenle, doğuma hazırlıklı olmanız bu dönemde oldukça önemlidir.
Gebeliğin 34. Haftasında Bebek Gelişimi
34 haftalık gebelik boyunca bebeğinizin beyin gelişimi devam ederken, kilo artışı yavaşlamaya başlar. Bebeğiniz bu dönemde de büyümeye ve kilo almaya devam eder. Ancak bu artış 7-8 aylardaki kadar fazla değildir. Uterus, bebeğiniz için artık dar bir alan olduğundan, karnınızda ya da rahminize doğru baskı hissedebilirsiniz. Ancak uterus son derece esnek bir yapı olduğundan, bebeğiniz daralma nedeniyle zarar görmez. 34 haftalık gebelikte, uterustaki amniyotik sıvı azalmaya devam eder.
Gebeliğin 34.haftasında doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 99’u sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir ve yaşamını sürdürür. Ancak normal kabul edilen gebelik süresine göre, bebeğinizin bu dönemde ortalama 3 hafta daha uterusta kalması gerekir.
34 haftalık gebelik sürecinde sancılarınız artabilir, uyku düzeniniz bozulabilir ve sindirim sorunları yaşamaya başlayabilirsiniz. Vücudunuzu hareket etmekte zorlanmaya başladığınızı hissedebilir ya da güçlü hissetmeyebilirsiniz. Gebeliğin sonuna doğru gelirken yaşadığınız bu belirtiler oldukça normaldir. Ancak sancı ve ağrılar ya da halsizlik durumu sizi çok fazla etkiliyorsa, doktorunuza danışmanız şarttır. Doğum zamanını kontrol altında tutabilmek için, 34.haftadan itibaren haftada en az bir ya da iki kere doktor muayenesinden geçmeniz ve tüm şikayetlerinizi doktorunuzla paylaşmanız da önemlidir.
Hamileliğin 34. Haftasında Annenin İlkleri
34 haftalık gebelik sürecinde, çok fazla yorgunluk hissetmeniz normaldir. Kendinizi fiziksel açıdan zorlamamanız gerektiğini unutmayın. Yorgunluk, stres ve sancıların yanı sıra, farklı belirtiler de fark edebilirsiniz. Örneğin, idrar yaparken altınıza kaçırma ya da altınıza kaçıracakmış hissine kapılma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte, gebeliğin 34.haftasında, huzursuz bacak sendromu ile karşılaşmanız da mümkündür. Hamile kadınların yüzde 1’i bu dönemde huzursuz bacak sendromu ile mücadele etmek durumunda kalabilir.
- Gece uykusuna dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Sizin için en uygun uyku pozisyonunu belirleyin ve yatağınızı buna göre şekillendirin.
- Gün içinde sık sık dinlenmeye ve fiziksel olarak kendinizi zorlamamaya özen gösterin.
- Doğuma hazırlanırken, beslenme programınızı aksatmayın. Protein, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmeye ve bol sıvı almaya dikkat edin.