Hafta Hafta Hamilelik

36 Haftalık Gebelik

36 haftalık gebelik hem bebeğin gelişimini tamamen tamamladığı ve anne vücudunun doğuma hazırlandığı dönemdir. 

36 haftalık gebelikte, bebeğiniz yaklaşık 2,5 kg ağırlığına ulaşmıştır. Bebeğinizin ortalama boyu ise 44-47 cm arasındadır. Doğuma hazırlanan bebeğinizin kafatası, rahimden kolayca geçecek biçimde şekillenmiştir. 36.haftada, bebeğiniz uterustaki verniks kazeoza ve dökülen tüyleri yutar. Bu, bebeğinizin ilk bağırsak hareketini sağlayacak olan maddelerdir. Bebeğinizin bezini ilk değiştirdiğinizde göreceğiniz katran rengindeki bu sıvı, bebeğinizin uterusta yuttuğu mekanyumdur.

36.haftada, doktor kontrollerini sıklaştırmanız önemlidir. Normalin dışında bir kasılma hissettiğinizde ya da karın ağrısı, aşırı mide bulantısı gibi durumlarla karşılaştığınızda, doktorunuzu aramanız ya da muayeneye gitmeniz önemlidir. Yüksek tansiyon ya da idrarda yüksek protein gibi durumlar da, önemsenmesi gereken sorunlar olabilir. Bu nedenle, tansiyon ya da şeker düzeyinizdeki farklılıklar oluşması durumunda doktor kontrolünden geçmeyi ertelemeyin.

36 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

Bebeğiniz, 36.haftada doğuma tamamen hazırdır. Bebeğinizin teni değişmeye başlar. Amniyotik sıvı azalmaya devam ettiği gibi, bebeğinizi saran verniks kazeoza da incelmeyi sürdürür. Gebeliğin 36.haftasında, bebeğinizin kafatası, rahimden kolay bir şekilde geçebilecek biçimde şekillenir. Bebeğiniz artık uterusta pozisyon değiştirmez ve sabit bir şekilde kalır. Bebeğinizin başı, rahme doğru konumlanmıştır. Beyin gelişimi devam eden bebeğiniz, hızı birkaç hafta önceye göre azalsa da kilo almaya bu dönemde de devam eder.

Bebeğinizin beyin gelişiminin devam ettiği 36 haftalık gebelik boyunca, bebeğinize müzik dinletmeniz, kitap ya da masal okumanız da oldukça önemlidir. Bebeğinizin sizin sesinize alışması, sizinle kuracağı bağı güçlendirecektir. Bu nedenle, 36 haftalık hamilelik sürecinde, bebeğinizle konuşmaya vakit ayırmanız önemlidir.

36 haftalık gebelikHamileliğin 36. Haftasında Annedeki Değişimler

Hamileliğin 36.haftasında, ayaklarınızı, kollarınızı ve belinizi iyi dinlendirmeniz önemlidir. Kan akışını düzenlemek için bacaklarınızı yüksekte tutarak dinlenmeye devam edin. Vücudunuzdaki ödemleri atmak için bol su içmeye devam edin. Nefes egzersizlerini sürdürmeniz, doğuma hazırlık açısından bu dönemde oldukça önemlidir. Kendinizi yorgun ve halsiz hissetseniz dahi, egzersizleri düzenli olarak tekrar etmeye dikkat edin. Kollarınızı ve bacaklarınızı asgari düzeyde de olsa hareket ettirmek, kan dolaşımınız ve bebeğiniz açısından oldukça önemlidir.

Hamileliğin 36. Haftasında Annenin İlkleri

36 haftalık gebelik sürecinde, doğuma tamamen hazırlanmanız oldukça önemlidir. Doğum çantası eksiklikleri tamamlamanız ve doğumun gerçekleşeceği gün için organize olmanız için doğru planlama yapmalısınız.

Gebeliğin 36.haftasında, uterusta sık tekrarlayan kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu kasılmaların süresi, size doğum sancısı olup olmadığı hakkında fikir verebilir. Eğer uterusunuzda sıkışma ve gerilme hissediyorsanız ve bu kasılmalar ortalama olarak 20 saniye sürüyorsa, büyük ihtimalle doğum kasılması değildir. Braxton Hicks adı verilen bu kasılmaları 34-38 haftalar boyunca sürekli yaşayabilirsiniz. Ancak kasılmalarınız uzun süre tekrar ediyor ve en az 4 saattir aralıklarla sürüyorsa, doğum sancısından şüphelenmeniz gerekir. 32.haftayı tamamlamış hamile kadınların, bu kasılmaların gerçekleşmesi durumunda doktor kontrolünden geçmesi önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir