Hafta Hafta Hamilelik

38 Haftalık Gebelik

38 haftalık hamilelik sürecinde bebeğinizin kilosu ortalama olarak 3 kg’ye ulaşmıştır. Boyu ise yaklaşık 50 cm’dir. Bebeğiniz gebeliğin bu haftasında, vücudundaki lanugoyu döker.

Bebeğinizin vücudunu kaplayan bu ince tüyler, gebelik sürecinde tamamen dökülmeyebilir. Bebeğinizin sırtında, omzunda ya da yüzünde kalan ince tüyler, doğumdan sonraki aylarda dökülebilir. Bebeğin vücudunu koruyan lanugo 38.haftada dökülmeye başladığı gibi, amniyotik sıvı da azalmaya devam eder.

38.haftada, büyümeye devam eden bebeğiniz, mesanenize baskı yapmaya başlar. Mesanenizin baskılanması, tuvalete daha fazla çıkma ihtiyacı hissetmenize yol açabilir. Bu durum da sıvı kaybınızın artmasına neden olur. Dolayısıyla 38.haftadan bebeğinizin doğumuna kadarki süreçte sıvı tüketiminizi artırmanız önemlidir. Susamadığınız zamanlarda dahi su içmeye devam etmeniz, mesanenizdeki su seviyesinin korunmasını sağlar.

38 haftalık gebelik

38 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

38 haftalık gebelikte, bebeğiniz yaklaşık 50 cm ve 3 kg’ye ulaşmıştır. Bebeğiniz uterus içerisinde nefes almaya hazırdır ve kavrayışı da oldukça gelişmiştir. Kas, kemik ve eklem yapısı doğuma tamamen hazır hale gelen bebeğiniz, doğduğunda parmağınızı kavrayabilecek düzeye ulaşmıştır.

Bebeğinizin göz yapısı da bu süreçte tamamen gelişmiştir. Ancak irisin rengi henüz oluşmamıştır. Bebeğiniz çelik gri, kahverengi ya da mavi göz rengiyle doğabilir. Ancak göz rengini öğrenmek için henüz çok erken olabilir. Bebeklerin göz rengi yaklaşık 9 ay sonra tamamen belli olur. Bebeğinizin göz rengi mavi ve tonlarıysa muhtemelen ela ya da kahverengiye dönüşür ya da mavi kalır.

Hamilelikte 38. Hafta ve Annedeki Değişimler

38 haftalık gebelik sürecinde artık doğuma tamamen hazırlanmış olmalısınız. Tek yapmanız gereken beslenme düzeninize dikkat etmek, sıvı tüketimini artırmak ve bebeğinizin doğacağı günü beklemek. Ancak doğum için hazırlık yapmaya devam etmeniz de oldukça önemlidir. Hastaneye nasıl gideceğiniz, doğuma kimlerin geleceği, hastaneden nasıl döneceğiniz gibi süreçlerin hepsini planlamış olmanız hem doğum süreci ve sonrasında rahat olmanızı hem de stresten uzaklaşmanızı sağlar.

Hamileliğin 38. Haftasında Annenin İlkleri

Gebeliğin 38.haftasında kilo almaya devam edersiniz. Ayrıca ayak bilekleriniz ve el bilekleriniz önceki haftalara göre daha fazla şişebilir. Ancak bu durum normaldir. Bununla birlikte el ya da ayak bileklerinizde ani bir şişlik hissederseniz, doktorunuza başvurmanız gerekir. Ayrıca yüzünüzün şişmesi ya da göz çevrenizde şişlik oluşması ve baş ağrısı yaşamanız durumunda da geciktirmeden doktorunuza başvurmanız gerekir. 38.haftada ani gelişebilecek komplikasyonlara karşı dikkatli olmanız önemlidir.

Üst karın ağrısı, hassasiyet ya da mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler, 38 haftalık gebelik sürecinde oldukça ciddi sorunlardır. Bu sorunların görülmesi durumunda acilen doktor muayenesinden geçmeniz gerekir.

  1. Bebeğiniz artık gelişimini tamamlamış ve sizinle tanışmaya hazır. Ancak hamilelik süreci boyunca sürdürdüğünüz rutine devam etmeniz önemli. Beslenmenize dikkat edin ve stresten uzak durmaya özen gösterin.
  2. Gebeliğin 38.haftasında vücudunuzda fark ettiğiniz değişiklikleri geciktirmeden doktorunuza bildirmeniz oldukça önemlidir. Fark ettiğiniz herhangi bir farklılık olması durumunda doktorunuza hemen bilgi vermelisiniz.
  3. Doğum pozisyonları ve nefes egzersizleri konusunda 38 haftalık süreçte çalışmaya devam etmelisiniz. Doğuma hem psikolojik hem de fizyolojik olarak hazırlanmanız bu süreçte son derece önemlidir.

 

38 haftalık gebelik sürecinde mide bulantısı, üst karın ağrısı gibi sorunlar yaşamanız durumunda geciktirmeden doktora başvurmanız gereklidir. Bu süreçte, dinlenmeye daha fazla vakit ayırmanız ve doğuma psikolojik olarak hazırlanmanız oldukça önemlidir.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir