Ay Ay Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz, dördüncü aya geldiğinde, artık nesneleri iyi bir şekilde kavramaya, belirgin sesler çıkarmaya ve karşısındakinin tepkisine sürekli tepki vermeye başlar. 4 aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğiniz nesneleri tanımaya ve çevresini keşfetmeye de başlar. Ayrıca bebeklerde kendi ismine tepki verme becerisi de 4.ayda başlar.

4 aylık bebek gelişimi sürecinde bebekler küçük çocuklarla daha fazla ilgilenmeye başlar, vücuduyla yumuşakça oynanmaya başladığında gıdıklanır ve oyun oynamaya devam etme eğilimi gösterir.

Bebeğinizin dördüncü ayda sahip olduğu beceriler şunlardır:

  1. Çocuklar bebeğinizin ilgisini çeker: Bebeğiniz 4.ayda, özellikle bebekler ve çocuklarla daha fazla ilgilenir. Sokakta, evin içinde ya da televizyonda gördüğü bebekler ya da daha büyük çocuklar bebeğinizin ilgisini çeker. Bebeğiniz çevresindeki bebek ve çocuklarla iletişim kurmaya daha meyilli davranır.
  2. Gıdıklanmaya başlar: Bebeğiniz 4.aya girdiğinde onu gıdıklamaya başlayabilirsiniz. Bu durum onu oldukça keyiflendirir. Vücut refleksleri gelişen bebeğinizi özellikle karnı tok ve uykusunu almış olduğu zamanlarda gıdıklamanız, onu keyiflendirir.
  3. Oyunu devam ettirmek ister: Dördüncü aydan itibaren, bebeğiniz istekleri yerine gelmediğinde, size kızabilir. Örneğin o oyun oynamak isterken, oyunu durdurursanız, çığlıklarıyla sizi uyarabilir ya da ağlayabilir. Bebeğiniz, oyuna devam etmeniz için size ciddi bir tepki verebilir. Bu durum her bebekte olmadığı gibi, bebekler genellikle istedikleri durumu sürdürebilmek için bu şekilde tepki verir.

4 aylık bebeklerde uyku

4 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bu süreçte, sizin mimiklerinizi, yüz hatlarınızı ve beden dilinizi anlamaya başlar. Bebeğin hızlı bir öğrenme sürecine girdiği 4.ayda, bebekler ve küçük çocuklar başta olmak üzere diğer insanlar bebeğin daha fazla ilgisini çekmeye başlar. Tabii oyuncaklar da..

Bebeğiniz 4.aydan itibaren oyuncaklarla daha yakından ilgilenir. Birlikte oyun oynarken siz bir noktada oyununu durdurursanız, bebeğiniz bundan hoşlanmayacaktır. Özellikle ses çıkaran oyuncaklar ya da sallanan, renkli eşyalar bebeğiniz için bu dönemde cezbedicidir.

4 aylık bebek gelişimi aşamasında bebeğin zihinsel faaliyetleri hızlı bir şekilde artar. Bebeğiniz yalnızca sizinle oyun oynamaktan değil, etrafı tek başına keşfetmekten de keyif alır. Oyuncaklara uzanmaya, dikkat çekici sesler çıkarmaya ya da nesneleri hareket ettirmeye çalışır.

Bebekler fiziksel gelişim hızlarına bağlı olarak 4.ayda bir yerde yatarken vücudunu hareket ettirebilmeyi başarır. Bu gelişim, bebeğinizin uyurken de dönebileceği anlamına gelir. Dolayısıyla 4. aydan itibaren bebeğinizin uyurken düşmemesi için önlem almanız gerekir.

4 aylık bebeklerde beslenme

4 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz 4 aylık olduğunda, anne sütüyle beslenmeye devam etmelidir. Eğer sütünüz yoksa ya da bebeğinizin gelişimi oldukça hızlıysa, doktorunuz ek besinlere geçmenizi önerebilir. 4. ayda sütünüzün azalması ya da bebeğiniz için yetersiz gelmesi durumunda, ek gıdalara geçiş yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

4 aylık bebekler, sebze çorbası, patates, havuç gibi gıdaları tüketebilir ya da hazır mamaları yiyebilir. Ancak anne sütünün bebeğin gelişimi için mükemmel bir besin olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sütünüz olduğu sürece altıncı aydan önce ek gıdalara başlamamalısınız.

4 Aylık Bebeklerde Diş Çıkarma

Diş çıkarma süreci bebeğinizde dördüncü ayda başlayabilir. Genellikle bebekler 6.aydan sonra diş çıkarmaya başlar. Ancak bazı bebekler, diş çıkarma sürecine daha erken başlar. Bebeğiniz bu dönemde, elini sık sık ağzına götürür ve salya miktarı artar. İlk beyazlar genellikle daha birkaç ay sonra çıkmaya başlar. Fakat nadiren bazı çocuklar üç aylıkken bile diş çıkarmaya başlayabilirler.

Diş çıkarma konusunda genetik faktörler etkili rol oynadığından, çocuğunuz 4 aylıkken diş çıkarmaya başlayabilir. Bununla birlikte 8 aylık olmasına rağmen hale diş çıkarmamış da olabilir. Her iki durumda da endişelenecek bir olumsuzluk yoktur.

4 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeğiniz, ilk 3 ayda olduğu gibi 4.ayda da emzirildikten sonra uyur. Bebeğinizin gece uykusu süresi artacağı gibi, gündüz uykusu süresi de azalır. Eğer bebeğiniz gündüz ya da geceleri uyumaya direniyorsa, hafif mırıltılarla ya da bebeğinizi sarsmadan yavaşça sallayarak uyumasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizi hızlı bir şekilde sallamanız, kusmasına neden olabilir. Bebeğinizi uyuttuktan sonra da uyuduğu ortamın sıcaklık ve ısı değerlerine dikkat etmeli, bebeğinizin uyuduğu ortamın gürültülü olmadığına emin olmalısınız.

4 aylık bebek gelişimi

4 Aylık Bebeğinizle İletişim

4 aylık bebeğinizle iletişim kurmanız artık çok daha kolaydır. Bebeğiniz kendi adına tepki vermeye başlamıştır. Sizinle iletişim kurmak için, ses çıkarmaya devam eder. Oyuncaklarla oynamak, nesnelere dokunmak, sizin yüzünüze doğru uzanmak bu dönemde bebeğinizin en sık gerçekleştirdiği davranışlar arasında yer alır.

Bebeğinizin gelişimine destek olmak ve bebeğinizle sağlıklı bir bağ kurabilmek için, verdiği tepkilere sürekli olarak karşılık verin, bebeğinizin vücudunu geliştirmesini destekleyin ve onunla konuşmayı sürdürün. Bebeğinizle sohbet etmeniz, ona masal okumanız ya da şarkı söylemeniz, zihinsel gelişimini destekleyeceği gibi, sizinle olan bağını da güçlendirecektir.

4 Aylık Bebeklerde Aşı Takvimi

Bebeğinizin aşı takviminde bu ay yaptırmanız gereken aşı bulunmuyor.

  • Yenidoğan: Hepatit B Aşısı
  • 2.Ay: DTPa – Polyo – Menenjit
  • 3.Ay: Tüberkiloz Aşısı
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir