Hamilelik

4 Haftalık Gebelik

4 haftalık gebelik, test yaptırabileceğiniz ve hamile olduğunuzu öğrenebileceğiniz bir dönemdir. Bu süreçte bebeğiniz yaklaşık olarak susam tanesi kadardır. 4.haftada bebeğe ev sahipliği yapacak amniyon kesesi büyüdüğü gibi, amniyon sıvısı da oluşarak bebeğin anne karnında rahatça gelişebilmesini sağlar.

4 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 4.haftasında, evde yapacağınız testlerde ilk kez pozitif sonuç alabilirsiniz. Evde gebelik testi yaptığınızda sonuç negatif çıksa dahi; adet gecikmesi, bulantı ve kusma gibi belirtiler devam ediyorsa, doktora görünmeniz gerekir.

4 haftalık Gebelik

Testi tekrarlamak ya da ertelemek yerine bir sağlık kuruluşuna gebelik testi için başvurmak her zaman daha güvenilir bir yöntemdir.

Gebeliğin 4. Haftasında Bulantı ve Kusma Artabilir

Hamileliğin dördüncü haftasında bulantı ve kusma şikayetleriniz artabilir. Hamilelikte iştahsızlık ve kusma en çok ilk trimesterda görüldüğü gibi, özellikle 2.ayda yiyeceklerle aranız açılabilir.

Kusma şikayetlerinizin çok artması ve vücudunuzun halsiz düşmesi durumunda doktorunuzdan destek almanız önemlidir. Zira hamilelikte sık kusma vücudunuzun hem sıvı hem de vitamin kaybetmesine neden olur. Bu durum bebeğiniz açısından da önemli bir sorundur. Yemek yiyemeyecek kadar mideniz bulanıyorsa ve sık kusmaya başladıysanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

4 Haftalık Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

4 haftalık gebelik sürecinden itibaren vücudunuza her zamankinden daha fazla özen göstermeli ve yaşamınızı hamileliğe göre organize etmelisiniz.

gebelikte vitamin almak

Eğer sigara ya da alkol kullanıyorsanız bu maddeleri hemen bırakmalı, beslenme düzeninizi daha dengeli ve sağlıklı hale getirmeye çalışmalısınız. Gebe olduğunuzu öğrendiğinizde, spor yapmaya da başlamalı ya da spor rutininizi doktorunuzun önereceği şekilde devam ettirmelisiniz.

Bebeğinizin zihinsel gelişimini desteklemek için folik asit, kalsiyum, C vitamini, B12 vitamini ve D vitamini eksikliğiniz varsa, doktorunuzun tavsiyesiyle vitamin takviyesi almaya başlayın.

Kendinizi Sosyal Hayatınızdan ya da İş Hayatından Soyutlamayın

Gebelik süreci, sizin sosyal hayatınızı ya da iş hayatınızı kısıtlayacak önlemlerden ziyade, sağlıklı beslenmeniz, stresten uzak durmanız, dinlenmeye yeterince vakit ayırmanız, zararlı maddelerden uzak durmanız gibi birtakım önlemler içerir.

Sosyal hayatınızı ya da iş hayatınızı değiştirmeniz veya ilgi duyduğunuz alanlardan uzak kalmanız, psikolojik olarak size zarar verebileceğinden, gebelik sürecini olumlu şekilde değil, olumsuz biçimde etkiler. Bu nedenle, hamilelikte yorulmamak ya da bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemek için sosyal hayatınızı ya da iş yaşamınızı düzenlemek yerine; beslenmenize, spor yapmaya ve ilgi alanlarınıza zaman ayırmaya odaklanın.

hamilelikte 4. hafta

Gebeliğin ilk ayları hayatınızda ya da vücudunuzda ani önlemler almayı gerektirecek değişiklikler yapmayacağı gibi, değişen hormon düzeyinden etkilenen vücudunuzu daha fazla olumsuz etkilememek için alışkanlıklarınızı bir anda değiştirmeye çalışmayın.

4 Haftalık Gebelik ve Bebekteki Değişimler

Dördüncü haftada, gebelik fiili şekilde başlamış olur. Bebeğiniz henüz ultrasonda görülemeyecek dek küçük olsa da, hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Bu dönemde bebeğinizin vücudundaki hücre bölünmeleri çok hızlıdır. Bebeğiniz henüz bir susam tanesi kadar küçük olsa da, birkaç hafta içerisinde 4-8 milimetre uzunluğuna ulaşacaktır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir