Çocuk Gelişimi

5-6 Yaş Çocuğu Neler Yapabilir?

5-6 yaş çocuğu neler yapabilir, hangi sosyal becerilere sahiptir? Bu beceriler nasıl desteklenir?

5-6 yaş çocuğu

Sosyal beceri nedir?

Sosyal gelişim, bireyin çevresindeki kişilerle sosyal ilişkiler kurması sonucu; içinde bulunduğu toplumun ve evrensel kültürün, ilke ve değerlerine uyum için gerekli olan davranış ve yaklaşımları kazanma sürecidir. Sosyalleşme, bireyin belli bir toplumun davranış kalıplarını kişiliğine mal ederek o topluma ait bir birey konumuna gelmesidir. Bir çocuğun gelişimini bir bütün olarak değerlendirdiğimiz de onun sosyal gelişimi de bu bütünün bir parçasıdır. Sosyal gelişim bir çocuğun birey olarak iyi yetişmesi ve toplumda kabul edilen biri olması bakımından da önemli bir konudur.

5-6 yaş çocuğunun sosyal becerileri:

Para birimlerimizi tanıyabilir. Sebep sonuç ilişkilerini kurabilir. 10 – 12 kadar resmi eşleştirebilir. 20’ye kadar olan nesneleri sayabilir. Dakika belirtmeden saati söyleyebilir. Sıra ile haftanın günlerini söyleyebilir. Telefonunu ve ev adresini söyleyebilir. 10 – 12 kadar ana ve ara renk tanıyabilir. Görmese bile tanıdığı bazı sesleri tanıyabilir. Anlatılan bir öyküdeki detayları hatırlayabilir. Dokunarak soğuk, sıcak, ılık nesneleri ayırabilir. İki değişik ses arasından, aynı ve farklı olanı seçebilir. 8 sayısının ardından gelen sayınını ne olduğunu söyleyebilir. 1’den 10’a kadar sayılarla toplama ve çıkarma işlemi yapabilir. Görmeden dokunarak kumaşların özelliklerini tanıyarak eşleştirebilir. Nesnelerin sıra içindeki pozisyonlarını birinci, ikinci, üçüncü gibi isimlendirebilir. 1’den 10’a kadar karışık verilen sayıları sıralayıp sıra içinde eksik olan sayıyı bulabilir. 12 Parça verildiğinde 10 parçalık bir bilmeceyi tamamlayabilir ve işe yaramayan diğer 2 parçayı ayırabilir.

5-6 yaş çocuğun sosyal becerilerini destekleyebilecek materyaller:

Üst üste konan yuvarlak halkalar, çok parçalı küçük legolar, birbirine eklenen sekizgenler, birbirine eklenen kareler, eşleştirme, sıralama, ilişki kurma, gruplama, eksik tamamlama ve karşılaştırma kartları, küçük bakım istemeyen bitkiler, birbirine geçen takmalı çıkarmalı oyuncaklar, geçmeli oyuncaklar, büyük bebek arabaları, büyük arabalar, bilgi kartları, halka atma ve top oyunları, tombala, basit kağıt oyunları, iç içe geçen kutular (çok sayıda), iç içe giren kaplar (çok sayıda), iç içe giren halkalar (çok sayıda), yapboz oyuncakları, büyüteç, küçük ev hayvanları, basit resim, harf ve sayı oyunları, ip bağlama ve çeşitli kağıt işler, kolaj çalışması, artık kağıt ve kumaş parçaları, keskin olmayan makas ve kağıtlar, domino, itmeli-çekmeli araçlar, parmak boyası, bağlama oyuncaklar, düğmeli-fermuarlı giysileri olan, giydirilecek bebekler, kavram geliştirici oyuncaklar, basit bilmeceler ve tahmin oyunları, el kuklaları, öykü kitapları ve masallar.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir