Çocuk Bilim

5 Duyu Organımız ve Görevleri

Canlı ve cansız varlıkları algılamamızı sağlayan 5 duyu organımız bulunur. Her duyu organımızın görevi ve işlevi farklı olduğu gibi, duyu organlarımızdan biri ya da birkaçının görevini yerine getirmemesi hayatımızda aksaklıklara yol açar.

bes-duyu-organimiz

Duyu organları arasında yer alan göz; çevremizdekileri görmemizi; kulak işitmemizi; burun koku almamızı; dil tat almamızı ve deri sıcaklık, doku gibi maddelerin özelliklerini ayırt ederek hissedebilmemizi sağlar.

Duyu Organı Nedir?

Duyu organları, çevremizdeki fiziki ve kimyasal uyarıları alarak belirli yollar ile beyindeki merkezlere taşıyıp yorumlanmasını sağlar.

Duyu Organlarının Görevleri Nelerdir?

  • Göz (organum visus): Görmemizi sağlar.
  • Kulak (organum vestibulocochleare): İşitme ve denge ile ilgili duyuları alma görevi yapar.
  • El (organum tactus): Isı, ağrı ve temas ile ilgili hisleri alma görevi yapar.
  • Burun (organum olfactus): Koku alma görevi yapar.
  • Dili (organum gustus): Tat alma görevi yapar.

5 Duyu Organımız ve Görevleri

  1. bes-duyu-gozGözün Görevleri Nelerdir?

Göz, ışık sayesinde çevremizdeki görmemizi sağlar. Retina, ağ tabakası ve sinirler aracılığı ile görme işlevini yerine getiren göz; insanların dışında kedi, kuş, aslan gibi memeli canlılarda ve bazı deniz canlılarında bulunur. Tek hücreli canlılarda ya da omurgasız hayvanların birçoğunda göz bulunmaz. Bu canlılar, çevreyi diğer organları ile algılar.

Göz Hastalıkları ve Göz Sağlığı

Göz sağlığı hayatımız için oldukça önemlidir. Eğer göz sağlığımız bozulursa, hayatımızda önemli sorunlar oluşabilir. Bu nedenle göz sağlığı konusunda dikkatli olmalıyız. Göz kapağı ve kirpikler gözü yabancı maddelere karşı korur. Göz yaşı ise mikroplara karşı gözümüzün korunmasını sağlar. Biz de yüzümüzü sık sık yıkayarak, göz sağlığımızın korunmasına yardımcı olabiliriz.

  1. Kulağın Görevleri Nelerdir?bes-duyu-kulak

İşitme duyu organı olan kulak, havadaki titreşimleri algılamamızı sağlar. Canlı ve cansız varlıkların çıkardığı sesleri duymamıza yarayan kulağımız; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Sesler, sinirler yoluyla beynimize aktarıldığı gibi, iç kulakta, sesleri beyne ileten sinirler bulunur.  Kulak insanların dışında memeli hayvanlarda da bulunur.

Kulak Hastalıkları ve Kulak Sağlığı

İşitme duyumuzu yitirmemek için kulak sağlığı konusunda dikkatli olmalıyız. Bunun için kulaklarımızı temiz tutmamız gerektiği gibi, sert cisimleri kulağımıza sokmamalıyız. Ayrıca hasta olmamak için kulaklarımızı sıcak tutmamız gerektiğini de unutmamalıyız.

  1. Dilin Görevleri Nelerdir?bes-duyu-dil

Tat alma görevi gören dil, aynı zamanda konuşmamızı da sağlayan organımızdır. Besin maddelerinin tadını almamızı sağladığı gibi, diğer maddelerin tadını da dilimiz sayesinde alırız. Dilimizin üzerinde bulunan hücreler, maddelerin nasıl bir tadı olduğunu anlamamızı sağladığı gibi, dilimiz yandığında uzun süre tat alamayız. Çünkü tat almaya yarayan hücreler çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ya da içecekler tükettiğimizde ölür. Dil insanların yanı sıra, gelişmiş birçok hayvanda bulunmaktadır.

Dil Sağlığı

Dil sağlığı, ağız sağlığımız için önemlidir. Bunun için dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalı ve besinler nedeniyle dilimizde oluşan bakterilerin azalmasını sağlamalıyız. Dil sağlığını korumamamız durumunda, dilimizde ya da ağzımızda yaralar oluşabileceği gibi, dişlerimiz de zarar görebilir.

  1. Burnun Görevleri Nelerdir?bes-duyu-burun

Burun koku almamızı sağlayan organımız olduğu gibi, nefes almamıza da yarar. Canlı ve cansız maddelerin kokusunu burnumuz yoluyla alırız. Koku alma, hayvanlarda başka organlar yoluyla da gerçekleşebilir. Ancak memeli hayvanların çoğunda koku alma organı burundur.

Burun Hastalıkları ve Burun Sağlığı

Burun sağlığı için burnumuzu düzenli olarak yıkamalıyız. Burnumuzun içinde bulunan kıllar, mikroplara karşı bizi korur. Burnumuzun içinde yer alan sinirler ise, aldığımız kokuyu hızlı bir şekilde beynimize aktarır. Beynimiz ile burnumuz arasında iletişim görevi sağlayan sinirler öldüğünde ya da zarar gördüğünde, koku alma yetimizi de kaybederiz.

  1. Derinin Görevleri Nelerdir?bes-duyu-el

Deri, maddelerin yapısını anlamamızı sağlayan organımızdır. Aynı zamanda vücudumuzun dış kısmını oluşturarak, bizi soğuktan, darbelerden ve yaralanmalardan korur. İnsan derisi birkaç yapıdan meydana geldiği gibi, derimiz gözenekli bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra, insan derisi canlı olduğu için sürekli kendini yenilemeye devam eder. Ölü hücrelerimizden banyo yaparken kurtulduğumuz gibi, yeni deri hücreleri sayesinde vücudumuz korunmaya devam eder.

Deri Hastalıkları ve Sağlığı

Derimizin sağlığı oldukça önemlidir. Alerjik reaksiyonlar ya da mikroplar nedeniyle deri hastalıkları oluşabilmektedir. Bunlara karşı dikkatli olmalı ve bulaşıcı deri hastalıklarından korunmak için, bu hastalığa sahip insanlar ile temas etmemeli ve düzenli beslenerek bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını sağlamalıyız.

Vücudumuzdaki Diğer Organlar Nelerdir?

Vücudumuzda 5 duyu organımız haricinde de organlarımız var. Bunlar iç organlarımızdır. Böbrek, kalp, karaciğer, akciğer, mide, bağırsak… Bunlara videomuzdan bakabilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir