Dünya Çevre Günü 1972 yılından bu yana 5 Haziran tarihinde kutlanmaktadır. Doğayı koruma konusundaki bilinci artırmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla kutlanan Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler tarafından İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan Çevre Konferansı ile kabul edilmiştir.
Gelecek nesillere ait olan dünyanın kirlenmesini, doğal kaynakların yok olmasını ve zehirli gazların salınımını durdurmak; bu alandaki toplum farkındalığını artırmak amacıyla kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, birçok ülkede etkinlikler yapılmakta ve çevre kirliliğine dikkat çekilmektedir.
Çevre Kirliliğini Önlemek
Atıkların çöp yerine dışarıya atılması, kimyasal gazların doğaya salınması, atıkların denize ya da toprağa dökülmesi doğal yaşama zarar verdiği gibi, insan sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Doğal kaynakların giderek hızlı bir şekilde kirlenmeye başlanması dünya için büyük tehlike oluşturduğu gibi, insanların ve diğer canlıların yaşamını da zorlaştıran unsurlar arasında yer almaktadır.
Çevre Kirliliğini Önlemek için Neler Yapmalıyız?
Her birey, yaşadığı çevreyi korumalı ve doğaya sahip çıkmalıdır. Aksi durumda, çevresel kirlilik tüm insanları ve tüm canlıları etkileyeceği gibi, dünyanın yaşanılmaz bir yer haline gelmesine yol açacaktır. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için yapılması gerekenler şunlardır:
- Atık maddeler geri dönüşüm kutularına atılmalı ve atıkların dönüştürülmesini sağlamak gereklidir.
- Doğada uzun sürede yok olmayan plastik gibi maddeleri olabildiğince az kullanmak ve kullanan plastikleri çöpe atmak yerine geri dönüşüm noktalarına göndermek gereklidir.
- Ağaçların yok olmasını önlemek amacıyla, kağıt kullanımını azaltmak ve kağıt israfının önüne geçmek şarttır.
- Yeşil alanların artırılması doğal yaşamın korunması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle yeşil alanları çoğaltmak için ağaç dikilmelidir.
- Çevreyi kirletenler uyarılmalı ve doğayı korumanın önemi herkesi anlatılmalıdır.