0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Beslenmesi

6 aylık bebek gelişimi, bebeğin temel vücut faaliyetlerini yerine getirebildiği seviyeye ulaştığı dönemdir. 6 aylık bebek beslenmesi sürecinde, bebekler anne sütüyle birlikte ek besinler de tüketmeye başlayabilir. 

6 Aylık Bebek Beslenmesi

  • İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı süttür.
  • Bebeğinize ek gıdaları 2-3 tatlı kaşığı kadar alıştırmalık olarak vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdalara ilk etapta tadımlık olarak başlamalısınız. Ek gıdalara yoğun olarak başlamanız süt alımını olumsuz etkileyebilir.
  • Bebeğinizin bağışıklık sistemi 3 yaşına kadar güçlenmeye devam eder ve özellikle ilk 1 yıl çok önemlidir. Ek gıdalar bu dönemde tek başına bebeğinizin bağışıklığını desteklemeye yetmez; bu sebeple 6. Aydan sonra bebeğinizi her gün en az 500 ml anne sütü ile besleyebilirsiniz.
  • Yeni başladığınız ek besini gündüz saatlerinde 3-4 gün deneyin, böylelikle alerjik veya sindirimle ilgili bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.6 aylık bebek beslenmesi
  • Bebeğin aç olduğu öğle öğününü tercih edin, çay kaşığı kullanın, biraz ek gıda verdikten sonra bebeğin sütünü verin, sonrasında biraz daha ek gıda verin, bu şekilde bebeğinizi yormamış olursunuz.
  • Bebeğiniz ek gıdaları ısrarla dışarıya doğru itiyorsa ve yutmuyorsa henüz hazır değildir, 10 gün sonra tekrar deneyin. Bebekler ek gıdalara 7. Aya kadar alışamayabilirler, bu çok normaldir. Bazen kaşık yerine parmağınızla yedirmekte çözüm olabilir. Ek gıdalara başlama sırası aşağıdaki gibi olmalıdır.
  • Bebeğinizin, hamilelik döneminde sizden beslenerek depoladığı değerler bu ay içinde tükenir ve bebeğin özellikle demir ihtiyacı artar. Dolayısıyla vereceğiniz gıdaların demir bakımından zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru baklagiller bebeğinizin demir ihtiyacını karşılayacak zengin besinlerdir.
  • Bebeğinize öncelikle elma, armut, havuç, şeftali, daha sonra da muz, portakal, mandalina gibi meyveler vermeye başlayabilirsiniz.
  • C vitamini demir emilimini artırır. Demir içeren besinlerle (kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru baklagiller) C vitamini bakımından zengin meyveleri bebeğinize aynı veya takip eden öğünlerde vermeye özen gösterin.
  • Sebzelere ek olarak patates, havuç, kabak, balkabağı, enginar verebilirsiniz.

0-12 aylık bebek gelişimi açısından bebeğinizin 6.ayı bir kilometre taşıdır. Bu dönemde bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi hızlı bir ivmeyle artığından, besinlere duyduğu ihtiyaç da artış gösterir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir