0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebekler Nasıl Beslenmeli?

6 aylık bebek, ek besinlere geçmeye başladığı gibi, anne sütüne de devam eder. Bebek gelişimi, 0-12 aylık dönemde çok yüksek bir ivme gösterdiğinden; bebeğin beslenmesi, hareket kabiliyeti, oynadığı oyunlar oldukça önemlidir.

Bebeğin zihinsel, fiziksel ve duygusal açıdan, sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için, 0-6 aylık dönemde, beslenmesine dikkat edilmesi gereklidir.

Fiziksel ya da mental hastalıklar, 6 aylık bebeklerde fark edilmeye başlandığından, bebeğin tedavisi çok daha etkili şekilde yapılabilmesi için, ebeveynlerin bebeği yakından izlemeleri ve bebeğin beslenmesi, hareketleri, tepkileri ve mimiklerine dikkat etmeleri gereklidir.

6 Aylık Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, birçok sağlık kurumu 0-6 ay boyunca bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesini öneriyor. Anne sütünün yetersiz kalması ya da anne sütünden faydalanamaması gibi durumlarda ise en az 4 ay boyunca bebeğin yalnızca anne sütü ile gelişimini sürdürmesi önem taşıyor. Dolayısıyla, bebeklerin sebze, meyve, et gibi besinlere, 6.aydan itibaren anne sütüne devam ederek başlamaları gerekiyor.

6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir?

6 aylık bebekler için en ideal besinler, yeşil yapraklı sebzelerdir. Özellikle koyu yeşil yapraklara sahip olan sebzeler antioksidan bakımından zengin olduğundan bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve vitamin ihtiyacını önemli oranda karşılar. Bezelye, yeşil fasulye gibi sebzeler bebekte gaz sorunu yapabileceğinden, bu sebzelere 7-8.aydan önce başlanmaması gereklidir.

6 aylık bebeklerde beslenmeBebekler, bu dönemde az miktarda brokoli, ıspanak, semiz otu gibi sebzeler ile maydanoz, roka gibi bitkiler verilebilir.

Sebze püreleri ya da sebze çorbaları, 6 aylık bebekler için sağlıklı bir öğün oluşturur. Ancak özel durumu olan bebekler için doktora danışmadan önce farklı gıdalar vermek doğru değildir. Bunun yanı sıra, bebeğe yeni bir besin tattırılacağı zaman, önce az miktarda verilmeli ve verilen besinin bebekte herhangi bir olumsuz değişikliğe yol açıp açmadığı dikkatli izlenmelidir.

6 Aylık Bebek Et Yiyebilir mi?

Et, 6 aylık bebek için sindirmesi zor bir besin olduğundan, bebeğe çok az verilmeli ya da hiç verilmemelidir. 6 aylık bebek için en uygun et türü iyi pişmiş balıktır. Sindirimi daha kolay ve Omega bakımından zengin olan balık, bebeğin beyin gelişimine katkı sağlar. 6 aylık bebeklere, az miktarda balık verilebileceği gibi, 7-8. aydan itibaren, balık tüketimi artırılabilir.

Kırmızı et ve tavuk eti ise bebeğin sindirim sistemini rahatsız edebilir. Bu nedenle, doktordan onay almadan, 6 aylık bebeğe kırmızı et ya da tavuk eti verilmemelidir. 7-8.aydan itibaren ise tüm et türleri, uygun şekilde pişirilerek, bebeklere verilebilir.

6 Aylık Bebeğin Yiyebileceği Besinler

6 aylık bebek beslenmesi

Bebeklerin ek gıdaya geçiş süreci farklılık gösterebilir. İlk altı ay boyunca anne sütü ile beslenmiş olan bebekler için; sebze ve meyvelere az miktarda başlanabileceği gibi, et tüketimine 7-8.aydan sonra başlanmalıdır. Bununla birlikte, 4.aydan itibaren ek besinlere geçen bebeklerin, altıncı ayda sebze ve meyve tüketimi sıklaştırılabilir. Dolayısıyla 6 aylık bebeğe verilecek gıdalar için bebeğin beslenme düzeni, genel sağlık durumu gibi kıstaslara dikkat edilmelidir. 6 aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğin anne sütüne ek olarak tükettiği besinlerin bebeğin hem beslenme düzeni hem de zihinsel gelişimi açısından önemli olduğu unutulmamalıdır.

Meyve püresi, sebze çorbası, sebze püresi, muhallebi gibi gıdalar, genellikle 6 aylık bebekler için sakınca oluşturmaz. Ancak bebeğin sindirim sistemini zorlamamak için, yeni gıdaların az miktarda verilmeye başlanmasına dikkat edilmelidir. Bu miktar, zaman içerisinde artırılmalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir