Bebeğin kalp atışlarının başladığı bu haftada gelişim çok hızlıdır ve kalp dakikada 140 kez atar. Göbek kordonu oluşurken; kulaklar, gözler, çene ve yanaklar, kısaca bebeğinizin yüzü de şekil almaya başlar.
Kalp kan pompalayıp akciğerler ve böbrekler gibi organlarını geliştirir, bebeğin kolları ve bacakları da oluşma aşamasına girer. Embriyo bu ayın sonlarına doğru “fetus” adını alır. Fetus yaklaşık 2,5 cm. ve 10 gram ağırlığındadır ve anne adayı henüz fetusu hissetmez.
Gebeliğin “ilk trimester” adı verilen ilk üç ayında anne adayları kokulara aşırı duyarlılık, bulantı ve iştahsızlık yaşayabilir. Sabah bulantıları da bu haftada yaşanmaya başlar.
Bulantı duygusunu arttıracak ve hassas olduğunuz kokular varsa (temizlik malzemeleri, kahve kokusu gibi), bunları uzaklaştırmak, bol protein almak ve sıvı tüketimini arttırmak tavsiye edilmektedir.
Kusma ihtimali de düşünüldüğünde, artan sıvı ihtiyacı nedeniyle anne adaylarının bol su tüketmesi faydalıdır.
Hamilelikte salgılanan hCG hormonu bu haftada böbreklerin daha yoğun çalışmasına ve sık tuvalete çıkmaya da yol açar.
Bu haftalarda ayrıca anne adayları “aşerme” adı verilen bazı yiyecekleri çok isteme duygusunu tadarlar. Bebeğin organlarının geliştiği bu dönemde alkol, sigara ve tütünden uzak durmanın yanı sıra, saç boyama ve manikür gibi uygulamalar, çok ihtiyaç duyulmuyorsa yaptırılmamalıdır.
Bu haftalarda anne adaylarının iştahsızlığı, bebeği besleyememe kaygısını beraberinde getirse de, fetus henüz çok ufak olduğundan bir soruna neden olmaz.
Bulantı ve Kusma: Psikolojik faktörlerin de etkisinin olabileceği bulantı ve kusmada hormon üreten sistemlerin rolü vardır. Bu durumda sık ve az miktarda kuru yiyecekler tüketin, ağır ve kokulu yiyeceklerden kaçının; bulantı ve kusmanın devamında kilo kaybı da oluyorsa, zaman kaybetmeden hekiminize başvurun.