Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önlem alınmazsa 2025 yılına gelindiğinde 70 milyon çocuğun Obez olabileceğini tespit etti.
Günümüzün en büyük sağlık sorunu olarak hızla artış gösteren obezite, yetişkinler gibi çocuklar da da sık görülüyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obez çocuk sayısının 10 yıl sonra 70 milyonu bulacağı uyarısında bulundu.
“Çocuklukta Obeziteyi Sonlandırma Komisyonu” Toplantısı Yapıldı
Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Margaret Chan, konuya açıklık getirmek amacıyla Hong Kong’ta düzenlenen” Çocuklukta Obeziteyi Sonlandırma Komisyonu” toplantısına katıldı.
Chan, “Ülkelerin çocuklukta obeziteyi acil sağlık tehlikesi olarak kabul etmesi ve hükümetlerin bununla mücadeleye liderlik yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Sağlıksız gıda ve içeceklerin pazarlamasının sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Chan, “Obezite yaşam tarzından değil çevresel etkiler ve hükümetlerin politikalarından kaynaklanıyor” dedi.
Chan: “En Büyük Zarar Aşırı Şekerli İçecekler”
Chan, çocuklukta obezitenin nedenlerini açıklayarak “En büyük zarar, aşırı şekerli içecekler, fazla işlenmiş, yoğun enerjili ve besin değeri düşük gıdaların pazarlanmasından geliyor. Bu ürünler genellikle en ucuz ve yaygın mamuller olarak özellikle yoksul toplumlarda fazlaca tüketiliyor” dedi.
Gelişmiş Ülkeler Obezite Sorunu ile Karşı Karşıya
Toplantıda Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuklukta obezite rakamları açıklandı. DSÖ verilerine göre 1990’da 32 milyon olan fazla kilolu ya da obez çocuk sayısının 2013’te 42 milyona ulaştığı belirlendi.
Konu ile ilgili önlemlerin alınmaması halinde ise bu rakamın 2025 yılına gelindiğinde dünya genelinde 70 milyona yükseleceği belirtildi.
Dünya Sağlık Örgütü yaptığı araştırmaya dayanarak kilolu ya da obez çocukların en fazla gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını açıkladı.