8 Eylül her yıl Dünya Okuma Yazma Günü olarak kutlanmaktadır. UNESCO, her bireyin temel eğitim hakkına sahip olduğunu vurgulamak için 8 Eylül’ü Okuma Günü olarak ilan etmiştir.
Dünya Okuma Yazma Günü ilk olarak 1967 yılında kutlanmıştır. Dünya genelindeki okuryazarlık sorununa dikkat çekmek için ilan edilen Dünya Okuma Yazma Günü’nde, dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler ile okuma-yazma bilmenin önemine dikkat çekilmektedir.
Okuma Yazma Oranları
Yapılan araştırmalara göre dünyada 771 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor. Bu oranın %64’ü kadınlardan oluşuyor. Türkiye’de ise okuma yazma bilmeyen 7 milyondan fazla birey bulunuyor.
Okuma yazma bilmeyen aileler, çocuklarının eğitim alma hakkından yararlanması konusunda da yetersiz kalıyor. Bu nedenle, toplumun gelişebilmesi için okuma yazma oranının artırılması büyük önem taşıyor.
Okuryazar Olmanın Önemi
Hem bireylerin hem de toplumun gelişebilmesi için eğitim çok önemli bir yere sahiptir. İnsanlar okumadan kendilerini yeterince geliştiremeyeceği gibi, topluma da fayda sağlayamazlar. Bu durum da toplumun ilerleyememesine ve gelecek nesillerin eğitimden yararlanma imkanlarının azalmasına yol açar. Bilgili bir toplum olabilmek için okuryazar olmak şarttır. Gelişmiş toplumlarda okuma yazma bilmeyen bireylerin sayısı yok denecek kadar azdır. Gelişmemiş toplumlarda ise bu oran oldukça fazladır.
Okuma Yazma Oranı Nasıl Artırma Yolları
Okuma yazma oranını artırabilmek için herkesin temel eğitimden yararlanabilmesini sağlamak gereklidir. Maddi imkanları kısıtlı olan ya da çalışmak zorunda kalan çocukların okumasını sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin, okuryazar olmasını sağlayabilmek için ücretsiz kurslar açılmalı ve her bireyin eğitim hakkından yararlanmasına destek verilmelidir.