Kültür Sanat

Engelli Çocuk ve Gençlere Yönelik Önemli Proje

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Cerebral Palsy (CP) konusunda önemli bir ihtiyaca cevap verecek projeyi hayata geçiriyor.

İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilgili ilçe belediyeleri ve kaymakamlıkları ortaklığında gerçekleştirilecek projenin tanıtımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sevil Sabancı’nın yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

“Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesi kapsamında, Ataşehir, Üsküdar ve Pendik ilçelerinde, CP tanısı konmuş, 1-20 yaş grubundaki toplam 2 bin çocuk ve gencin ailesi ziyaret edilecek, içlerinden seçilecek 100 çocuk ve genç ile ailelerine, evde rehabilitasyon desteği verilecek.

Bunun yanı sıra, yapılandırılmış grup çalışmaları, mozaik, ebru, fotoğraf atölyeleri, spor çalışmaları gibi faaliyetler ve CP konusunda sık rastlanılan problem başlıklarına yönelik seminerler düzenlenecek. Proje ayrıca, sürekli güncellenebilir ve sağlıklı bir veri tabanı altyapısı da oluşturacak.

Vakıf, “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesi ile başta veri tabanı çalışması ve evde rehabilitasyon desteği olmak üzere tüm proje faaliyetlerini, diğer sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına örnek teşkil edecek bir model olarak sunmayı amaçlıyor. Proje tamamlandığında, Türkiye genelinde uygulanmak üzere ileriye dönük örnek bir çalışma ve geniş bir veri tabanı ortaya çıkacak.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile hayata geçen “Cerebral Palsy’mle Hayattayım (Cerebral Palsy’li Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Katılımlarının ve Rehabilitasyon Hizmetlerine Erişimlerinin Arttırılması)” projesi ile CP’li çocuk ve gençlere eşit fırsatlar sunularak, engellilik nedeniyle ortaya çıkan dezavantajlılığın azaltılması ile sağlıklı bir toplum inşa edilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

"Engellileri topluma kazandırabilir, aramızda engelli olduğunu hissetmeden kendilerine mutlu bir yaşam sunabiliriz”

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Türkiye nüfusunun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin toplumda hak ettikleri gibi var olamadıklarını görüyoruz. Ne yazık ki engelli vatandaşlarımız toplumda eşit fırsatlardan yararlanamıyor, sokağa çıkmaktan ve toplumsal hayata aktif olarak katılmaktan mahrum kalıyorlar. Eğitimden, istihdama ve sosyal imkanlara kadar bir çok alanda kendilerine destek olmak, onları topluma katacak politikaları hayata geçirmek gerekiyor. Biz ancak bunları yerine getirirsek engellileri topluma kazandırabilir, aramızda engelli olduğunu hissettirmeden kendilerine mutlu bir yaşam sunabiliriz” dedi.

Güler Sabancı, "Projenin en önemli ve heyecan veren çıktısı ülkemizde büyük bir eksiklik olan Cerebral Palsy’li bireylerin veri tabanını oluşturacak olmasıdır” diye konuştu.

Güler Sabancı, engelli bireylere ve onlara bakanlara hizmet sunmanın maliyetinin de çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu konuda ortak çözüm ve modelleri geliştirmenin, parasal kaynakları daha etkin şekilde kullanabilmenin yöntemlerini araştırdıklarını söyledi.

Sabancı konuşmasını söyle sürdürdü: “Her şeyi devletten bekleyemeyiz. Batıdaki uygulamalarda sivil toplum kuruluşları ile birlikte, devletin, yerel yönetimlerin, ticaret ve sanayi odalarının ve hatta sigorta şirketlerinin katılımlarıyla çok etkin modellerin oluşturulduğunu gördük. Hepsinde ulaşılan ortak nokta ise; aileler üzerindeki maddi manevi yükü hafifletmek için birlikte hareket etmeliyiz. Dolayısıyla, bu proje ile ortaya çıkan güç birliği ile Cerebral Palsy konusunda çok önemli bir ihtiyaca da cevap verilecek.”

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin ise yaptığı konuşmada, “Proje kapsamında ilk etapta 2 bin evin ziyareti ile Cerebral Palsy’li bireyler için bir veri tabanı çalışması yapılacak ve bu ziyaretler neticesinde belirlenecek İstanbul’daki 100 CP’li çocuk, genç ve onların ailelerine ulaşacağız. Ancak oluşturduğumuz veri tabanı Türkiye genelinde uygulanabilecek bir model olacak” dedi. 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir