Sosyal zeka insanları anlama, kişiler arası ilişkileri görüp bunlara göre davranabilme gücüdür. Sosyal zeka geliştirilebilir mi?
Sosyal zeka, toplumsal çevreye uyum sağlamada, insanlarla iyi ilişkiler kurmada kendini gösterir. Bu diğer kişilerin nasıl çalıştıklarını, onları nelerin güdülediğini, onlarla birlikte nasıl çalışılacağını anlama yeteneğidir.
Sosyal zekasını iyi kullanan bir insan çevresinde sevilir, sayılır, lider özellikleri ile sivrilip insanları etkiler. Politikacılık, avukatlık, öğretmenlik, pazarlamacılık gibi toplumla sıkı ilişkiler içinde olması gereken mesleklerde sosyal zeka ön plana çıkar.
Çocukların Sosyal Zekası
Bu zeka türündeki kişiler, diğerlerinin düşüncelerine karşı duyarlıdır ve diğer insanlarla iletişim kurma yetenekleri gelişmiştir. Sosyal zekalarını paylaşarak kullanan çocuklar, paylaşma sırasında birbirlerinden öğrenirler. Paylaşmaktan ve etkileşim kurmaktan yarar sağlarlar. Sosyal zekası güçlü olan bireylerin bir grup içerisinde grup üyeleri ile işbirliği yapma, onlarla uyum içinde çalışma ve bu kişilerle sözlü ve sözsüz iletişim kurma gibi yetenekleri söz konusudur. Bu bireyler, konferans veya grup çalışmaları yapmaktan, farklı ortamlara girmekten, organizasyon yapmaktan, insanlara yardım etmekten ve insanları dinlemekten hoşlanırlar.
- Diğer bireylerdeki ruh hali, mizaç ve duygular gibi ince ayrıntıları fark edebilirler.
- Alta yatan niyet, davranış ve yaklaşımları bilirler.
- Çabuk arkadaş edinir ve başkalarının varlığından hoşlanırlar.
- Diğer bireylerin görüş açılarını kolayca anlayabilirler.
- Sözlü sözsüz iletişime, yüz ifadeleri ve beden hareketleri ile cevap verirler.
- Diğer bireylerin duygularını anlar, kendilerini onların yerine koyarlar.
- Uyuşmazlıkları müzakere edebilme ve çözme becerileri bulunur.
- Grup çalışmasında başarılıdırlar.
- Grup içerisinde doğal bir lider olan bu kişiler, organizasyon yapmada başarılıdır.
- İletişim becerilerinde başarılıdır.
- Konuşmak ve etkilemek hoşlarına gider.
- Yaşıtları ya da farklı yaş gruplarından insanlarla birlikte olmaktan zevk alırlar.
- Farklı kültürler, farklı yaşam tarzları konusunda meraklıdırlar.
- Davranışlarının sonuçlarını değerlendirebilme yetenekleri vardır.
- Farklı ortamlara, farklı insan topluluklarına girdiklerinde kolaylıkla uyum sağlayabilir ve çalışma becerilerini sürdürürler.
Sosyal Zeka Nasıl Geliştirilir?
Yeni arkadaşlar edinerek: Sosyal çocuk yetiştirmenin en önemli yollarından biri, çocukları yaşıtlarıyla bir araya getirmektir. Özellikle günümüzde çocuklar izole bir yaşam sürebiliyorlar. Oysa çocuklar yaşıtlarıyla oyun oynayabilmeli, onlarla vakit geçirebilmeli ve iletişim kurabilmeli. Böyle çocukların sosyal zekası da gelişir.
Tiyatroda rol alarak: Okulda ya da bir tiyatroda rol almak çocukların sosyal zekasının gelişmesine yardımcı olur. Sosyal etkileşime giren çocuklar rol yapma yetenklerini de geliştirebilirler.
Dil öğrenerek: Yabancı dil öğrenmek başlı başına bir etkileşimdir. Böylece çekingenliğini üstünden atan çocuk, ana dili haricinde kişilerle de iletişim kurma konusunda kendisini geliştirmiş olur.