0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Yoğurt Yiyebilir?

Bebekler ne zaman yoğurt yiyebilir? Bebek beslenmesinde yoğurdun önemi nedir?

Büyüme çağındaki bebeklerin beslenmesinde yoğurt kullanılması, gelişim açısından önem taşıyor. Probiyotik bir besin olan yoğurt, bebeklerin bağışıklık sistemini geliştirdiği gibi; K, B1 ve B12 vitaminlerin sentezini yapıyor.

Yoğurttaki antioksidan özellik sebebiyle, bu besinin hastalıklara karşı koruyuculuk sağladığını söyleyen Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, bu besinin içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı bakterileri yok ettiğini söyledi. Enfeksiyonlara karşı direnç sağlayan ve antioksidan özelliği nedeniyle hastalıklara yakalanma olasılığını azaltan yoğurdun çocuklara sıklıkla yedirilmesi gerekiyor.

Bebekler ne zaman yoğurt yiyebilir?

0-12 ay arasındaki bebekler,  anne sütüne ek olarak 7 – 8. aydan sonra yoğurt yemeye başlayabilir. 1-3 yaş aralığındaki çocuklar, günde bir defa yoğurt yiyebileceği gibi; okul öncesi ve okul çocuklarının sık sık yoğurt ve kefir yemesi gerekiyor.

ek gıdaya geçiş

Tamamlayıcı Besine Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tamamlayıcı besinler genel olarak meyve püresi, sebze püresi, yoğurt, muhallebi ve kahvaltıdır. Bebeğe verilecek ilk besinin prensip olarak allerjenitesi düşük, gaz yapmayan, gluten içermeyen besinler arasından seçilmesi önerilmektedir. Bu özellikler esas alındığında, elma ya da şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, yoğurt ve sebze püresi ilk başlanacak besinlerdir. Allerji yapma riski olan turunçgiller, yumurta, ekmek, balık ve et ilk verilecek besinler arasında yer almaz.

Tamamlayıcı besinler birer birer, 5-7 günlük aralıklarla, gün içinde, bebeğe, anneye, bakıcıya ya da aileye uyan bir saatte, bebeğin canlı olduğu, çok aç ya da çok tok olmadığı bir zamanda ve tercihen öğlen öğününde başlanır.

Besinler kaşıkla, başlangıçta az miktarlarda (30-50 ml ya da 5-6 silme tatlı kaşığı) verilir. Miktar günden güne artırılır, 3-5 günde tam porsiyona çıkılır. Benzer şekilde besinler, başlangıçta püre kıvamında daha sonra ezilmiş, ardından ufak parçalara bölünmüş biçimde verilerek bebeğin farklı yapıdaki besinleri alması sağlanır.

Farklı besinler en az 3 gün, tercihen 7 günlük aralıklar ile denenir. İlk kez verilen yiyeceklerin alerjik belirtilere neden olup olmadığı kontrol edilir. Besinlerin temiz ve taze pişmiş olmasına dikkat edilir. Tuzlu, baharatlı ve acılı besinler bebeklere verilmez.

bebeklerde inek sütü alerjisi

İnek Sütü Alerjisine Dikkat Edilmeli

Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisi varsa yoğurda da alerji geliştirebilir. İnek sütü alerjisi olan bebeklere yoğurt vermeden önce doktora danışmak gerekir.

Bebeklerde sıklıkla rastlanan inek sütü alerjisinin, dudak etrafında kızarıklık, kaşıntı, kusma ve kabızlık gibi birçok belirtisi vardır. Belirtiler, kimi zaman inek sütü tüketiminin hemen ardından, kimi zaman ise günler sonra ortaya çıkabilir.

İnek sütü alerjisi nasıl anlaşılır?

Vücudunda inek sütü alerjisi belirtilerinin gözlendiği bebek, mutlaka çocuk alerji uzmanına götürülmelidir. Çocuk alerji uzmanı, bebeği muayene edecek ve ardından ciltten alerji testi yapacaktır. Bu testin sonucuna göre kaçınma diyeti uygulayacak ve ardından bu defa de yükleme testi yapacaktır. Yükleme testi, bebeğin inek sütüne karşı alerjisinin olup olmadığının kesin sonucunu verecektir.

İnek sütü alerjisine sahip olan bebeğin beslenmesi

İnek sütü alerjisine sahip bir bebeğin beslenme diyetinden, tüm inek sütü ve inek sütü içeren gıdalar çıkarılmalıdır. Yoğurt, peynir, tereyağı gibi besinler ile puding, çikolata gibi tatlılar bu gıdalara örnektir.

Bebek, anne sütüne bağlı olarak da alerji geçirebilir. Bu nedenle anneler, emzirme devam etmeli; ancak inek sütünden ve inek sütü barındıran ürünlerden uzak durmalıdır.

Bebeklerin inek sütü kullanmama diyetinin süresi, 8 ila 16 ay arasında değişir. Bu süreç içerisinde, her zaman doktor tavsiyelerine uymakta fayda vardır.

İnek sütü alerjisi, genellikle çocuk 3 yaşına geldiğinde kendiliğinden geçer. Önemli olan, bu zaman kadar inek sütü kullanımına dikkat etmektir.

Bebekler ne zaman yoğurt yiyebilir konusuna tariflerle devam edelim.

Ev Yapımı Yoğurt Tarifi

Bebeğinize hazır yoğurt vermek yerine evde yaptığınız yoğurdu yedirmek isteyebilirsiniz.

Yoğurt Mayası Nasıl Hazırlanır?

  • Günlük süt
  • 7 adet haşlanmamış çiğ nohut

Yapılışı

7 adet haşlanmamış çiğ nohutu cam kavanoza koyun. Kavanoza elinizi yakmayacak sıcaklıkta 1 bardak süt koyun. Bu cam kavanozu ağzı açık şekilde fırını içine koyun. Fakat kesinlikle fırını çalıştırmayın. Fırın karanlık olduğu için sütün mayalanmasını sağlayacaktır. Bu sebeple fırına koyuyoruz.

24 saat sonra kavanozu fırından çıkarın. İçindekileri tülbentten süzüp ayrı bir kaba koyun. Tülbentte nohutlar ve sütten kalan parçalar kalacaktır. Nohutları atın. Sütten kalan parçalar sizin yoğurt mayanız olacak.

Şimdi yoğurt yapmak için bu mayayı arttırmanız gerekir. Yine bir bardak sütü elinizi yakmayacak ısıya getirin. Yukarıda tülbentten geçirip bir kenara koyduğunuz mayanın üstüne bu sütü koyun. Tahta kaşıkla karıştırın. Bu defa cam kavanozu fırında 12 saat tutun. Bu işlemi 4-8 defa tekrarladığınızda elinizde yoğurt için yeterli maya olacaktır. Yoğurdunuzu bu maya ile yapabilirsiniz.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Yukarıda hazırladığınız mayayı yoğurt yapımında kullanacaksınız. Yoğurt için günlük süt ya da taze bir litre süt kullanabilirsiniz. Taze süt kullanacaksanız 15 dakika kaynatmanız gerekir. Taze süt inekten sağılıp hiç işlem görmediğinden insan sağlığına zararlı mikroplar içerebilir. Bunun için 15 dakika kaynatılmalıdır. Günlük pastörize süt kullanacaksanız kaynatmaya gerek yok, ısıtmanız yeterli olur.

Kaynamış sütü kapaklı bir cam kavanoza koyun., soğumaya bırakın. Süt dokunabileceğiniz ısıya geldiğinde mayalayabilirsiniz. Yukarıda hazırladığınız mayadan 1 kaşık alın. Bunun için tahta kaşık kullanın. Mayayı sütün içine katın. Kavanozu çalkalamadan kapağı açık olacak şekilde fırının içine koyun. Fırının kapağını kapatın, fakat çalıştırmayın. Burası karanlık olduğu için fırında tutacaksınız. Kavanozu bir gece boyunca ortada tutun. Sabah kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına koyun. Yoğurt hazır. Artık tüm ev yapımı yoğurt her yaptığınız yoğurttan bir kaşık maya ayırarak yapabilirsiniz.

Bebekler İçin Yoğurtlu Çorba Tarifi

1 yaşında ve 1 yaşından büyük bebekler için uygun bir tariftir. Daha küçük çocuklara yedirilmemelidir.

Malzemeler

  • 4 çorba kaşığı yeşil mercimek,
  • Küçük bir soğanın dörtte biri,
  • 100 gram yağsız dana eti,
  • 300 ml su,
  • 3 çorba kaşığı arpa şehriye ya da tel şehriye,
  • 2 çorba kaşığı yoğurt,
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı,

Yapılışı

  • Mercimeği 10 dakika haşladıktan sonra süzün.
  • Soğanı ince ince doğrayarak, kıymayla birlikte, zeytinyağında 1-2 dakika soteleyin. Üzerine haşlanmış mercimeği ve 300 ml suyu ekleyin.
  • Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
  • Mercimeğin pişmesine yakın, şehriyeleri ekleyerek, 5-10 dakika daha pişirin. Suyunu çekerse yavaş yavaş su ekleyin.
  • Mercimek karışımı soğuduktan sonra, 2 çorba kaşığı yoğurt ile karıştırın.

Bebekler İçin Meyveli Yoğurt Tarifi

7-8 aydan büyük bebekler için uygun bir tariftir.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı ev yoğurdu
  • 1 adet mor erik
  • Yarım şeftali
  • 1 tatlı kaşığı irmik (isteğe bağlı)

Yapılışı

İrmiği suda pişirin. Yarım şeftali ve mor eriği rendeden geçirin ya da çatalla ezin. Ev yoğurdu, irmik ve meyveleri iyice karıştırın.

Afiyet olsun. Tüm bebeklere sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir