Bebek

Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

Bebeklere ne zaman su verilir? Yeni doğan bebeğe su verilir mi? Bebeğe su nasıl verilir? Bebekler ilk aylarda su ihtiyaçlarını anne sütünden alırlar. Fakat anne sütü içemeyen bebekler de vardır. Peki mamayla büyüyen bebeğe su verilir mi?

Su yaşamın temen kaynağıdır. Bu, hem yetişkinler de hem de bebekler için geçerlidir. Fakat bebekler doğar doğmaz süt içmeye başlamazlar. Bebeklerin su içmeye başlaması için ek besine geçmiş olmaları gerekir. Çünkü bebekler temel su ihtiyaçlarını ilk aylarda anne sütünden karşılarlar. Peki anne sütü içmeyen yenidoğanlarda durum farklı mıdır? İşte sorular ve cevapları.

Yeni doğan bebeğe su verilir mi?
Yeni doğan bebeğe su verilir mi?

Yeni doğan Bebeğe Su Verilir mi?

Yenidoğan bebeklere kesinlikle su verilmemeli. Doktorlar yeni doğan bebeklere su verilmesinin tehlikeli olacağını söylemektedir. Bebekler sudan kaynaklı enfeksiyonlarla karşı karşıya kalabilirler. Çünkü henüz mide floraları buna hazır değildir. Dolayısıyla ilk aylarda bebeklere su verilmesi gerekir.

Anne sütü bebeğin su ihtiyacını %70 – 80 oranında karşılamaktadır. Dolayısıyla bebek ihtiyacı olan tüm besinleri anne sütünden sağlar. Bunun için de ek bir şeye ihtiyaç duymaz. Bu durum mama ile beslenen bebekler için de geçerlidir. Anne sütü tüketemeyen bebekler de ihtiyaçları olan besinleri mamadan almaktadır. Dolayısıya yenidoğan bebeklere su verilmemelidir.

Fakat bebeklerin özel ihtiyaçları vardır. Bebek hasta, ishal ya da mama tüketiyor olabilir. Bu durumda da bebeğe bebekler için özel üretilmiş sulardan vermek lazım. Fakat bunun öncesinde kesinlikle doktora danışılması gerekir. Örneğin eğer bebeğiniz mama ile besleniyorsa doktoruna bebeğinize su verip vermemeniz gerektiğini sorun. Onun yönlendirmesine göre davranın. Bebeğinizin sağlığı için uzmandan bilgi almanız şart.

Mamayla Büyüyen Bebeklere Su Verilir mi?
Mamayla Büyüyen Bebeklere Su Verilir mi?

Mamayla Büyüyen Bebeklere Su Verilir mi?

Bazı annelerin sütü gelmez. Dolayısıyla bebeğinizi mamayla besliyor olabilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. Fakat bu durumda da bebeğe ilk altı ayda su vermemelisiniz. Çünkü bebeğiniz su ihtiyacını mamasından karşılıyor. Ekstra olarak su tüketmesine gerek yok. Bu sebeple mamayla beslenen bebekler de ilk altı ayda su içmemeli. Altı aydan sonra, yani ek besine geçtiklerinde su verilmeye başlanır.

Bebeğe Ne Zaman Su Verilir?

Doktorlar bebeklerin anne sütünden gerekli suyu karşıladığını söylemektedir. İk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi bebek için yeterlidir. Altı ayın ardından ek besine geçebilirsiniz. Bu aşamada doktorun da onayıyla bebeğe su verilebilir. Dolayısıyla diyebiliriz ki doktorun da onayıyla ek besine geçtiğiniz zaman su vermeye de o zaman başlayabilirsiniz.

Bebeğe su verilmeye başlandığında da satın alınan ya da musluktan akan su tüketilmemelidir. Satın aldığınız suyu kaynatıp soğumaya bırakmalısınız. Bu şekilde arındırılan suyu bebeğe verebilirsiniz. Bebekler için üretilen sulardan da verebilirsiniz. Fakat bunun için özel su almanıza gerek yok. Kendi içtiğiniz suyu bir kez kaynatıp soğutarak bebeğinize içirebilirsiniz.

Bebekler suyu yetişkinler gibi tüketemez. Bebekten bir bardak dolusu su içmesini beklememelisiniz. Öncelikle kaşıkla yudum yudum alıştırmakta fayda var. Birkaç hafta sonra da biberona geçebilirsiniz. Böylece bebeğiniz de suya alışmış olur.

Bebeğe Ne Kadar Su Verilmeli?

Ek besine geçen bebeklerde su ihtiyacı birbirinden farklıdır. Çünkü bebekler birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Boy, kilo, tüketilen anne sütü ya da mama miktarı ve kabızlık durumunda göre su tüketimi de değişir.

Bebeğinize su vermeye başladığınız ilk zamanlar kaşık kullanmanızı öneririz. Böylece hem bebeğiniz suya alışır. Hem de fazla verip vermediğinizi kontrol edebilirsiniz. İlk günlerde 5-6 çay kaşığı su yeterli olacaktır. Sonra biberona geçebilirsiniz. Biberona geçtiğinizde de tüm biberonu tek seferde içmesini beklememelisiniz.

6 aylık bebek kaç ml su içmeli? Ek besine geçiş aşamasından bir yaşına kadar olan dönemde bebekler günde 100-120 ml su tüketebilirler. 1-3 yaş aralığında ise günde 1 litreye kadar su tüketmeleri uygundur. Fakat her çocuğun birbirinden farklı ihtiyaçları olabileceğini gözönünde bulundurarak ne kadar su tüketmesi gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.

Altı aylık bebeğe kaç ml su verilir?
Altı aylık bebeğe kaç ml su verilir?

Bebeğin Susadığı Nasıl Anlaşılır?

Henüz konuşamayan bebeklerin susadığını çeşitli işaretlerden anlayabilirsiniz. Bebeklerde yemeklerden sonra su verilmelidir. Bebeğin su ihtiyacı olduğunu şu durumlara bakarak anlayabilirsiniz:

  • Azalan idrar,
  • Koyu renkli idrar,
  • Ciltte kuruluk,
  • Ağız çevresinde kuruluk,
  • Kabızlık.

Bebeğin Çok Su İçmesi Normal midir?

Her bebeğin farklı ihtiayçarı olduğundan söz etmiştik. Beebğin gerçekten çok su tüketip tüketmediğini doğru belirlemelisiniz. Yaş ve fiziki durumuna göre gerçekten çok su içmey istiyorsa durumun sebebini öncelikle doktorunuza danışmalısınız. Çünkü her şeyin olduğu gibi suyun da fazlası zararlıdır. Su zehirlenmesine sebep olur.

Bebek Su İçmek İstemiyorsa Ne Yapılmalı?

Bebeğiniz hâlâ anne sütü ile besleniyorsa gerekli su ihtiyacını hâlâ buradan sağlıyordur. Ya da çok sulu ek besinler tüketiyordur. Öncelikle durumunuzu bir kontrol etmelisiniz. Bu durumlar bebeğiniz için geçerli değil mi? O halde bebeğiniz su içmek istemiyorsa beslenmesine su ilave etmeyi düşünmelisiniz. Örneğin yiyeceği püreyi biraz daha sulu yapabilirsiniz. Böylece günlük du ihtiyacını karşılamış olur. Diğer yandan su içtiği kabı eğlenceli bir malzemeden seçebilirsiniz. Bu da bebeğinizi su içmeye teşvik eder. Siz de onunla birlikte su içebilirsiniz. Sizi taklit etmeye başlar.

Bebeğinize uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir