Bebek

Bebek Odası Dekorasyonu

Bebek odası dekorasyonu nasıl yapılır? Bebek odası eşyalarını seçerken dikkatli olun. Hem bebeğin gelişimi hem de güvenliği için bebek odası dekorasyonu önemli.

Bebek bekleyen ebeveynler için bebek odası hazırlama telaşı başlar. Bebek odası dekorasyonunda, doğru mobilyaların seçimi bebek doğduktan sonraki süreci etkileyeceği için özenle yapılmalıdır. Bebek odası hazırlıkları öncesinde mevcut durumu değerlendirmek ve planlama yapmak gerekir. Bebek odasının özelliklerinin yanı sıra, ayrılabilecek bütçe ve satın alınması planlanan mobilyalar göz önünde bulundurulmalıdır.

Bebek odası
Bebek odası

Bebek Odası Eşyalarını Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerin dik oturmaya başlayana kadar kullanabilecekleri beşikler, ebat olarak küçük ve taşınabilir oldukları için ilk aylarda tercih edilebilir. Beşik ebat olarak ufak olduğu için bebeği sarıp, sarmalanma hissi verdiğinden, genellikle daha rahat uykuya dalmasını sağlar.

Beşikler ile ilgili güvenlik standardları belirgin olmadığı için beşik seçimini daha özenli yapmak gerekir. Hareketli ve sallanan beşikleri tercih etmek riskli olabilir. Özellikle evde daha büyük bir çocuk, ya da kedi, köpek gibi bir evcil hayvan yaşıyorsa, beşiğe çarpıp devirme riski bulunduğu için, sabit beşikler daha güvenlidir. Beşik şiltesi seçerken şiltenin sert olmasına dikkat etmek gerekir. Sert şilte bebeğin uyku kalitesini olumlu etkileyeceği gibi boğulma riskini ortadan kaldırır. Şiltenin boyutlarının beşiğin içine tam olarak oturması gerekir. Aksi takdirde bebek için güvenlik riski oluşturacaktır.

Bebek Karyolası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek 2 ya da 3 yaşına gelene kadar bebek karyolasında yatabilir. Bu yaştan sonra standard bir yatağa geçebilir. Bebek karyolasında yatacağı süre uzun olduğu için yatak seçiminde güvenliği önde tutmanız gerekir. Yandan açılan bebek karyolaları bebekler için risk oluşturabildiğinden dolayı 2011 yılında ABD’de yasaklanmıştır. Bu model bebek karyolalarını tercih etmeyin. Bebek karyolalarının kenarlarını çevreleyen koruyucu tamponların da bebeklerin boğulma riskini arttırdığı ortaya çıkmıştır ve sakıncalıdır.

Bebek karyolası seçiminizde altta çekmeceleri bulunan modelleri tercih ederseniz, bebek odanızda mevcut alanı genişletmiş olursunuz. Ek çekmeceler bebeğinizin eşyalarını ya da yatak takımlarınızı yerleştirebilmenize olanak sağlayarak, odanın kullanımını kolaylaştırır. Bebek karyolası satın alırken güvenlik bakımından güvenilir bir modeli tercih edin. Karyola modeli sade bile olsa, çıkartmalar ile dilediğiniz şekilde dekore edebilir, bebek odanızı renklendirebilirsiniz.

Bebek Karyolası Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek karyolası için seçeceğiniz yatak bebeğin uyku kalitesi bakımından birincil önemdedir. Bebek karyolası yatağının sert olması gerekir ki bebek rahatlıkla uykuya dalabilsin. Yumuşak bir yatakta bebeğin uyku esnasında boğulma riski vardır ve kesinlikle tercih edilmemelidir. Bebek karyolasının yatağı karyolanın içine tam olarak oturmalıdır. Bebek açısından risk oluşturmaması için kenarlarda hiçbir şekilde açıklık bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Yataklar sünger, yaylı ve organik olarak çeşitlilik gösterir. Sünger yataklar, yaylı yataklara oranla daha hafif ve ekonomiktir. Sünger yatak satın alırken kalınlığı değil, yoğunluğu belirleyici bir etkendir. Yoğunluk ile ilgili olarak genellikle ağırlık fikir verebilir. Aynı ebatlarda iki sünger yataktan daha ağır olanı daha yoğundur. Yaylı yataklar daha uzun süre formunu korur, yani daha dayanıklıdır. Minimum 150 yayı olan yatakları tercih etmeniz önerilir. Yatağın içindeki yay sayısı ile beraber, yayların burgu sayıları ve telin gerginliği sertlik konusunda belirleyici faktörlerdir. Organik yataklar ise tamamen doğal malzemelerden üretilmiştir; pamuk ve yün gibi. Diğer yatak çeşitlerine oranla daha pahalı olmalarına rağmen, kimyasal içermezler.

Alt Değiştirme Masası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğinizin birinci yaşını kutlayana kadar yaklaşık 2400 adet bez kullanmış olacaksınız. Haliyle, bebeğinizin altını kolayca değiştirebilmek için doğru bir alt değiştirme masası satın almanız, hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Alt değiştirme masasının bol çekmeceli modellerini tercih ederek, bebek odanızdaki depolama alanını arttırabilirsiniz. Etrafı parmaklıklı ve güvenlik kemeri olan modeller bebeğin güvenliği açısından tercih edilmelidir.

Güvenlik açısından en uygun parmaklık yüksekliği minimum 5 cm’dir. Yine de, bebeğinizin altını değiştirirken bir eliniz ile daima bebeğinizi tutuyor olmanız gerekir. Alt değiştirme masanızın bir güvenlik kemeri yoksa bile, mutlaka bir tane ekleyin. Bebek, altı değiştirilirken sürekli hareket halinde olduğundan, güvenlik kemeri önem taşır. Alt değiştirme masasının ayaklarının sağlam olması da çok önemli bir faktördür. Masanın hiçbir şekilde sallanmıyor ve zemine çok sağlam bir şekilde oturuyor olması gerekir.

Alt değiştirme masasını bebeğiniz doğduktan itibaren yaklaşık iki sene boyunca kullanabilirsiniz. Bebek alt açma pedi ya da minderi de en az iki tane olursa, birini yıkarken dönüşümlü olarak, diğerini kullanmanız mümkün olur.

Emzirme Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Emzirme koltuğu çeşitlerinde sallanan koltuklar, gerek ebeveynler, gerekse bebekler için rahatlatan ve uykuya geçişi kolaylaştıran modellerdir. Sallanan koltukların yeni nesil modellerinde kızaklı sistem bulunduğu için daha konforlu olduğu gibi, zemine oturduğu için daha güvenlidir. Bu sayede, anne babalar bebeklerine süt verirken, bebeklerinin uykuya dalmasını sağlayabilir.

Emzirme koltuğunun önünde ayaklığı olması da ayaklarınızı uzatabilmeniz için önerilir. Uzun süre oturuyor olacağınız için çok iyi kalitede bir iki tane koltuk minderi de konforu arttıracaktır. Emzirme koltuğu satın alırken bu özelliklerin yanı sıra, mobilyanın malzeme kalitesi, koltuk kumaşı ve mekanizması da belirleyici faktörlerdir. Bebeğiniz doğduktan itibaren kullanmaya başlayacağınız emzirme koltuğunu, muhtemelen çocuğunuz 5-6 yaşına geldiğinde de kucağınıza oturtup, kitap okumak için kullanıyor olacaksınız.

Bebek odası dekore ederken, odanın fiziksel koşullarının yanı sıra, ebeveynlerin kullanım ihtiyaçları ve ayrılabilecek bütçe, seçim aşamasında önem taşıyan faktörlerdir. Bebek odası mobilyalarını satın alırken güvenlik ve kullanım rahatlığını en uygun fiyat ile denk getirmek hedeflenmelidir.

Bebek beşiği
Bebek beşiği

Bebek Odası Rengi

Ebeveynler bebeklerini kucaklarına almadan önce onlar için en güzel odayı hazırlamaya başlar. Bebeğinizin huzur içinde güvenle vakit geçirebileceği bebek odalarını hazırlarken, renklerin kullanımına dikkat etmek bebeğinizin için fayda sağlar. Bebeklerin yetişkinlere göre algı ve hisleri daha güçlüdür. Yanlış kullanılan renkler bebek psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Bebekler 2 aylık olduklarında renkleri ve eşyaları algılamaya başlar. Bebekler ilk olarak kırmızı rengin farkına varırlar. Bu noktada bebek odalarında kırmızıya yer verebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Kırmızı, bebekler üzerinde yorgunluk hissine sebep olabilir. Kırmızıyı yoğun bir şekilde kullanmak yerine, oyuncaklarda veya aksesuarlarda yer yer kullanabilirsiniz.

Açık tonlar bebeklere huzur veren tonlardır. Huzur vermesinin yanı sıra açık tonlardan olan mavi, bebeklerde iştahsızlığa sebep olabilir. Bu sebeple, bebeklerin yemek yedikleri ortamlarda ve yemek yedikleri araç ve gereçlerde mavi yerine iştah açıcı renkler kullanabilirsiniz.

Bebekler ilk farkına vardıkları renk olan kırmızıdan sonra turuncu, yeşil ve sarı renklerinin farkına varır. Güneşi anımsatan sarı renk bebek için hoş bir renk olabilir ama bu renk kırmızıda olduğu gibi bebek üzerinde yorgunluk hissine sebep olabilir.  Sarıya, kırmızıda olduğu gibi parçalı bir şekilde yer vermek fayda sağlayabilir.

Bebek odalarının duvarları için açık mavi, açık pembe, lavanta rengi veya pastel tonlar tercih edilebilir. Bu renkler kırmızı ve sarı gibi yorgunluk hissi veren renklerin olumsuz etkisini engellemekte yardımcı olabilir. Pastel ve açık tonlar duvar renklerinin yanı sıra, bebeklerin kişisel ürünlerinde ( battaniye, kıyafet vb.) de kullanılabilirsiniz. Böylece bebeğiniz huzur içinde uyuyabilir. Kırmızı battaniye ile uyuyan  bir bebek ise huzursuz bir şekilde uykusundan uyanabilir.

Bebek odalarında parlak renklere yer vermek için bebeğinize bir renk köşesi oluşturabilirsiniz. Renk köşesinde bebeğinizi canlı renklerle çizilmiş bir doğa resmi veya gökkuşağı resmi karşılayabilir.

Bebek odalarında renkleri doğru kullanarak, bebeğinize huzur ve güven ile vakit geçirebileceği bir oda hazırlayabilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir