Kategorisiz

Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur?

Ağlayan bebek nasıl susturulur? Ağlamak, bebeklerin dünya ile kurdukları ilk iletişim şeklidir. Bebeğin her ağlaması onun bir sıkıntısı olduğunu ifade etmediği gibi hiç ağlamaması da aslında verdiği bir mesaj olabilir. Sürekli ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en önemi yolu ise onu düzenli emzirmektir.

Bebeklerin ağlaması her ne kadar ebeveynleri üzüp korkutsa da aslında bu son derece normal bir durumdur ve aslında bebeğin dış dünyayla iletişim kurma yoludur.

Bebeklerin ağlaması, onların isteklerini belli etme yöntemi olduğu gibi bir yandan da sıkıntılı olduklarını ya da canlarının acıdığını da gösterebilir. Bunu ayırt etmenin kesin bir yolu yoktur, ancak zamanla ebeveyn ve bebek arasında kurulan bağ sayesinde ağlamanın sebebi ayırt edilebilir hale gelecektir. Ağlayan bebek nasıl susturulur konusuna geçmeden önce, bebeğin neden ağladığına bakalım.

Bebek nasıl sakinleştirilir?
Bebek nasıl sakinleştirilir?

Yenidoğan Bebekler Neden Ağlar?

Sağlıklı bebekler genellikle günün belirli saatlerinde durduk yere ağlamaya başlar. Bu ağlamanın ilk sebebi acıkma, ikinci sebebiyse altlarının kirlenmiş olmasıdır. Eğer ki bebek düzenli olarak günün aynı saatlerinde besleniyorsa, o vakit yaklaştıkça acıktığını hatırlatma aracı olarak ağlamaya başlayacaktır.

Bazı bebekler, kucakta kalmayı ve hareket halinde olmayı yatmaktan daha çok sever. Bu sebeple yataklarına konduklarında uykuya dalana ya da ebeveyni tarafından kucaklanana dek ağlamaya devam ederler.

Genellikle anne babalar bu noktada bir hataya düşer ve bebekleri her ağladığında onu kucaklarına alırlar. Oysa ki bu son derece yanlış bir tutumdur. Bebek kendi kendine olmayı ve her isteyeceğinin yapılmayacağını öğrenmeli, kucağa alınmak için ağlamayı alışkanlık haline getirmemelidir.

Ağlama krizleri bebeklerin deşarj olmasına yarar. Bu yüzden ağlamak, aslında onlar için faydalıdır. Bu gibi durumlarda bebeği temizliğinden emin olunduğu takdirde açık havaya çıkartmak da bebeğin sinirlerine iyi gelecektir.

Bebeklerin ağlaması her ne kadar sağlık göstergesiyse de, bazı durumlarda acı çektiklerine işaret edebilir.

Gaz sorunu, giydiği kıyafetteki rahatsızlık, herhangi bir yerinde hissettiği en ufak ağrı gibi çeşitli sebepler gösterilebilir. Bu yüzden bebek ağladığında mutlaka ilgi gösterilmeli hemen kucağa alınmalıdır. Bu ağlamanın sebebi her hangi bir sıkıntıdan, ya da açlıktan kaynaklanıyorsa bebek kucağa alınıp sallandığı halde ağlamaya devam edecektir. Kucağa alındığı an susup yatırılınca tekrar ağlıyorsa bu kucak alışkanlığıdır ve bu durumda bebek yavaş yavaş eğitilmelidir.

Bebek Neden Ağlar?

Bebekler, gün içerisinde belirli aralıklarla uyurlar. Bebeklerin gece ya da gündüz uyumaları ve özellikle geceleri uykudan uyanmaları aileleri çok zorlayan bir durumdur. Bebekler ağladıkları zaman birçok şeyi anlatmak isteyebilir. Günümüzde uzmanlar bebek ağlamasını; bebeğin altının ıslak olması, karnının aç olması veya da bir sancısının olması gibi nedenler ile açıklamaktadırlar.

Bebeklerin huzursuzlanması ve ağlaması özellikle ilk 6 ayda sıklıkla görülür. 0-6 ay arası bebekler ihtiyaçlarını belli edebilmek için ağlar. Altıncı aydan sonra bebeklerde huzursuzlanma ya da ağlama krizleri farklı nedenlere bağlı olarak daha seyrek görülür.

Bebeklerin huzursuzlanmasına neden olan sebeplerin başında açlık gelir. Bebekler acıktıklarında ya da suya ihtiyaç duyduklarında bunu belli etmek için içgüdüsel olarak ağlar. Bunun yanı sıra bezin kirlenmesi, karın ağrısı, gaz çıkaramama ya da fazla sıcak veya soğuk olması da bebeklerin ağlamasına neden olabilir.

6 aydan büyük bebekler genellikle uykusuz kaldıklarında huzursuzlanır. 6 aydan küçük bebeklerde uykusuzluk sorunu daha az görüldüğünden ve bebekler bu süreçte ortalama 18 saat uyuduğundan, bebeğin huzursuzlandığı anda bebeği uyutmaya çalışmak doğru değildir.

6 aydan küçük bebekler, açlık, bezin kirlenmesi ya da gaz çıkarma isteği dışında da huzursuzlanabilir. Bebeğin sık sık huzursuzlanması ya da uykusuzluk sorunu yaşaması, bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu nedenle 6 aydan küçük bebeklerde uzun süren huzursuzluk yaşanması durumunda doktora başvurmak büyük önem taşır.

Bebekler Neden Uyumaz?

Bebekler için ağlamak gülmekten önce gelir. Yenidoğan bir bebek her isteğini ağlayarak ifade edebilir. Bebeğin her ağlaması, mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu durum aileyi tedirgin etmekle birlikte; tıbbi açıdan bakıldığında ağlamayan bir bebek iletişim de kurmayan bir bebek anlamına gelir.

Örneğin bazı hastalıklarda bebeğin ağlamaya bile gücü olmayabilir. Ciddi bir yenidoğan sarılığı geçiren bebekler görüntüde çok uslu durur ve devamlı uyurlar. Aileler de farkına varmadıkları için bu durum tanı konmasını geciktirebilir.

0-6 ay arası bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi uygundur. Bu dönemde özellikle ilk 3 ayda her ağladığında bebeğin emzirilmesi hem bebeği sakinleştirir hem de anne sütü üretimini artırır. Anne sütü alan bebeklerde beslenmeye saat düzenlemesi yapılması, ilk 3 ay için uygun değildir.

Bebekler 0-3 ay zaten annesi ile kendisini aynı canlı olarak görür, yani farklı bir birey olduğunun farkında değildir. Beslenme ihtiyacı olduğunda da bunu geciktirmek yani her istediğinde bebeği emzirmemek bebekte güven sarsıcı bir etki yapar.

Ağlayan bebek
Ağlayan bebek

Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Gelelim bebeği sakinleştirmeye. Ağlayan bebek nasıl susturulur?

Bebeğinizle sert bir ton ve yüksek sesle konuşmayın

Doğum öncesinde işitme hissi olan bebekler dünyaya geldikten sonra da her şeyi çok net duyabilirler. Ağlayan bir bebekle mutlaka yumuşak bir tonda konuşulmalıdır. Daha önceden alışık olduğu için anne veya babasının sesi, bebek için sakinleştirici etki yapacaktır.

Doğum öncesi dinletilen müzikler de doğum sonrası bebekleri rahatlatır, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. Televizyon ve bilgisayar ekranları ise bebekler üzerine negatif etki yapar. Konuşma ve davranış üzerine de olumsuz etkileri olduğu için 2 yaş sonuna kadar çocukları televizyondan uzak tutmak gerekmektedir.

Yatış pozisyonu önemli

Koku duyusu da yenidoğan bebeklerde belirgindir. Ağladığında anne kucağına alındığında anne sütü kokusu duyacak ve aç olmasa bile rahatlama hissedecektir.

Bebekler kol ve bacakları ile bir yere temas ettiklerinde de sakinleşir. Anne karnındakine benzer bir konumda yatırılmaları; yani yüz üstü, başı yan duracak konumda kol ve bacaklar gövdeye çekilmiş halde yatmaları onları sakinleştirir. Ama bu yatış şekli kesinlikle gece önerilmez, “ani beşik ölümü sendromu” yüz üstü yatan bebeklerde daha sık olduğu için, sadece gündüz anne uyumuyor ve bebeği gözleyebilecek ortamda bulunuyorsa bebeğini bu şekilde yatırabilir.

“Kucağa alıştırma” mantığı yanlış

0-6 ay arası bebekleri ağladıklarında kucağa almaya çekinmek doğru değildir. Bebek ağlayarak iletişim kurmak istemektedir ve kucağa almak ona güvende olduğunu hissettiren en faydalı yoldur. Huzursuz olduğunda kucağa alınan bebeklerle ilgili yapılan çalışmalarda, bu bebeklerin bağışıklık sistemlerinin bile daha iyi çalıştığı gözlenmiştir.

Temiz hava bebeğe iyi gelir

Açık havada zaman geçirmek, her yaştaki çocuk için rahatlatıcıdır. Bebek küçük bile olsa, prematüre doğmuş değilse ilk günden itibaren sokağa çıkarılabilir. Büyükannelerin daha çok benimsediği “bebek 40 gün sokağa çıkarılmaz” yorumunun tıbbi dayanağı yoktur.

Kuzey Avrupa ülkelerinde yapılan pek çok bilimsel çalışmada, doğumdan itibaren açık havaya daha çok çıkartılan bebeklerde hastalık görülme riski evden çıkmayanlara göre daha az bulunmuştur. Özellikle uyku sorunu olan çocuklar, açık havada kaldıkları süre ile doğru orantılı olarak daha iyi uyurlar.

Güneşli günlerde güneş banyosu yaptırılan çocuklarda da D vitamini sentezi daha iyi olur ve bu da çocuğun hem bağışıklık sistemini düzenler hem de uykuya geçişi kolaylaştırır.

İşte ağlayan bebek nasıl susturulur sorusunun cevabı. Bebeğinize mutlu ve huzurlu bir ömür diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir