Hamilelik

Hamilelikte Erkekler Nasıl Davranmalı?

Hamilelikte erkekler ne hisseder? Hamilelik çok hassas bir dönem. Baba adayı da bu süreçte zorlanıyor. Baba adayı hamilelik süreciyle aktif bağ kurmalıdır. Bu hem kendisinin hem de hamile eşin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi için önemli.

Hamilelikte erkekler
Hamilelikte erkekler

Hamilelik Döneminde Babanın Rolü

9 aylık gebelik süreci boyunca anne adayı, heyecan ve mutluluğun yanı sır bir o kadar da stres yaşar. “Doğumum sorunsuz gerçekleşecek mi?”, “Herhangi bir sorun çıkacak mı?” gibi sorular, anne adayını gerginliğe sürükleyen sorulardan yalnızca birkaçıdır. Peki hamilelikte erkekler nasıl davranmalı?

Kadınların en hassas olduğu dönem, gebelik dönemidir. Anne adayı, fiziksel değişimlerin yanı sıra birden çok psikolojik değişim de yaşar. Buna neden olan ise, vücuttaki hormonsal değişimlerdir. Anne adayı, o anki psikolojisiyle aldığı kilolardan, ayağındaki şişiklerden veya vücudunda oluşan çatlaklardan dolayı kendisinden nefret edebilir. İşte tam bu noktada, baba adayına büyük görevler düşmektedir.

Gebelik dönemi boyunca eşlere düşen en büyük görev, anne adayına güven duygusu aşılayabilmektir. Anne adayı umutsuzluğa düştüğü veya içine kapandığı bir dönemde, eşinin desteğini hissederse bu dönemi çok daha kolay atlatacaktır. Bu nedenle baba adayı, eşine sık sık her ne olursa olsun onun yanında olduğunu söylemeli, söylemese bile bunu hissettirmelidir.

Gebelikte kadında birçok fiziksel değişim meydana gelir. Anne adayı fazla kilo alabilir, vücudunda ödeme bağlı şişlikler meydana gelebilir, çatlaklar oluşabilir, saçları güçsüzleşebilir ve dökülebilir, vücudunda tüylenme olabilir. Baba adayı, bu durumlar karşısında morali bozulan eşine her fırsatta bunların geçici olduğunu, gebelikten sonra tüm bunların ortadan kalkacağını hatırlatmalıdır. Onun moralini bozacak şeyler söylememeye dikkat etmelidir.

Bir diğer önemli nokta; baba adayı “kız çocuk istiyorum”, “erkek çocuk istiyorum” gibi söylemlerden kaçınmalıdır. Bu durum, doğuma dair pek çok endişe taşıyan anne adayını daha da endişelendirecektir.

Gebelik sürecinde, baba adayının eşine destek olabileceği birçok nokta vardır. Örneğin, anne adayı gebelik süreci ile ilgili bir kitap okurken veya program izlerken, eşler de onların yanında olabilir. Doktor kontrollerine veya gebelik döneminde anne adayını bilgilendiren aktivitelere birlikte katılım sağlanabilir.

Unutulmamalıdır ki, gebelik döneminde anne adayının en büyük destekçisi eşlerdir. Eşlerin, onlara yaklaşımı, her daim yanında oldukları belirtmeleri, onları dinlemeleri gebelik dönemini çok daha keyifli hale getirecektir.

hamile kalmadan önce yaptırılması gereken testler

Babaların Gebelik Psikolojisi

Gebeliğin öğrenilmesiyle birlikte anne ile bebek arasında bağ kurulmaya başlar. Hamilelikte erkekler ise, biyolojik doğumu gerçekleştiremiyor olsalar da, bebeğin sosyal doğumun aktif bir gerçekleştiricisi olarak bağ kurmaya başlarlar.

Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte anne bebeğe kendisini daha yakın ve bebeği kendisinin bir parçası gibi hissetmeye başlar. Gebelik anne için heyecan verici bir süreçtir. Bundan yalnızca psikolojik olarak değil, fiziki olarak da etkilenir.

Babalar ise bu sürecin fiziki kısmına dahil değilseler de psikolojik olarak doğumun birer parçasıdırlar. Babalar gebelik süreci boyunca annenin yaşadığı pek çok duygudan mahrum kalıp bazen ikinci plana düşebilmektedirler. Annenin yardımcısı ve sürecin izleyeni konumundadırlar. Fakat biyolojik doğumu gerçekleştiremiyor olmaları babaların doğumun aktif bir parçası olmadıkları, sürecin sadece izleyeni ve anne adayının sadece yardımcısı oldukları anlamına gelmez. Babaların da gebelik sürecinde yaşadıkları en az anne kadar önemli ve bebeğin gelişiminde etkilidir.

Bebek – Baba Bağı

Annenin bebekle 9 ay boyunca fiziksel, biyolojik ve duygusal olarak doğal yollardan kurduğu bağı, babanın kendisinin inşa etmesi gerekir. Fiziksel ve biyolojik olarak bu sürece dahil olamasa da psikolojik olarak bebeğe kendisini, doğumdan itibaren de kendisine bebeği hazırlaması gerekir.

Üreme sürecine babanın katkısı sadece spermin yumurtayı döllemesiyle sınırlı kalmamaktadır. Gebelik anne bedeninde gerçekleşmekteyse de babanın da  gebelikten haberdar olunmasıyla birlikte babalık süreci başlamış olur. Nasıl ki anne adayı psikolojik olarak anne olacağına ve hayatının bu yönde değişeceğine kendisini hazırlıyorsa, aynı şekilde baba adayı kendisini ve hayatını babalığa hazırlamak durumundadır. Anne ve babaların bu süreci eş zamanlı yürütmeleri de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Baba, annenin doğumla ilgili katıldığı eğitimlerin tümünde eşiyle birlikte sürece dahil olmalı ve sürecin nasıl geçirilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi edinmelidir.  Böylece her iki birey de bu sürece yalnızca bebeğin gelişimini göz önünde bulundurarak değil, birbirlerine karşı da psikolojik olarak hazırlanmış olacaklardır.

Hamilelikte erkekler gebelik sürecinin yalnızca etkisiz bir bileşeni olduğu ve bebekle hiçbir bağının bulunmadığı sanrısı hem baba adayına haksızlık olur, hem de bebeğin gelişim önünde bir engel olarak karşımıza çıkar. Babanın bebekle bebeğin doğumundan itibaren, hatta bebeğin doğumundan aylar sonra bağ kurması her iki taraf için de sağlıklı değildir. Bu bir zorunluluk da değildir, yalnızca yanlış bir algıdır. Baba gebelik sürecinin anne ve bebekle birlikte aktif bir parçasıdır.

hamilelikte kansızlık neden olur

Hamilelik Döneminde Çift Terapisi

Hamilelik sürecinde eşler arasında bir takım problemler baş gösterebilir. Bu durumda öncelikli olarak yapılması gereken şey, hamilelik döneminde yaşanan sorunların nedenleri konusunda anne ve baba adaylarını bilgilendirmektir. Böylece çiftler birbirlerinin davranış ve tepkilerini daha doğru değerlendirme şansına sahip olurlar.

Baba adaylarının anne adaylarındaki duygusal değişikleri daha iyi kavrayabilmeleri ve eşlerinin değişen davranış ve tepkilerine anlayış gösterebilmeleri açısından alınacak terapist desteği yararlı olacaktır. Bu duygu değişimlerinin, korkuların ve endişelerin karşılıklı olarak paylaşılabilmesi, çiftler arasındaki iletişimin daha sağlıklı olabilmesi açısından önemlidir. Özellikle anne adaylarının hamilelik sürecinde artan gereksinimlerini, istek ve korkularını eşleriyle paylaşmaları, bu konuyla ilgili yanıt alabilme ve eşlerinden destek görebilme olasılıklarını artıracaktır.

Bunların yanı sıra baba adayları da kendi gereksinim, istek ve korkularını dile getirirken çekinebilirler. Böyle bir durumda baba adaylarının kendilerini dışlanmış hissetmeleri sıkça rastlanan bir durumdur. Bu sebeple olumsuz duyguların dile getirilmesi çok önemlidir.

Yukarıda bahsedilen sorunların ortaya çıkması durumunda hiç vakit kaybetmeden profesyonel bir yardım almak yapılabilecek en doğru şeydir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir