Kültür Sanat

Helen O’Grady Drama Akademisi İstanbul Açıldı

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, çevrelerine adaptasyon sağlayamadıklarından, hayat hem kendileri hem de ebeveynleri için zorlaşıyor. Bulunduğu ortamda hareketleri engellenmeye çalışılan hiperaktif çocuklar, giderek hırçınlaşıyor. Drama eğitimleri, çocuklardaki bu sorunu aşmaya büyük katkı sağlıyor.
Dünyada 26 ülkede 50 binden fazla çocuğa eğitim veren Helen O’Grady Drama Akademisi, İstanbul’da da çocukların kişisel gelişim süreçlerini desteklemek için, drama derslerine başladı. Akademinin ilk drama dersi, anneler, babalar ve çocukların katılımıyla yapıldı. İlk ders için Türkiye’ye gelen Helen O’Grady Drama Akademisi Eğitim Müdürü Margaret Darley, son 16 yıldır verdiği eğitimlerde, dramanın çocuklar üzerindeki etkisini gözlemlediğini anlattı.
Ortama hızlı adapte oluyorlar
Derslere giren çocukların özgüveninin geliştiğini vurgulayan Darley, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanların bile, ortama hızla adapte olduklarını söyledi. Darley, Fransa’da verdiği bir drama eğitiminde çok yakın bir zamanda yaşadığı deneyimi şöyle aktardı:
“Yaşları 5-12 arasında olan 17 çocuğa eğitim verecektim. Derse başlamadan önce, eğitime katılacak olan 8 yaşındaki bir çocuğun, çok ağır dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) olduğunu ve konsantre olmakta güçlük çektiğini söylediler. Derse başladık ve kısa bir süre sonra çocuğun, grupla bir bütün olarak hareket ettiğini gördüm. Müfredat sayesinde, yeteneklerinin sınırını anlaması için onu olaya dahil etmeyi başarmıştım. Küçük kızın annesi, eğitim bittiğinde bana teşekkür etti ve çocuğunu hiçbir zaman bu kadar odaklanmış ve ilgili görmediğini söyledi.”

Kabul görmemek, çocuğu hırçınlaştırır
Helen O’Grady İstanbul Avrupa Merkez Müdürü Serçin Duran da, hiperaktif çocukların hareketlerinin, hem formal ders ortamlarında hem de restoran, kafe, uçak, tren gibi kamu alanlarında, yetişkinler tarafından kısıtlanmaya ve engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti. “Bu durumda çocuklar, enerjik hallerinin insanlar tarafından hoş karşılanmayan olumsuz bir şey olduğunu düşünmeye başlarlar” diyen Duran, her haliyle kabul görmenin küçük büyük herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey olduğunu vurguladı.
Kabul görmemenin, hiperaktif çocukları daha da hırçınlaştırdığının altını çizen Duran, şunları anlattı:

“Derslerimize katılan bu gibi çocuklar için hedefimiz, sınıfımızı renklendirmelerini, sınıftaki daha çekingen çocuklara yardım ederek, enerjilerinin bir başkasına yardımcı olduğunu görmelerini, dersin düzenini bozmadan sınıftaki herkes tarafından her halleriyle kabul edilmelerini sağlamak. Bu durum, onların kendilerine ve hayata daha olumlu bakmalarını ve çelişkili gibi görünse de, daha sakinleşmelerini sağlıyor.”
Helen O’Grady Eğitim Süpervizörü Rebecca Goodfield da, dramanın özellikle sosyal medya iletişiminin yaygınlaştığı şu günlerde, çocukların kendilerini düzgün ifade etmesi açısından oldukça etkili sonuçlar verdiğini söyledi.

 

Eğitim Günleri ve Yerleri:

Cihangir Spor Merkezi, 1. Stüdyo, Cumartesi: 10:00

Tarabya İstek Kemal Atatürk Kampüsü Spor Salonu, Cumartesi: 13:15

Etiler Dans Akademik Bale Stüdyosu, Cumartesi: 16:00

 

Helen O’Grady Drama Akademisi Hakkında: 

Helen O’Grady Drama Akademisi yıllar önce Avustralya’da kuruldu. 1979 yılında, drama öğretmeni ve oyuncu olan Helen O’Grady, Perth şehrinin bir banliyösünde bir stüdyo kiralayarak çocuklar için okul sonrası drama dersleri vermeye başladı. Çocuklar için özel olarak hazırlanan Helen O’Grady Drama Sistemi akademinin büyümesine temel oluşturdu ve kısa sürede Avustralya’nın geri kalan bölgelerine ve Yeni Zelanda’ya yayıldı. Sonrasında ise Afrika ülkeleri, ABD, Gürcistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Singapur, Çin, Japonya, Filipinler, Güney Afrika, Birleşik Krallık, İrlanda, Malta, Körfez Ülkeleri, Kanada gibi ülkelerde Helen O’Grady Drama Akademileri açıldı. Bugün okulların bulunduğu toplam yirmi altı ülkede 50 binden fazla çocuk, her hafta Helen O’Grady Drama derslerine katılıyor.

 

Ayrıntılı Bilgi: http://helenogradyistanbul.com

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir