Kültür Sanat

Türkiye’de Korunmaya Muhtaç Çocuk Sorunu

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı “korunmaya muhtaç çocuk” kavramı üzerine dikkat çekmek, korunmaya muhtaç çocukların en iyi şekilde topluma kazandırılmaları, sosyal ve psikolojik açıdan irdelenerek rehabilitasyonları, ruh sağlıkları ve fiziki koşullarının iyileştirilmesi için çözümler önerilmesi ve farklı çalışma yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamak üzere, 26 Kasım Salı günü Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Türkiye’de Korunmaya Muhtaç Çocuk Sorunu Forumu" düzenledi.

Forumda, GfK Türkiye tarafından gerçekleştirilen “Korunmaya Muhtaç Çocuk Bilinirlik ve Algı Araştırması”nın bulguları açıklandı. Konunun, uzman akademisyenler tarafından tartışıldığı organizasyonun moderatörlüğünü ise, sunucu ve aynı zamanda Koruncuk Dostu Ali İhsan Varol üstlendi. 

Korunmaya Muhtaç Çocuk Bilinirlik ve Algı Araştırma Raporu

Korunmaya muhtaç çocuk dendiğinde aklınıza ne geliyor? Korunmaya muhtaç, sokakta veya yetiştirme yurdunda yetişmiş çocukların ileride hayatta, iş dünyasında karşılaşabileceği sorunlar neler? Peki, korunmaya muhtaç çocukların korunması konusunda kimlere görev düşüyor? Bütün bu soruların cevapları Koruncuk Vakfı ve GfK işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda ortaya kondu.

Araştırmanın kantitatif aşaması Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde temsilen seçilmiş 15 ilde, 15-65 yaş aralığında 1.240 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Kalitatif araştırma aşamasında ise toplumun farklı kesimleri ile 4 odak grup toplantısı yapıldı. Her 10 kişiden 9’u çevresinde korunmaya muhtaç çocuk bulunmadığını belirtti. Çevresinde korunmaya muhtaç çocuk bulunduğunu belirtenlerin oranı ise, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha yüksek.

Araştırma sonuçlarına göre; "korunmaya muhtaç çocuk" denildiğinde akla ilk gelen 'kimsesiz çocuk' olurken, sonraki ifadeler 'bakıma muhtaç çocuk' ve 'evsiz çocuk' şeklinde. 

Korunmaya muhtaç çocuğu en iyi tanımlayan üç ifadeyi belirtmeleri istenen katılımcılar sırasıyla “annesi/babası veya ailesi olmayan”, “fiziksel istismara uğrayan/şiddet gören” ve “aile sevgisinden uzak” ifadelerini belirttiler.

Korunmaya muhtaç çocukların hayatta karşılaşacağı zorluklar

Korunmaya muhtaç, sokakta veya yetiştirme yurdunda yetişmiş çocukların ileride karşılaşabileceği en büyük zorlukların “toplum tarafından dışlanma”, “iş hayatı ile ilgili sıkıntılar” ve “güven sorunu” olarak belirtildiği araştırmada, sosyal hayatta karşılaşabilecekleri en önemli sorunların başında “toplum tarafından dışlanma”, "aile kültürünün eksikliğinden dolayı evlilik/aile hayatına uyum sağlayamayacağının düşünülmesi”, “suça eğilimi olduğunun düşünülmesi” şeklinde belirtildi. İş dünyasında karşılaşılabilecek en önemli sorunlar arasında ise “şiddete eğilimli olarak algılanması”, “işveren tarafında güven sorunu oluşturması”, “iş için yeterli görülmemesi” bulunuyor.

Öncelikli görev devletin ve ilgili bakanlığın

Korunmaya muhtaç çocukların korunmasında öncelikli olarak görevin devlete ve devlete bağlı kurumlara düştüğü belirtiliyor. Gönüllüler, STK’lar, eğitimciler ikincil sorumluluk sahibi olarak değerlendiriliyor. Araştırma sonucuna göre her 10 kişiden 7’si korunmaya muhtaç çocukların korunması konusunda devlete, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na görev düştüğünü ifade ediyor. İkinci sırada Çocuk Esirgeme Kurumu, Yetiştirme Yurtları yer alırken üçüncü sırada ise bireyler ve gönüllüler bulunuyor. Korunmaya muhtaç çocukların korunmasında görev düşenler konusunda doğaçlama cevaplarda cinsiyette farklılaşma görülmezken, devletin Doğu Anadolu ve Marmara’da belirtilme oranı daha yüksek. Ege Bölgesi'nde ise “Çocuk Esirgeme Kurumu” cevabı ön plana çıkıyor.

Araştırma sonucuna göre korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili yapılması gereken en önemli üç görev
 
"Devletin, belediyelerin veya muhtarların bu çocukları düzenli bir şekilde kayıt altında tutmaları ve aile bakanlığı ile işbirliği yapılması”, “bağımsız vakıfların ve sivil toplum örgütlerinin/üniversitelerin bu soruna dikkat çekecek çalışmalar yapması" ve “medya/basın aracılığıyla toplumsal bilinç kazandırılması, farkındalık yaratılması”

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir