Kültür Sanat

Sanal Alem Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Yaratıyor

Sanal ortamda öz güvenini kaybeden çocukların eleştirel ve yaratıcı düşünemeyeceğini söyleyen KAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin, “İnsanların çevreye uyum sürecinde doğumundan ölüme kadar ihtiyaç duyduğu bilgileri elde etmeye çalışır.” diyerek konuşmasına şöyle devam etti;

“Kişiliğini oluşturma evresinde aile ve çevrelerinden destek alamayan çocuklar sosyal paylaşım sitelerine yöneliyorlar ve de sosyal paylaşım sitelerinden çevre edinen çocuğun arkadaşları da sanal oluyor. Bu tür ortamlarda farklı kimliğe bürünen çocuklar, çoğu zaman hayali kişilerle iletişim kuruyor. Dolayısıyla kişiliklerini yansıtamıyorlar.”

Sanal âlemde arkadaş edinen çocuklar eleştirel ve yaratıcı düşünemez

Engin, “Çocuklar, fotoğrafları yerine daha göz alıcı kişilerin fotoğraflarını sitelerde kullanıyorlar. Bu durum da farklı kişilikler ortaya çıkarıyor. Kendilerini sanal alemde başka, gerçek hayatta başka gösteriyorlar. Kendi kimliklerini ortaya koyamadıkları için de kişilikleri törpüleniyor. Bir kıyafet alırken beğenip, karar verebilme iradesini ortaya koyamaz oluyorlar.

Sosyal hayatta başkalarına bağlı yaşadıkları için kendi hayatlarını dış dünyadaki merkezlerin etrafında sürdürüyorlar. Sanal ortamda öz güvenini kaybeden çocuk, eleştirel ve yaratıcı düşünemez hale geliyorlar.” diyerek sosyal paylaşım sitelerinin çocuğun eleştirel ve yaratıcı düşünmesini engellediğini vurguladı.

 

Sanal Dünya ve Çocuk

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir