Sakıp Sabancı Müzesi’nde çocuklar, 15 Haziran tarihine kadar, Polska ezgileri eşliğinde, uzak komşu Polonya’nın topraklarına doğru tarihi ve kültürel bir yolculuğa çıkacak. Bu eğlenceli yolculukta onlara, sultan mektubu taşıyan elçiler, ressamlar ve kumaş dokumacıları eşlik edecek.
Haftaiçi Okul Programları
Kolaj Portreler / Anaokulu
Çocuklar dikkatlerini farklı dokulara, renklere, yüzlere ve duruşlara odaklayarak, yaratıcı tekniklerle serginin öyküsünü oluşturacak ve sergilenen portrelerle bu öykü arasında bir ilişki kurmaya çalışacaklar. Çocuklar, son olarak da kendi portrelerini yapacaklar.
Polonya Bebekleri / 1. ve 2. Sınıf
Geleneksel Polonya kıyafetleri şeklinde hazırlanan kâğıt kıyafetleri desenleyecek ve renklendirecek olan çocuklar, bu kıyafetleri kâğıt bebeklerine giydirecekler.
Polonya’ya Mektup Var / 3 – 4. Sınıf
Çocuklar, mektup kâğıdı, özel zarflar, aile armaları, mühürler ve pullar tasarlayarak zarfı mühürlenmiş mektuplar hazırlayacak ve tarihi yazışmalar içinde nostaljik
bir gezinti yapacaklar.
Kumaş Tasarımcıları Aranıyor / Ortaokul
Bu atölye çalışmasında, çocuklar Bursa ipeğinden dokunmuş kumaşların neden bu kadar değerli olduğu sorusunun yanıtı sergide arayacaklar. O eşsiz kumaşları daha da özel yapan desenlerin binlerce yıllık geçmişini araştıracak ve atölye çalışmasında kendi desenlerini en yaratıcı biçimde tasarlamanın yollarını düşünecekler.
Zafer Madalyonları / Lise
Bu çalışmada gençler, sergideki madalyonlardan yola çıkarak kendi kişisel zaferlerini ölümsüzleştirecekleri madalyonlar tasarlayacaklar.
Hafta Sonu Bireysel Programlar
Mart ayı programı:
Kolaj Portreler
2009 doğumlu çocukların SSM ile tanıştıkları bu çalışmada farklı dokulara, renklere, yüzlere ve duruşlara dikkat çekilecek. Yaratıcı tekniklerle serginin öyküsünü oluşturacak ve sergilenen portrelerle bu öykü arasında bir ilişki kurmaya çalışacaklar. Minik ziyaretçilerin, bu eşsiz serüvenleri kendi portrelerini yapacakları bir atölye çalışması ile sonlandırılacak.
Zafer Madalyonları
2007 – 2008 doğumlu çocuklar bu çalışmada, sergideki madalyonlardan yola çıkarak kendi kişisel zaferlerini ölümsüzleştirecekleri madalyonlar tasarlayacaklar.
Kumaş Tasarımcıları
2005 – 2006 doğumlu çocuklar için tasarlanan bu atölye çalışmasında, Bursa ipeğinden dokunmuş kumaşların neden bu kadar değerli olduğu sorusunun yanıtı sergide aranacak. Çocuklar, o eşsiz kumaşları daha da özel yapan desenlerin binlerce yıllık geçmişini araştıracak ve atölye çalışmasında kendi desenlerini en yaratıcı biçimde tasarlamanın yollarını düşünecekler.
Polonya’da Bir Osmanlı Çadırı
2001 – 2004 doğumlu tasarımcı çocukları bekleyen atölye çalışmasında, Osmanlı seferlerine götürülen çadırlara yakından bakılacak ve bu gezer evlerin şaşırtıcı özelliklerini fark edecekler. Kendileri de minyatür bir çadır tasarımı yapan çocuklar, aynı zamanda etrafındaki doğayı ve insanları da canlandıran üç boyutlu çalışmalar gerçekleştirecekler.
Nisan Ayı Programı:
Kolaj Portreler
2009 doğumlu çocukların SSM ile tanıştıkları bu çalışmada farklı dokulara, renklere, yüzlere ve duruşlara dikkat çekilecek. Yaratıcı tekniklerle serginin öyküsünü oluşturacak ve sergilenen portrelerle bu öykü arasında bir ilişki kurmaya çalışacaklar. Minik ziyaretçilerin, bu eşsiz serüvenleri kendi portrelerini yapacakları bir atölye çalışması ile sonlandırılacak.
Kumaş Tasarımcıları
2007 – 2008 doğumlu çocuklar için tasarlanan bu atölye çalışmasında, Bursa ipeğinden dokunmuş kumaşların neden bu kadar değerli olduğu sorusunun yanıtı sergide aranacak. Çocuklar, o eşsiz kumaşları daha da özel yapan desenlerin binlerce yıllık geçmişini araştıracak ve atölye çalışmasında kendi desenlerini en yaratıcı biçimde tasarlamanın yollarını düşünecekler.
Polonya’ya Mektup Var
2005 – 2006 doğumlu çocuklar, mektup kâğıdı, özel zarflar, aile armaları, mühürler ve pullar tasarlayarak zarfı mühürlenmiş mektuplar hazırlayacak ve tarihi yazışmalar içinde nostaljik bir gezinti yapacaklar.
Polonya Resimleri Canlanıyor
2001 – 2004 doğumlu çocuklar bu çalışmada sergideki minyatür resimlerden kopyalar alıp, senaryolar yaratacaklar. Senaryolar, kare kare fotoğraflanacak ve stop motion tekniği ile canlandırılacak.
Ayrıntılı bilgiye, http://muze.sabanciuniv.edu/tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.