Semiha Berksoy’u bize tanıtabilir misiniz?
Semiha Berksoy çok alışılmışın dışında bir sanatçı. Bu yıl biliyorsunuz 100. doğum yılı onun ve ilk genç Cumhuriyet’in en önde kadınlarından, bale ve opera sanatçısı. Eğitiminde de çok yönlü biriydi ve ilk resimle başladı. Tiyatro… İlk milli operayı gerçekleştirdi. İlk kadın opera artisti unvanını aldı. Dünyada bugün sanatların birleştiricisi olarak tanınır…
Semiha Berksoy Vakfı’nı anlatır mısınız?
Vakıf kurulalı 5 yıl oldu. Aslında bir opera vakfıdır. 2 yıla yakın dersler veriliyor. Sanat faaliyetleri var. Semiha Berksoy müzesi tahsis edildi. Sergiler olacak, videolar yayınlanacak. Tüm dünyada yaşatılacak. Müzenin 2012 de açılması planlanıyor.
Ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz burada?
2 kolda çalışıyoruz. Bir tanesi eğitim bölümü. Çocuk sanat akademisine çok önem veriyoruz. 3,5- 4 yaşından 12 yaşına kadar eğitim veriyoruz. Bale, yaratıcı drama, koro var. Eylül de kayıtlar başlıyor. Cumartesi tüm gün eğitim veriliyor.
Çocuklarınızı hangi özelliklerine göre seçiyorsunuz?
Koro dışında seçim yapmıyoruz. Koroda ritim duygusunun, ton duygusunun iyi olması gerekiyor.
İsteyen herkes katılabilir mi?
Tabiki de herhangi bir şart aramıyoruz. Ücret olarak 1 aylık 250-300 tl alıyoruz. Eylülde başlıyor hazirana kadar sürüyor. Her cumartesi var.
Yetişkinler için bir programınız var mı?
Tiyatro stüdyosu programımız var. Üçer aylık bir program.10-12 kişilik sınıflarda oyunculuk eğitimi veriliyor. Yetişkinler içinde bir kursumuz var şu an ve yaz kursu devam ediyor. Ekimden itibaren o da cumartesi- pazar, 2 şer saatten.
Ders seçiminde çocukların tüm derslere katılımını sağlamak amacıyla ders saatleri birbiriyle çakışmayacak şekilde düzenlendi. Özellikle cumartesi günkü programlar, yeteneklerine uygun olan faaliyetleri seçebilmeleri için düzenlendi.
Çocuklarının sanatla iç içe olması konusunda ailelere bir tavsiyeniz var mı?
Aileler çocuklarını tüm sosyal aktiviteler içinde yer almaya teşvik ediyorlar fakat bu çocuğun üstünde bir yük yaratıyor. Mesela hafta içi spor faaliyetleri, hafta sonu sanat faaliyetleriyle ilgilenmek daha doğru diye düşünüyorum. Çünkü sanat, çocuğun kişisel gelişimi için çok önemli. Sanat, ruhsal ve düşünsel gelişimi sağlayan bir odak noktasıdır. Sanat yaşamın bir parçasıdır.
Ülkemizde Semiha Berksoy gibi insanların sayısını arttırmak için ne yapmalıyız?
Çok çalışmak lazım. Kültür merkezlerinin artmalı. Bilgili programlar yapılması gerekir. Kültürel, sosyal alanlar yaratılmalı. Günümüz çeşitliliğinde kendinizi beslemek için çok seçici olmanız lazım. Eskiden az ama kaliteliydi. Şimdi ise doğru bir tercih yapabilmek için önce bilgili olmak sonra seçim yapabilmek gerekiyor.
Aileler bu seçiciliği çocuklarına nasıl aşılayabilirler?
Anne-baba bu konuda arayış içinde olmalı. Okuldaki hocalarına danışabilir. Araştıracak okuyacak ve okutacak. Ailem beni hep sanatla iç içe büyüttü. Benim eğitimimde önce görerek sonra okuyarak öğrenmek esastır. Çocuklar küçük yaştan itibaren sanatla tanıştırılmalı ve aktivitelerde yer alması sağlanmalıdır. Bu konuda aileye, hocalara büyük bir görev düşüyor. Şimdi herkes roman yazıyor, herkes öykü yazıyor. Nitelik suçlu duruma düşer oldu ve nicelik ön plana çıktı. Tiyatro da bundan nasibini aldı.
Yaz okulunuz hakkında da bilgi alabilir miyim?
Haziranda başlayıp, ağustosta bitmesi planlanan yaz okulumuz yolun sorun olması nedeniyle iptal edildi. Kışın sanat akademimiz var. Vakfımız ulaşılabilir bir konumda.
Yaz okulu fikrine katılıyor musunuz?
Eğitim sistemi çok problemli. Çocuklar okul temposundan yarı bunalım içinde çıkıyorlar. Çocukla büyük gibi olmayı bilmeli, onu ciddiye almalı. Burada anne-babanın fonksiyonu çok yüksektir. Çocuğu doğru yönlendirmeli. Yaz okulu çocuğu vakit geçirilecek bir yer olarak görülmemelidir. Oysa çocuk sanatın, bilimin insanı olarak görülmelidir.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Eğitim, insanların çağına uygun olarak yetiştirilmesidir. Bir bireyin kendini var edip kendi yaşamına yön verebilmesi için bilinçli olmak gerekir. İşte bu da ailede başlar. Bunun için çocuğu güzel yetiştirmek gerekir, doyumsuz olmadan, içini doldurarak büyüteceksiniz. Bilgi birikimi olmalı, ilkel ruhlar olmamalı. Çocuğun enerjisini doğru kanalize edebilmek gerekir.