Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
İstanbul’da doğdum. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun oldum ve lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde aldım . Sonrasında da öğrenimime devam ettim ama beni ve seçeneklerimi belirleyen iki önemli adres bunlardır. Yazar olmama neden olan okullar! Geçen yıllar boyunca öğretmenlik ve gazetecilik yaptım. Ancak yazarlık benim için ‘aslolandı’.
Ne zamandan beri çocuk kitapları yazıyorsunuz?
Son iki yıldır bu alan üzerinde de çalışıyorum.
Çocuk kitapları yazarken olmazsa olmazlarınız nelerdir?
‘Ben bilirim’ edasına yüz vermeyen bir anlatıcıyla yola çıkmak. Bu elbette yazarın tutumu için de geçerli.
Sizce iyi bir çocuk kitabı hangi özellikleri taşımalıdır?
Çocuğu eğiteceğim kaygısı içerisinde olmayan, mesajlarını bariz biçimde vermeyen kitaplar iyi kitaplardır.
Bugüne kadar yazdığınız çocuk kitaplarından kısaca bahseder misiniz?
“Uçan Salı” benim ilk çocuk kitabımdı. Orada artık yeri değişmiş olan bir pazardan, Salı Pazarı’ndan bahsediyorum. Bir kız çocuğunun pazarda kaybolması sonucunda başına gelen komik olaylara değiniyor, bununla birlikte gelen düşsel yolculuklara davet ediyorum okurumu. “Acayip Bir Deniz Yolculuğu”nda ise kültürel bir projenin önemini küçücük de olsa hatırlatmak istiyorum genç okurlarıma. Antik Çağ’da Foça’dan Marsilya’ya yapılmış bir yolculuğun 2009 yılında yinelenmesinin heyecanı içerisinde yazdığım bir kitap o. Konu bu olsa da, ben alerjik Kerem ve arkadaşlarının öyküsünü anlatıyorum.
Gençlik romanım “Yalancı Şahit”te ise TMK Mağduru çocukların öyküsünü paylaşıyorum okurumla. Taş atan çocuklar olarak bilinen bu çocuk ve gençlerin yaşam ve yaşama haklarını tartışıyorum.
Son kitabınız “Acayip Bir Deniz Yolculuğu” hakkında bilgi verir misiniz?
“Acayip Bir Deniz Yolculuğu” bir aşı günü, aşıdan korkan çocukların ağlaması ve bu ağlama kriziyle (!) oluşan gözyaşı denizinin onları alıp Maltepe sahiline bırakmasıyla başlayan bir öykü. Sonrası, geçmiş ve şimdi arasında gidip gelen bir yolculuk.
Çocuk ile kitap birlikteliğini nasıl ifade edebilirsiniz?
Kitap çocuğa yol göstermeli elbette ama bunu nazikçe yapmalı. Karşısındakinin kırılganlığını, yaratıcılıktaki sınırsızlığını (ya da sınırlarını) fark edebilmiş olarak. Sonrası sonsuza kadar uzayan bir birliktelik vaadi olabilir!
Türkiye’de çocuklarla ilgili problemlerin neler olduğunu düşünüyorsunuz? Bu konuda neler yapılabileceğine dair öngörüleriniz var mıdır?
Onların birey olmasına izin vermeyen bir sistem mevcut. Kendine, sözüne, eylemine inanmayan, inanmadığı için de öfkeli, soru sormayan, araştırmayan, hep karşısındakinden bir şeyler bekleyen ve hep kendini haklı görmeye eğilimli yarıbireyler olmaya mahkûm bir kuşak yetiştiriyoruz –hep birlikte. Onları kendimize benzetmeye çalışıyoruz!
Bir anne olarak, çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Oğluma insan olmasının ne anlama gelebileceğini anlatmaya çalıştım hep. “Bu bir üstünlük taslama sınavı değildir.” demek istedim sanırım. Yeryüzünün ve onun arasındaki sonsuz bağı anımsatmayı önemsedim. Yaşamda ne istediğini keşfetmesinin kıymetini vurguladım. O şu an ergenlik dönemine girmek üzere, hatta girdi ve popüler kültüre pek düşkün! Kısacası etraf biraz bulanmış durumda. Ama bunları deneyimleyerek ve zaman içerisinde eleyerek iç sesini bulabileceğini düşünüyorum. Kısacası biraz paniklemiş bir haldeyim! Ancak şundan da eminim: Engellemek hiçbir şeyi değiştirmeyecektir, aksine olanı daha da pekiştirecektir. Sabır ve güven… Şu aralar en çok sığındığım onlar.
Vatan Gazetesi’ndeki köşenizde çocuklara dair konulara değiniyor musunuz?
Elbette. Çocuk ve gençlik kitaplarından bahsediyorum. Dahası onların haklarına saygı duymamız gerektiğini de sürekli vurgulamaya çalışıyorum.
Müge İplikçi’nin çocuklar için yakın zamanlı projeleri var mıdır?
Şu an için yok. Ama iki üç ay sonra ne olur kestirmesi güç.
Çocuklara ve ebeveynlere vermek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?
Ebeveynler çocuklarına güvensin, inansın. Çocuklarsa yaşamaktan, hayal kurmaktan ve düşünmekten korkmasınlar.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Sorularınız için teşekkür ederim.