Kültür Sanat

Üsküdar Çocuk Üniversitesi

Üstün potansiyelli çocuklara okul dışı zamanlarda eğitim desteği vermek amacıyla kurulan Üsküdar Çocuk Üniversitesi, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin ortaklığı, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın  desteğiyle 2012 yılında kapılarını açan üniversite, 8-12 yaş grubundaki üstün zekalı ve yetenekli çocukların bilimden spora, edebiyattan sanata geniş bir yelpazede kendilerini geliştirmelerine olanak sağlıyor.

Yaz dönemindeki dersler dâhil, halen 360 öğrencinin eğitim desteği aldığı Üsküdar Çocuk Üniversitesi,  dört yıl süren aşamalı bir eğitim programına sahip. İlk olarak çocukların programa uyumuna ilişkin etkinlikler yapılıyor,  sonrasında onların yeteneklerini keşfedebileceği dersler alması sağlanıyor.  Çocuklar yeteneklerine uygun bölümlerde kendilerini geliştirdikten sonra ise,  son aşamada Genç  Bilim İnsanı Programı ile akademisyenlerle birebir proje üretiyor.

Üsküdar Çocuk Üniversitesi’nin akademisyenler ve uzmanlar tarafından verilen dersleri ise; Bilim ve Teknoloji Akademisi, Dil-Edebiyat ve Deha Akademisi, Güzel Sanatlar Akademisi ve Spor Akademisi ana başlıkları altında toplanıyor.

Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri, Robot Teknolojileri, Elektrik-Elektronik, Zeka Oyunları, Zihin Haritaları, Güzel Sanatlar Atölyeleri, Eskrim, Okçuluk ve Tenis ise çocukların katılabileceği çalışmalar arasında.

Dersler ve sosyal etkinlikler, Göztepe’deki Merkez Kampüs’ün yanı sıra Altunizade Korkut Özal Kampüsü ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Üsküdar yerleşkesinde veriliyor.

Bilim ve Sanatla Dolu bir Tatil

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilen Üsküdar Çocuk Üniversitesi’nin, MEB bünyesinde örgün eğitim veren okulların bir alternatifi olmadığı vurgulanıyor. Çocuklar okul dönemlerinde hafta sonu, yazın ise özel programlarla üniversiteye devam edebiliyor.

Okulların açılışı öncesi ziyaret ettiğimiz Üsküdar Çocuk Üniversitesi’nin Libadiye Caddesi üzerindeki Merkez Kampüsü, renkli dış cephesi ile hemen fark ediliyor. Okulun içine girdiğinizde ise sizi, yaz tatilinin de verdiği rahatlıkla çocuk kahkahaları karşılıyor.

Ders aralarında bazı çocukları bilgisayardaki zihin haritası projesine, üzerinde çalıştıkları robota ya da laboratuvar başındaki çalışmalarına yoğunlaşmış buluyoruz. Çocukların bir kısmı ise, kimi zaman derslerin de yapıldığı bahçedeki oyun alanını seçmiş oluyor.

Çocuk üniversitesinin yaz okulu programında akıl oyunları, yaratıcı drama, zihin haritaları, kaligrafi, tezhip ve ebru çalışmaları ile spor etkinlikleri yer alıyor. 14 kişilik sınıflar akıllı tahta ve laboratuvar gereçleriyle donatılmış.

Geçtiğimiz yıl 260 öğrencinin eğitime başladığı Üsküdar Çocuk Üniversitesi’nde eğitim alacak öğrenciler, Üsküdar Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üsküdar Rehberlik Ve Araştırma Merkezi (Ram) işbirliği ile tespit edilmiş.

Üsküdar Çocuk Üniversitesi’nde eğitim görmek isteyen çocukların başvuruları, bir dizi performans testi sonrası okula kabul ediliyor.

Üstün Zekâlıların Eğitimi için Model

Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, eğitim çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 2’sini oluşturuyor. Türkiye’de 2010-2011 istatistiklerine göre 10 807 üstün zekâlı ve yetenekli öğrenci eğitim hayatına devam ediyor.  Üstün Zekâlı çocukların okul dışındaki eğitimi için, devlet tarafından kurulan 57 ilde 63 Bilim ve Sanat Merkezi (BİlSEM) faaliyet gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sayıyı arttırmayı hedeflemesine karşın, üstün zekâlıların eğitimine temel eğitim bütçesinden ayrılan payın yüzde 1 oranında olması, üstün zekâlıların eğitim olanaklarının artırılması konusundaki temel sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.

Üstün zekâlı çocuklar, örgün eğitimde dersleri yaşıtlarından daha çabuk kavramaları nedeniyle çabuk sıkılıyor,  bu nedenle çevrelerine uyum problemleri yaşayabiliyor.  Üstün zekâlı çocuklara eğitim desteği verilmediğinde başka ülkelere beyin göçünün de önü açılıyor.

Üstün zekalı çocukların eğitimi açısından model oluşturma fikriyle çalışmalarına başlayan Üsküdar Çocuk Üniversitesi,  4 yılda İstanbul’daki 1200 üstün zekalı öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. Üstün zekalı çocukların yeteneklerinin erken yaşta keşfedilmesi ve kendilerini yeteneklerine uygun alanda geliştirmelerinin sağlanması üniversitenin çalışmalarının temelini oluşturuyor.

Üsküdar Çocuk Üniversitesi internet sitesi: http://www.uskudarcocukuniversitesi.com

Adres:  Ünalan Mah. Libadiye Cad. No:102 Üsküdar / İstanbul

Telefon: 0 216 315 40 76

E-posta: uskudarcocukuniversitesi@uskudar.bel.tr

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir