Kültür Sanat

Pieter Bruegel

Pieter Bruegel, 1525 yılında Hollanda’nın Breda şehrinde doğdu.

Sanat eğitimini Antwerp şehrinde yaşayan ünlü bir ressamdan alan Bruegel, resme olan yeteneğini geliştirmek için Lyons, Napoli ve Roma gibi şehirleri ziyaret etti. Seyahatini tamamladıktan sonra Antwerp’e yerleşti.

Pieter Bruegel

Bruegel, dini hikâyelerden, antik Yunan efsanelerine ve değişik hayali sahnelere kadar her şeyin resmini yaptı. Çevresinden her zaman ilham alan Bruegel, etrafında gördüklerine benzer insanlar, evler ve manzaralar resmetti. Bruegel yerel kostümler ve daha birçok detay hakkında bilgi toplamak için, kılık değiştirerek köy kutlamalarına katıldı. Burada gözlemlediği sahneleri, figürleri ve desenleri eserlerine yansıttı.

1563 yılında Brüksel’e taşınan Bruegel, eski öğretmeninin kızı Mayken ile evlendi. 1564 yılında, daha sonra başarılı bir ressam olacak ve Genç Pieter Bruegel ismiyle tanınacak olan Pieter isimli oğlu doğdu. Dört yıl sonra, ressam olacak olan ikinci oğlu Jan dünyaya geldi.

Başarılı bir ressam olan Bruegel’in eserlerini, güçlü kilise adamları ve zengin bankerler satın alındı. Brüksel Şehir Meclisi, Antwerp ve Brüksel arasında açılan yeni kanalı kutlamak için Bruegel’e birçok resim siparişi vermişti.

Eserlerini genellikle peyzaj çalışmaları ve köy betimleri üzerine oluşturan Pieter Bruegel, bunların yanı sıra, savaşı ve bu dönemdeki dayanışma çabalarını da konu edindi. Bruegel, “Ölümün zaferi” isimli eseriyle etrafında olup bitenlere tepki gösterdi, “Çocuk Oyunları” isimli eseriyle ise bizi ortak saflığa, temiz duygulara davet etti.

Pieter Bruegel

Yarattığı kalabalık insanlarla dolu resimleri, canlı dış mekân sahneleri ile ünlü olan ressam Pieter Bruegel, 9 Eylül 1569 tarihinde yaşamını yitirdi.

Bruegel, hayat dolu resimleriyle günümüze dek ulaştı ve ününü koruyabildi.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir