Mevsimler, orta iklimli paralellerde dörde ayrılmasına rağmen, kutuplar ve çevresinde yıl içinde yaz ve kış olmak üzere iki mevsim yaşanır. Peki, tüm bunlar nasıl oluyor da kendi kendilerine gerçekleşiyor?
Mevsimler, yılın farklı iklimsel ve astronomik özelliklerinin ortaya çıktığı bölümleridir.
Dünyamız, kendi etrafında dönerken aynı zamanda güneşinde etrafında dönmektedir. Kendi etrafında 24 saatte döner ve buna “bir gün” denilmektedir. Güneşin etrafında dönerken belli bir yol izler buna “yörünge” denir. Dünya”nın dönme ekseni yörünge düzlemine yaklaşık 23,5 derece açıyla eğiktir. . Yörünge üzerindeki dönüşünü net 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır. Buna, bir yıl denilmektir. Dünya”nın kendi etrafında dönerken izlediği yörüngenin, güneşin etrafında dönerken izlediği yörünge ile eş boyutlu olmaması mevsimlerin oluşmasına neden olur.
Kuzey kışı: Kuzey kışı dönemi geldiğinde dünyanın güney tarafı güneşe yönelmiştir. Yani, kuzey tarafı güneşe daha uzak kalır böylece kuzeyde soğuk hava kütleleri oluşur ve kuzey tarafında kış mevsimi yaşanır.
Güney kışı: Güney kışı dönemi geldiğinde dünyanın kuzey tarafı güneşe yönelmiştir. Yani, güney tarafı güneşe daha uzak kalır böylece kuzeyde soğuk hava kütleleri oluşur ve bu bölgede kış mevsimi yaşanır.
Bu nedenle kuzeyde kış yaşanırken güneyde yaz, kuzeyde yaz yaşanırken güneyde kış mevsimleri yaşanmaktadır.