Güneş ışığı, aslında beyazdır yani bütün renklerin karışımıdır. Bu renkler mor, mavi, sarı, turuncu, kırmızı ve yeşildir. Güneş ışınları, atmosferden geçerken bir kısmı emilirken diğer bir kısmı da direkt yansır. Bu yansıma sırasında mor ışınlar, kırmızı ışınlara göre daha fazla yayılırlar.
Mavi renk kırılarak gökyüzüne yansır ve gökyüzünün de mavi görünmesini sağlarlar. Bu durumda güneşte beyaz-sarı karışımında görürüz. Eğer atmosferimiz olmasaydı, güneş parlak bir şekilde beyaz görünürdü. Bu seferde gökyüzü karanlık olur ve güneşin yanında yıldızlarda çıkmış olurdu.
Güneş, bu haliyle sarı görünürken gün batımına yaklaşırken renk değiştirir ve turuncumsu renk alır. Bunun nedeni ise, güneş batarken ışınları daha çok yol kat etmesi, yani daha çok yansıması gerekir. Bu nedenle; güneş alçalmaya başladığı anda tam tepesinde bulunan kırmızı ışığın dışındaki tüm renkler, atmosfer tarafından emilir. Güneşin batmaya yakın olduğu vakitte, bu ışınlar gözümüze kırmızı bazen de turuncu renkte görülebilir.