0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeğinizin Gelişim Sürecindeki İlklerini Kaçırmayın

Eminiz ki bebeğinizin ilkleri size en muazzam hisleri yaşatır. İlk gülücüğü, ilk öpücük yollaması, ayağını ilk ağzına götürmesi gibi anlar sevimli veya şaşırtıcı olmasının ötesinde farklı anlamlar taşıyor olabilir. Bu ilkleri takip etmeniz çocuğunuzun gelişimindeki özel anları hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Gülümseme

Gülümseme (1,5-2 Ay)

Anne ve babalar bebeklerinin ilk bilinçli gülümseyişini hatırlamakta genellikle zorlanır. Oysa bu gülüşler özel bir an olmasının haricinde farklı önemler taşır. Bebeğin beyninin ilgili bölümlerinin göz kaslarını kontrol etmeye başladığını, dolayısıyla bu gülümseme bebeğinizin büyük bir gelişme kaydettiğinin habercisidir. Bebeğinizin bu gülümsemelerini daha çok görmek istiyorsanız, her seferinde siz de ona gülümseyişinizle ve şaşkın tepkilerinizle karşılık verin.

Ayağı Ağza Alma

Ayağı Ağza Alma (4-8 Ay)

Bir gün bebeğinizi ayağına ağzına almış mutlu mutlu emerken görürseniz şaşırmayın. Bu dönemde bebeğiniz ellerini kontrollü bir şekilde kullanamıyor olsa da, etrafındaki her şeyle ilgilidir. Bu meraklı tavırlarıyla bilgi toplamaya çalıştığı yöntem; eline aldığı her şeyi ağzına götürmektir. Ayağını ağzına götürmek kendini tanımaya çalışmasının yanı sıra hoşuna gidip eğlenmesini sağlar. Bu sebeple vazgeçirmeye çalışmayın, kendiliğinden sıkılıp bırakacaktır.

Tükürük Saçma

Tükürük Saçma (4-6 Ay)

Bebekler ses çıkartıp, dudaklarını birbirine çarptırmaya bayılır. Bu hareketlerini sadece şımarıklık olarak değerlendirmeyin, konuşmayı öğrenmenin bir yoludur diyebiliriz. Hatta bebeğinizi dudaklarını ve dilini kullanarak başka sesler çıkarmasına özendirebilirsiniz, bunun için karşısına geçip değişik mimiklerle garip sesler çıkartıyor olmanız yeterli olacaktır.

Kahkaha

Kahkaha (4-6 Ay)

Gülme içgüdüsel bir eylemdir, fakat öğrenilmesi de gerekir. Bebeğiniz dördüncü ayından itibaren ses tellerini kontrol etmeye başlayacaktır. İlk kahkahası biraz garip olabilir şaşırmayın! Bir yaşına kadar farklı sesler çıkarıp, kahkahalar atacak ve belli bir zaman sonra kendi kahkahasını bulacaktır.

Oyuncak Ayı

En Sevdiği Oyuncağını Yanından Ayırmama (10-12 Ay)

Bebeklerin tamamı rahatlatan bir oyuncakla arasında duygusal bağ kurar diye bir genelleme yapılamaz, fakat çoğu bu durumu alışkanlık haline getirebilir. Bebeğinizin sizi zorladığı durumlarda bu yakın arkadaşından yardım almanız, işinizi kolaylaştırabilir.

Öpücük

Öpücük Yollama (10-12 Ay)

Bebeğinizin elini bilerek ağzına götürüyor olması bile önemli bir gelişmedir. Sekizinci aydan itibaren elleriyle bir nesneyi kavrayabilme yetisi gelişen bebeğiniz, onuncu aydan itibaren kontrol seviyesinin yükselmesiyle hem ellerini ağzına götürebilir hem de devamında eline öpücük kondurabilir. Hatta siz belirli aralıklarla bu öpücüğün tekrarını isterseniz ve o da bunu anlayıp istediğinizi yerine getirirse, konuşmalarınızı da anlıyor demektir.

Saç Tarama

Saç Tarama (12-14 Ay)

Bebeğinizin çevresini tanıyabilmesi için başvurduğu yollardan biri taklittir. Elleriyle kavrayabilme yetisini kazandıktan sonra sizin kullandığınız eşyaları kullanmak isteyecektir. Siz saçınızı taradıktan sonra tarağınızı eline alıp başına götürmesi bu dönemde an meselesidir.

Dans

Dans (14-16 Ay)

Bebeğinizin duyduğu müziğe tepki olarak kendi sallanması dans etmeye başladığının bir göstergesidir. Stili daha çok ayaklarını yerden kımıldatmadan bedenini, hatta yalnızca başını sallamak şeklinde olacaktır. Tepkileri her ne şekilde olursa olsun bu durum, hem gelişen müzik ritmini hem de motor becerilerini sergileyecektir. Bebeğinizi dansa teşvik etmek için ona eşlik edebilirsiniz.

Unutmayın ki bu özel anlar bebekler için genellenemez ve mutlaka farklılık gösterecektir. Bu durum sizi endişelendirmesin.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir