Anne Baba Okulu

Çocuklarda Sınav Kaygısı Nasıl Önlenir?

Sınav dönemi yaklaştıkça öğrenciler stres yaşayabiliyorlar. Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, sınav stresi yaşayan öğrenciler için önerilerde bulundu.

Sınav Kaygısı

 

“Dikkatsizlik sınavda başarıyı en çok düşüren etkenlerin başında gelmektedir.”  diyen Dr. Yurdakul, dikkatin sınav boyunca korunması gerektiği konusunda uyarıyor. Beyin faaliyetlerinin tümünün bir sonucu olan dikkatin sınav boyunca sürdürülebilmesi için yarım saatte bir 30 saniye gözlerinizi kapayıp, arkanıza yaslanarak derin bir nefes çekmeli ve kendinizi sınav ortamından uzaklaştırmalısınız. Dr. Yurdakul, gözlerinizi kapadıktan sonra gözünüzün önüne bir sinema perdesi getirmenizi ve tüm dikkatinizi oraya yönlendirerek nefes egzersizi yaparak dikkatinizi toplamanız gerektiğini belirtiyor.

Nefes egzersizi şu şekilde yapılmalı: İçinizden 8’e kadar sayıp derin bir nefes alın ve ardından 8’e kadar sayıp bir süre nefesinizi tutun, son olarak 8’e kadar sayarken yavaşça nefes verin.

Sınav Kaygısı

Sınavda yapılması gereken 10 şey:

  1. Eğer aile sınav stresi yaşıyorsa, çocuğa bir başka aile büyüğü eşlik etmelidir.
  2. Çocuk sınav yerinde kimseyle soru tartışmamalıdır.
  3. Çocuk sınav salonuna mutlaka erken gitmeli ve sınava kadar olan sürede gerginliğini atmalıdır.
  4. Nefes egzersizi yapmalı.
  5. Çocuk baştan sona önce bildiği soruları yanıtlamalı, ardından diğer sorulara geçmeli.
  6. Yanıtını bildiği soruları hemen cevap anahtarına işaretlemeli, sonraya bırakmamalı.
  7. Vaktini ayarlamalı. Ne hızlı, ne yavaş gitmeli.
  8. Ne erken bitirmeli, ne geçe kalmalı.
  9. Çok ama çok emin olmadığı soruları silip yerine yenisini işaretlememeli.
  10. Önemli olan yapabileceğinin en iyisini yapmaktır.

Kaygının da sınav başarısını düşüren etkenlerden biri olduğunu vurgulayan Yurdakul, “Deneme sınavlarında kaygı düzeyimiz yüksekse, sınavlara girerken beynimizin boşaldığını hissediyor, elimiz ayağımız buz kesiyor, kalbimiz çarpıyor, nefesimiz hızlanıyorsa bunlar kaygının belirtileridir.

Kaygı kendiliğinden gitmez, kaygıyı atmak için nefesi düzeltmek gerekir. Yukarıda bahsedilen nefes egzersizini yapmak, sınavın zekâyı değil bilgiyi ölçtüğünü unutmamak, istediğimiz gibi geçmezse tekrar deneme şansımızın olacağını düşünmek kaygımızı azaltacaktır.” şeklinde konuştu.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir