Hamilelik

Gebelikte Oluşan Cilt Lekeleri Geçer Mi?

Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda, artan bazı hormonlar sebebiyle cilt lekeleri oluşur. Bu cilt lekeleri geçici olabileceği gibi, zaman zaman kalıcı da olabilir.

Hamilelikte, cilde renk veren melanosit hücreleri çoğalır ve sonucunda “hamilelik lekesi” adı verilen cilt lekeleri meydana gelir. Bu durum, esmer tenli kadınlarda daha sık görülür. Hamileliğin erken dönemlerinde başlayan cilt lekelenmeleri veya renk değişiklikleri, ilerleyen dönemlerde gitgide artar, doğum sonrasında ise büyük ölçüde azalır veya tamamen yok olur.

Hamilelik lekeleri çoğunlukla yüzde; dudak üstü, yanaklar ve alın bölgesinde ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, çoğalan hormonların etkisiyle koltuk altı, göğüs ve karın orta bölgesinde kahverengileşme durumu gözlenir; benler ve vücutta önceden var olan izler de koyulaşır.

Ciltte meydana gelen bu değişimler sadece hormonların artmasıyla alakalı değildir. Hamile kadının beslenmesi, genetik yapısı ve güneşte kalma süresi de bu duruma etkendir. Özellikle güneşlenme süresi ve sıklığı önemlidir. Güneşe olan hassasiyetinin artması nedeniyle anne adayının, çok fazla güneşe çıkmaması gerekir.

Gebelikte Cilt Lekelerinden Korunmak

  • Güneş ışınlarının dik olduğu 12.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın,
  • Güneşlenme sürenizi 1 saatten fazla tutmayın,
  • Güneşe direkt olarak maruz kalmayın. Şemsiye kullanın veya gölgede güneşlenin,
  • Bol sıvı tüketin,
  • Doktorunuzun önerdiği yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullanın.
  • Bu dönemde güneş ışınlarından özellikle kaçının, çünkü ışınlar cilt lekelerinizin çoğalmasına veya belirginleşmesine sebep olur.

Hamilelik döneminde cilt lekeleri için tedavi olunması önerilmez. Lekeler, doğum sonrasında azalır veya tamamen kaybolur. Ancak doğum sonrasında hiçbir değişiklik olmaz ise, doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir